VIDEO Încoronarea Regelui Charles al III-lea. Moment unic în ultimele șapte decenii

Data:

Ceremonia de încoronare a regelui Charles al III-lea, în vârstă de 74 de ani, are loc sâmbătă, 6 mai 2023, la Westminster Abbey (Abația Westminster), în Londra. Regele britanic va fi încoronat împreună cu soția sa, Camilla, care devine regină consoartă.

YouTube video

Procesiunea încoronării îi duce pe Regele Carol și Regina Camilla înapoi la Palatul Buckingham. A fost ceremonie regală fastuoasă.

Epoca regelui Charles și a reginei Camilla a început oficial – după ce cuplul regal a fost uns, încoronat și întronizat la Westminster Abbey.

Vestea a fost sărbătorită de mulțimile care s-au adunat la Londra și salutată cu salve de tun în toată Marea Britanie. Regele și regina își vor începe în curând călătoria de întoarcere la Palatul Buckingham, călătorind cu trăsura cu foiță de aur.

Între timp, au avut loc proteste – cu mulțimi care au scandat „nu ești regele meu”, în apropiere de Trafalgar Square.


„God save our gracious King”, cântă congregația, în timp ce Charles își face reapariția și începe să se plimbe prin Westminster Abbey. Acum poartă o altă coroană.

A doua coroană purtată de regele Charles, la întronizare.
A doua coroană purtată de regele Charles, la întronizare. Grafică BBC

Trăsura Gold State tocmai a oprit în fața Westminster Abbey, în timp ce ceremonia se apropie de final. Este atât de ornamentată, ca într-un basm. Aurul strălucește pe fundalul ploios.

De fapt, este acoperită cu foiță de aur. Primul rege care a folosit trăsura la o încoronare a fost William al IV-lea, în 1831, iar de atunci a fost folosită la fiecare încoronare.


Muzica cântă, în timp ce Regele și Regina s-au retras în Capela Sfântul Edward. S-a cântat Te Deum Laudamus, de către cor. Titlul se traduce prin „Doamne, noi te lăudăm”.


Regele și regina coboară acum de pe tron și intră în Capela Sfântul Edward, în spatele altarului mare. Se pregătesc pentru Procesiunea Încoronării, care îi va duce înapoi la Palatul Buckingham.


După ce Regele Carol a fost încoronat, fiul său, Prințul William, l-a sărutat pe obraz.


Înapoi în biserică, Arhiepiscopul de Canterbury tocmai a citit o altă rugăciune și o binecuvântare. Congregația cântă un imn.


Corul cântă Agnus Dei – o piesă compusă de Tarik O’Regan special pentru această zi, iar regele și regina se împărtășesc.


Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, își continuă discursul. El citește apoi Rugăciunea Domnului, cerând congregației să i se alăture.


Regele Carol al III-lea și regina Camilla nu mai poartă coroana. În ultima parte a slujbei, regele și regina vor lua Sfânta Împărtășanie – principalul act de cult al bisericii creștine. Corul cântă acum Sanctus, compus de Roxanna Panufnik pentru această slujbă.


Realizată din aur masiv de 22 de carate, coroana pe care o poartă regele Charles are 360 de ani, o înălțime de peste 30 cm și este foarte grea, cântărind aproximativ 2,23 kg.


Artileria Regală Călare, staționată la Horse Guards Parade, a salutat încoronarea printr-o salvă de tun. O altă salvă a fost trasă puțin mai jos, pe Tamisa, la Turnul Londrei.

În total, salvele de tun au răsunat în 13 locuri din Marea Britanie, inclusiv în Edinburgh, Cardiff și Belfast, precum și pe navele militare.

Salva tradițională presupune 21 de trageri, la intervale de 10 secunde.


Regina consort Camilla este unsă și încoronată, în cadrul unei ceremonii mai simple: nu i se cere să depună un jurământ. Este încoronată cu Coroana Reginei Maria.


Mulțimea de pe The Mall a început să scandeze „God save the King” (Dumnezeu să-l salveze pe rege), însoțit de aplauze și strigăte, în momentul în care regele a fost încoronat în Westminster Abbey.

Ceremonia a fost transmisă prin difuzoare de-a lungul The Mall. De asemenea, se aude sunetul dopurilor de plută care au fost scoase în timp ce oamenii sărbătoreau încoronarea oficială a Regelui Charles/Carol.


Arhiepiscopul îi invită pe cei prezenți în mănăstire – și pe cei care privesc și ascultă de acasă – să jure credință cu aceste cuvinte: „Jur că voi oferi adevărata loialitate Majestății Voastre, precum și moștenitorilor și succesorilor voștri conform legii. Așa să-mi ajute Dumnezeu„.


Regele – escortat de arhiepiscopii de Canterbury și York și de episcopii asistenți – este acum întronizat. În această parte a ceremoniei, regele urcă pe tron. Arhiepiscopul îngenunchează în fața monarhului, înainte de a-i jura credință față de Charles/Carol al III-lea.


Momentul de încoronare al ceremoniei este atins atunci când Arhiepiscopul de Canterbury pune Coroana Sfântului Eduard pe capul Regelui Charles.

Toată discuția despre încoronare se învârte în jurul acestui moment, când coroana din secolul al XVII-lea, din aur și bijuterii, este pusă pe capul monarhului. Este folosită doar pentru această ocazie, înainte de a se întoarce în Turnul Londrei.

Reprezintă o etalare de neuitat a bogăției: conține 444 de bijuterii și pietre prețioase separate, inclusiv safire, rubine, ametiste și topaze.

Momentul este marcat de o explozie sonoră, cu clopotele mănăstirii fiind trase și salve de tun.

Ultima persoană care a trăit această experiență a fost mama lui Charles/Carol, în urmă cu 70 de ani.

Coroana pusă pe capul Regelui Charles, la întronizarea din 6 mai 2023
Coroana pusă pe capul Regelui Charles, la întronizarea din 6 mai 2023. Grafică: BBC

Încă un „God save the King” din partea arhiepiscopului și a adunării. Clopotele mănăstirii sună, trâmbițele răsună și se trag salve de tun în toată Marea Britanie.

Mai multe bijuterii și obiecte ale regalității sunt prezentate regelui. Roba regală este prezentată de baroneasa Merron, care reprezintă comunitatea evreiască.

Prințul William îi dăruiește un veșmânt cunoscut sub numele de Stole Royal. Este singurul veșmânt nou care se folosește astăzi.


Un cor grecesc cântă acum – un omagiu adus tatălui regelui. Scaunul Încoronării, pe care stă acum Charles, este cunoscut și sub numele de Scaunul Sfântului Edward sau Scaunul Regelui Edward.

Are 700 de ani. Se crede că este cea mai veche piesă de mobilier din Marea Britanie încă folosită în scopul său inițial. Un total de 26 de monarhi au fost încoronați în el. (Sursa informațiilor din live-text: BBC)

Scaunul încoronării, pe care stă regele Charles al III-lea
Scaunul încoronării, pe care stă regele Charles al III-lea. Grafică: BBC

Ceremonia poartă o mare încărcătură simbolică și îmbină o slujbă religioasă cu o procesiune, care au loc sâmbătă, un spectacol organizat duminică, iar ziua de luni va fi una liberă pentru britanici.

Citește și: S-a stabilit data primei lopeţi pe şantierul Spitalului Regional de Urgență Iași

Sunt respectate cu această ocazie obiceiuri care datează de peste 1.000 de ani, principalele evenimente fiind slujba religioasă de sâmbătă, condusă de arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, și procesiunea de la Palatul Buckingham la Westminster Abbey (Abația Westminster).

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursă foto: captură video YouTube The Royal Family)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

China – Rusia, o nouă axă revizionistă? | Revista22

China - Rusia, o nouă axă revizionistă? Washingtonul a...

Rusia a folosit arme chimice în Ucraina, încălcând regulile internaționale

Rusia a folosit arme chimice în Ucraina, încălcând regulile...

Noi sancțiuni ale SUA pentru companiile care susțin războiul ilegal din Ucraina | Aktual24

Noi sancțiuni ale SUA pentru companiile care susțin războiul...

Cum a reușit Turcia să atragă 50 de milioane de turiști într-un an

Cum a reușit Turcia să atragă unu număr impresionant...