Londra și Bruxelles impun noi sancțiuni Rusiei, după eșecul apelului Trump-Putin 

Data:

Apelul telefonic de luni, dintre Donald Trump și Vladimir Putin, nu a dus la progrese în privința încetării focului în Ucraina. Deși liderul american a descris convorbirea drept „excelentă”, Kremlinul a refuzat să susțină propunerea SUA privind o încetare necondiționată a focului, timp de 30 de zile, deja acceptată de Ucraina. 

Președintele Volodimir Zelenski a acuzat marți Rusia că „încearcă să câștige timp” pentru a continua războiul.  

Citește și: Putin refuză încetarea focului în Ucraina, în ciuda apelului telefonic „excelent” cu Trump

Marea Britanie și Uniunea Europeană au reacționat, marți, cu noi sancțiuni economice și energetice împotriva Moscovei. 

Măsuri britanice și europene: 

Londra a vizat zeci de entități implicate în susținerea militară și financiară a războiului dus de Putin împotriva Ucrainei. Uniunea Europeană a sancționat „flota fantomă” de aproximativ 200 de nave folosite de Rusia pentru a ocoli embargoul petrolier. Șefa diplomației europene, Kaja Kallas, a avertizat că vor urma și alte măsuri restrictive. 

Sancțiuni pentru „activitățile destabilizatoare” ale Rusiei:  

Consiliul UE a adoptat și noi sancțiuni împotriva Rusiei, legate de „activitățile destabilizatoare” ale Moscovei. Măsurile vizează 21 de persoane și patru organizații, relatează BBC. 

Cea mai cunoscută figură de pe listă este Viktor Medvedciuk, nașul președintelui Vladimir Putin și fost politician influent în Ucraina. Acuzat de trădare la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, Medvedciuk a fost ulterior schimbat contra unor prizonieri de război ucraineni.  

Citește și: Negocierile de pace Rusia–Ucraina de la Istanbul: scurte, fără rezultate importante. S-a decis însă un schimb de prizonieri  

Alături de el, au fost sancționați și apropiați, precum producătorul TV Artem Marchevsky și fostul deputat ucrainean Oleg Voloshin. 

Pe listă apar și doi presupuşi agenți GRU (Serviciul de Informații al Armatei), implicați în acțiuni de sabotaj împotriva unor politicieni estonieni critici la adresa Rusiei.  

Totodată, sancțiunile vizează mai mulți „corespondenți de război” și site-uri care promovează narațiuni pro-Kremlin despre războiul din Ucraina, în special către publicul occidental. 

Răspunsul Moscovei: 

Ministerul rus de Externe a acuzat Europa că sabotează dialogul și a transmis că „Rusia nu răspunde la ultimatumuri”. Moscova insistă că o pace durabilă nu poate fi atinsă fără „eliminarea cauzelor profunde” ale conflictului – precum aspirațiile euroatlantice ale Ucrainei și extinderea NATO. 

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a anunțat că președintele rus, Vladimir Putin, este dispus să propună Kievului un memorandum pentru un tratat de pace, dar doar în condițiile impuse de Moscova, care includ demilitarizarea și neutralitatea Ucrainei. 

Citește și: Polonia la răscruce de drumuri. Portugalia menține status quo-ul 

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: pixabay.com / pdimaria)

spot_imgspot_img
Ileana Giurchescu
Ileana Giurchescu
„Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de la Munchen, Germania, îmcă din 1987. Acolo unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională”, spune Ileana Giurchescu Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, a „făcut” revoluțiile din 1989, a scris despre căderea URSS și a relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001 din SUA. După sistarea emisiunilor pentru România, a rămas în redacția Europei Libere pentru Republica Moldova și a avut privilegiul de a participa și ulterior, coordona, dezvoltarea paginii de internet. După care au urmat rețelele de socializare. După invazia Rusiei în Ucraina, Ileana Giurchescu a început o serie de interviuri cu experți și analiști internaționali. Panorama – interviuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related

AKTUAL24 | Rusia își consolidează pozițiile militare în apropierea Finlandei. Imagini din satelit

Rusia își extinde infrastructura militară în apropierea graniței cu...

Sorin Grindeanu este președintele interimar al PSD. Ce spune despre intrarea la guvernare

Sorin Grindeanu a fost numit președintele interimar al PSD,...

Cum s-au purtat extremiștii cu presa în campanie

Am fi naivi să credem că eșecul lui Simion...