Maestrul Vladimir Jurowski și corul Filarmonicii „George Enescu”, din nou pe aceeași scenă, la Berlin

Data:

Recent încheiatul mandat de director artistic al Festivalului Internațional „George Enescu” n-a închis și ușa colaborărilor muzicienilor români cu dirijorul Vladimir Jurowski. Din contră, s-au legat trainice prietenii.

Jurowski este cel care a intensificat personalizarea festivalului, amplificând anumite direcții începute de predecesorul său. Una dintre acestea a avut ca scop promovarea creațiile lirice, vocal-instrumentale. Mai specific, opera.

De altfel, deschiderea festivalului din 2017 cu opera „Œdipe” de George Enescu, dirijată de acesta, a rămas memorabilă. Opera a fost dusă mai departe la Londra, unde partitura corului a fost interpretată tot de Corul Filarmonicii „George Enescu”, ca la București.

În aceste zile, la Berlin, plecând de la opera „În Ajun de Crăciun” de Nikolai Rimski-Korsakov, Jurowski creează un nou eveniment de impact, nu numai emoțional, dar și umanitar. Intriga se bazează pe „Noaptea de dinainte de Crăciun”, de Nikolai Gogol, și libretul este scris de însuși Rimski-Korsakov.

Într-un mic sat ucrainean, locuitorii sărbătoresc cântând colinde în Ajun. Toți, cu excepția fierarului Wakula, care este îndrăgostit de Oksana. Fiica moșierului acceptă să se căsătorească cu el, dar numai dacă îi dă pantofii de aur ai țarinei.

Cu ajutorul diavolului, reușește să-și procure pantofii și nimic nu stă în calea nunții lui Wakula cu Oksana. Lucrarea se încheie cu satul cântând un imn de laudă în cinstea lui Gogol. În fine, o poveste de atmosferă, magie și visare. Armonii și culori muzicale cum rar pot fi întâlnite.

Și, de aici, probabil, toată lumea a dedus că este un concert dedicat poporului ucrainean și în beneficiul unei organizații caritabile, Ukraine-Hilfe-Berlin.de, care ajută ucrainenii să treacă cu cât mai puține griji peste acest Crăciun.

Citește și: MAE critică Legea minorităților naționale adoptată de Parlamentul ucrainean. Ce obiecții i-a transmis Aurescu omologului de la Kiev

Orchestra Radio din Berlin (Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin), preluată de Jurowski în 2017, în calitate de director artistic și dirijor principal, gazda evenimentului, este înființată în 1923.

Printre personalitățile de marcă care au urcat la pupitrul său se numără și Sergiu Celibidache. Melomanii au avut și vor mai avea ocazia să o asculte live în Festivalul Enescu.

Opera va fi semi-staged, Anisha Bondy fiind responsabilă cu direcția regizorală și mișcarea scenică, costumele sunt semnate de Jäger și Theis, furnizate de Berlin State Opera Unter den Linden și Komische Oper Berlin.

Vor fi proiectate secvențe din filmul „Noaptea dinaintea Crăciuniului” (1951), de Zinaida și Valentina Brumberg. Cu două excepții, personajele sînt interpretate de soliști cu origine rusă, nume nelipsite de pe marile scene lirice ale lumii. Pe unii dintre ei, la fel ca orchestra, am avut privilegiul de a-i asculta și la București.

Citește și: Deputatul PNL Mugurel Cozmanciuc, exmatriculat a doua oară de la Școala doctorală a Academiei SRI

Partitura corală, complexă, dar foarte frumoasă, va fi interpretată de Corul Filarmonicii „George Enescu”, condus de maestrul Ion Iosif Prunner. Valoarea incontestabilă a corului îl face să fie partener în astfel de companii prestigioase și evenimente istorice, dar se simte și căldura prieteniei.

Mezzo-soprana Geanina Munteanu, membră a corului, aflată la Berlin, descrie programul de repetiții ca unul foarte intens. Pe lângă repetițiile muzicale, intervenind și cea de costume, regie, mișcare scenică. Ne-a dezvăluit, de asemenea, că publicul va fi întâmpinat de cor, chiar în foaier, cu colinde ucrainene.

Distribuție AICI.

Opera va putea fi ascultată mâine, 23 decembrie, orele 20.00, online AICI sau în FM la Radio România Muzical.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Campanie electorală în Mehedinți

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Primarul...

Romanian Creative Week Iași și noul său magazin online | Ziarul de Iași

Romanian Creative Week Iași și noul său magazin online...

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din București

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din...