Mai mulți prosumatori ieșeni au băgat energie în rețea, dar n-au primit nici bani, nici compensări

Data:

Una dintre întrebările pe care şi le pun ieşenii care au obţinut bani de la stat prin programul Casa Verde 2023 ca să îşi monteze panouri fotovoltaice sau au suportat din buzunar investiţia este legată de ce trebuie să facă pentru a deveni din consumatori, prosumatori, adică să poată vinde energia pe care o produc în propria locuinţă.

Pe lângă asta, multora nu le este clar nici dacă şi când vor primi bani de la furnizorul de energie electrică căruia îi vând surplusul de energie produs din surse regenerabile. Chiar furnizorii îi bagă în ceaţă: E.ON, de exemplu, a emis recent facturi unor prosumatori cu mesajul: „Ai consumat mai puţin decât ai estimat şi ai de primit din partea noastră XX Lei. Vezi pe ultima pagină a facturii cum poţi intra în posesia banilor”, revenind ulterior cu clarificări: mesajul fusese inserat din greşeală pe factură.

Citește și Uriașul aparat prin care Securitatea l-a urmărit pe cel mai mare arheolog român

„Ziarul de Iaşi” a discutat cu trei beneficiari de panouri fotovoltaice din comuna Miroslava, pentru a vedea la ce ar trebui să se aştepte cei care acum sunt cu instalatorul „la uşă” şi se gândesc la etapele care urmează după ce se văd cu sistemul montat pe casă. Ce este clar e că oamenii sunt nerăbdători: au înţeles că dacă vor deveni independenţi energetic nu îşi vor mai bate prea mult capul cu facturi şi costuri la energia electrică. Greşit, pentru că şi prosumatorii achită lună de lună facturile, ca un consumator, deşi injectează în reţea surplusul de energie produsă, iar dacă facturile erau oricum greu de citit şi înainte, acum unii abia dacă reuşesc să descifreze cât trebuie să plătească. Mai multe, în Ziarul de Iași.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Singura Clinică de Psihiatrie Pediatrică din Transilvania a fost inaugurată | Monitorul de Cluj

Singura Clinică de Psihiatrie Pediatrică din Transilvania a fost...

O columbiancă a ajuns în arest, la Iași. Avea droguri în bagaj | Ziarul de Iași

O columbiancă a ajuns în arest, la Iași, pentru...

Succesorul lui Putin și reacția rușilor la războiul din Ucraina | Info sud-est

Succesorul lui Putin și reacția rușilor la războiul din...