Manipularea informațiilor în războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei

Data:

Consiliul a decis astăzi să impună măsuri restrictive împotriva a șapte persoane și cinci entități ruse răspunzătoare de desfășurarea unei campanii digitale de manipulare a informațiilor denumită „RRN” (Recent Reliable News), al cărei scop îl constituie denaturarea informațiilor și răspândirea propagandei care sprijină războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Această campanie, la care au participat organisme guvernamentale sau organisme afiliate statului rus, se folosește de pagini web false care uzurpă identitatea canalelor media naționale și a site-urilor guvernamentale, precum și de conturi false create pe platformele de comunicare socială. Manipularea coordonată și specifică a informațiilor face parte dintr-o campanie hibridă mai amplă a Rusiei împotriva UE și a statelor membre.

„Îi vizăm pe cei care întreprind acțiuni de manipulare a informațiilor și ingerințe în cadrul unei campanii hibride mai ample desfășurate de Rusia împotriva UE și a statelor membre.

Adăugând aceste persoane și entități pe listă, transmitem un semnal puternic demonstrând că știm cum manipulează spațiul nostru informațional și cum acționează. Suntem ferm hotărâți să prevenim aceste amenințări, să le descurajăm și să le răspundem în mod eficace cu noi instrumente“, a spus Josep Borrell (foto), înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate.

Josep Borrell, Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate

În special, Consiliul a impus măsuri restrictive împotriva Inforos și a trei dintre fondatorii acestuia. Inforos este un canal online care este strâns legat de Agenția de Informații Militare din Rusia (GRU) și este răspunzător de înființarea a peste 270 de canale media online intermediare care diseminează propagandă în sprijinul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Pe listă au mai fost incluși: ANO Dialog – o organizație non-profit rusă creată de Departamentul pentru informație și tehnologie de la Moscova și având legături strânse cu administrația prezidențială –, Institutul Diasporei Ruse, Agenția de Inginerie Socială și Tehnologiile Naționale „Structura” – două companii informatice ruse implicate în campania de dezinformare digitală condusă de Rusia „RRN” (Recent Reliable News) –, precum și reprezentanți importanți ai entităților menționate anterior.

În ultimele luni, UE și-a dezvoltat instrumentele și abordările necesare pentru a contracara acțiunile străine de manipulare a informațiilor și ingerințele străine (FIMI). Măsurile adoptate fac parte din această politică.

Cumulate, măsurile restrictive ale UE în raport cu acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei se aplică în prezent unui număr de aproximativ 1 800 de persoane și entități.

Toate persoanele și entitățile desemnate fac obiectul înghețării activelor, iar cetățenilor și întreprinderilor din UE li se interzice să pună fonduri la dispoziția acestora. În plus, persoanelor fizice li se aplică o interdicție de călătorie care le împiedică să intre pe teritoriul UE sau să îl tranziteze.

Citește și: Ediție specială Karpatia Horse Show: calificări pentru Jocurile Olimpice de Vară de la Paris 2024

În concluziile sale din 23 martie 2023, Consiliul European a reiterat condamnarea fermă de către Uniune a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, care reprezintă o încălcare vădită a Cartei Organizației Națiunilor Unite. Consiliul European a reiterat, de asemenea, faptul că UE își păstrează angajamentul de a menține și a intensifica presiunea colectivă asupra Rusiei, inclusiv prin eventuale măsuri restrictive suplimentare.

Consiliul European a mai afirmat că UE își va intensifica colaborarea cu partenerii pentru a contracara discursurile false ale Rusiei și dezinformarea cu privire la război.

Actele juridice relevante au fost publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Facebook / Robert Sommer)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Gara de Nord are de acum un sistem digital de informare extins

Sistemul digital de informare pentru călători a fost extins...

Liderul chinez Xi Jinping a a fost primit de Emmanuel Macron la Palatul Élysée

Liderul chinez Xi Jinping a început luni o vizită...

Ce rute recomandă poliția șoferilor pentru a evita aglomerația

Poliţiştii rutieri le recomandă conducătorilor auto să ia în...