Medici ieșeni despre afirmația lui Călin Georgescu privind cezariana: „Nu vreau să-mi amintesc câte mame mureau cândva la naștere” | Ziarul de Iași

Data:

spot_img

Medici ieșeni despre afirmația lui Călin Georgescu privind cezariana: „Nu vreau să-mi amintesc câte mame mureau cândva la naștere”. Declarația controversată a lui Călin Georgescu, care a catalogat cezariana drept o tragedie ce rupe „firul divin”, a stârnit reacții dure din partea medicilor ieșeni. În urma acestei afirmații, reporterii ZdI au discutat cu mai mulți medici specialiști din Iași.

Medicii spun că nașterea, fie naturală, fie prin cezariană, nu influențează legătura dintre mamă și copil. Deși medicii recunosc că nu înțeleg semnificația exactă a afirmațiilor candidatului, au subliniat că există situații în care cezariana este indispensabilă, pentru a salva atât viața mamei, cât și pe cea a copilului. „Dacă viitoarea mamă este manipulată de genul în care nu poți să naști decât prin cezariană, cum nasc astăzi în România peste 90%, este o tragedie. Știți de ce? Pentru că se rupe firul divin. Mai mult, tu consideri și accepți că peste 90% sunt bolnave”, a afirmat Călin Georgescu ​​în cadrul unui interviu acordat în luna mai 2024.

Prof. Dr. Maria Stamatin, medic primar în Pediatrie și Neonatologie, coordonator al Departamentului Mama și copilul din cadrul grupului medical Arcadia, a subliniat importanța nașterii prin cezariană în anumite situații, explicând că aceasta poate salva viața mamei și a copilului. Ea a menționat că există cazuri în care intervenția de urgență prin cezariană este absolut necesară.

Citește și: Declarațiile misogine ale lui Călin Georgescu stârnesc revolta femeilor de afaceri din Iași | Ziarul de Iași

Maria Stamatin: „Eu nu vreau să mă întorc înainte de 1990, când nașterea prin cezariană se făcea doar cu indicații medicale majore”

Eu nu vreau să mă întorc înainte de 1990, când nașterea prin cezariană se făcea doar cu indicații medicale majore. Adică mama prezenta o patologie care impunea cezariana și nici atunci nu era mereu aplicată, pentru că ne temeam de statistici și eram «trași de urechi» de regimul vremurilor de atunci. Nu vreau să-mi amintesc câte mame au murit la naștere din cauza hemoragiilor masive sau din alte motive, deoarece nu s-a intervenit la timp cu o cezariană. De asemenea, au fost numeroși copii născuți fie morți, fie cu asfixie severă. Noi, neonatologii, am reușit uneori să-i salvăm pe moment, dar, pe termen lung, aceștia au rămas cu sechele neurologice pentru toată viața.

Sigur, există și cezariana la cerere, așa-numita cezariană electivă, iar o femeie, dacă dorește să nască prin cezariană, trebuie să aibă dreptul să o facă. Ca medic sau ca reprezentant al societății civile, nu pot să mă opun dorinței unei mame. Indiferent de modul în care își aduce copilul pe lume,  natural sau prin cezariană, aceasta este alegerea ei. În ceea ce privește afirmațiile legate de «firul divin», sincer, nu știu la ce se referă”, a declarat Prof. Dr. Maria Stamatin.

Prof. Dr. Maria Stamatin

Continuarea, în Ziaruldeiasi.ro

Citește și: Rusia neagă amestecul în alegerile din România: „Nu avem obiceiul de a interveni în alegerile din alte țări”

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: Pixabay.com)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related