Melasma, cea mai răspandită afecțiune post-sezon cald

Data:

Melasma, sau pigmentarea facială, este o afecțiune întâlnită preponderent la femei, cu mare impact estetic din cauza colorației brune, variind de la nuanțe pale pană la brun-închis și chiar negru.

Afecțiunea cu cea mai ridicată incidență după încheierea sezonului cald este melasma. Leziunile apar de obicei pe frunte, în zona perioculară, deasupra buzei superioare, în zona obrajilor și, mai rar, în zona gâtului.

Despre cauzele care determină apariția melasmei și cum se poate trata această afecțiune, ne vorbește Dr. Amalia Anghel, medic primar dermatovenerologie în cadrul Skinmed Clinic, Centru de Excelență Dermatologire București.

Factori favorizanți

Expunerea necontrolată la soare face ca toamna să aducă la cabinetele de specialitate tot mai mulți pacienți cu probleme ale pielii precum melasma.

Melasma este asociată frecvent unui context hormonal, apare în dezechilibre precum sindromul ovarelor polichistice, asociată contracepției și frecvent în sarcina, însă mai există și alți factori care favorizează apariția acesteia precum factorii genetici, expunerea necontrolată la soare, fototipul cutanat (mai închis).

Diagnosticul trebuie stabilit de medicul specialist dermatolog pentru a încadra în context acut sau cronic, superficială sau profundă, în funcție de structurile afectate majoritar, detalii importante pentru stabilirea tratamentului.

De asemenea, o serie de alte leziuni pigmentare trebuiesc diagnosticate precum lentigo solar sau keratozele actinice, afecțiuni dintre cele mai frecvente. În acest caz, dermatoscopia este instrumentul de diagnostic.

Tratamente recomandate anti melasmă

Depigmentarea zonelor afectate trebuie realizată cu blândețe, în caz contrar iritația produsă prin medicația locală poate antrena agravarea leziunilor. Din fericire, în clinicile de specialitate avem la dispoziție o serie de proceduri, tehnologii laser și produse topice (de uz local) de tratament astfel încat depigmentăm complet pielea afectată.

Tratamentul melasmei include proceduri avansate care pot fi efectuate doar de către specialiști și care se bazează pe tehnologii moderne de estetică medicală, printre care se numără peelingurile, microneedling, terapiile laser (ClearLift, VBEAM Perfecta), sau mezoterapia depigmentantă.

În afara cabinetului este necesar și un tratament la domiciliu, care are rolul de a consolida efectele tratamentului de cabinet și de a le menține în timp.

De asemenea, fotoprotecția este strictă și necesară, recomandarea de specialitate fiind cremele cu factor de protecție 50+, cu filtre pentru UVB și UVA, aplicate corect și în cantitatea suficientă, indiferent de anotimp.

Se recomandă ca toate aceste forme de tratament să fie completate de un regim de viață echilibrat, în care să se evite stresul (ce influențează balanța hormonală) și de o alimentație sănătoasă.

Și nu uitați, cel mai bun fard este grija pentru pielea noastră, pentru noi înșine!

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related