Milionarii plajelor în care statul român a investit un miliard de euro. INFOGRAFIC

Data:

spot_img

Între 2016 și 2022, statul român, prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, a desfășurat un program de investiții de aproape un miliard de euro pentru lărgirea plajelor cu minimum 100 de metri. S-au creat peste 220 de hectare de plaje pe coasta Mării Negre, între Vama Veche și Midia. 

Tot acest nisip care a extins plajele de pe litoral a fost scos de sub ape într-un program de un miliard de euro. Banii au venit în special de la Uniunea Europeană: 635 de milioane de euro din Programul Operațional Sectorial „Mediu” 2014-2020 și din Fondul de Coeziune – POIM 2014–2020.

Pe scurt despre afacerea plajelor de pe litoralul românesc 

  • După finalizarea lucrărilor în 2022 de către firma olandeză Van Oord Dredging and Marine Contractor, plajele au fost închiriate treptat. Ultima licitație de închiriere este organizată chiar în această perioadă, septembrie – octombrie 2024.
  • La licitațiile efectuate între 2022 și 2024, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral a strâns anual, în 2023 și 2024, aproape 15 milioane de lei din chirii, echivalentul a aproximativ trei milioane de euro.
  • În acest ritm, statul ar recupera din investiția inițială de un miliard de euro doar 200 de milioane de euro din chirii pe următorii 50 de ani, adică perioada de garanție a plajelor lărgite. Miliardul de euro cheltuit ar fi recuperat cin închirierea plajelor în 250 de ani.
  • Astfel, cei mai câștigați de lărgirea plajelor sunt probabil firmele și oamenii de afaceri care închiriază plajele la un preț mediu de 11 lei pe metru pătrat pe an de la statul român. 110.000 de lei încasează în medie Apele Române pentru un hectar de plajă în zona dintre Constanța și Năvodari.
  • În schimb, un hectar de plajă extinsă îl face milionar pe concesionar. PressHub a folosit softuri de inteligență Artificială care a folosit date de condiții ideale pentru un turist. Rezultatul: șezlongurile închiriate doar cu 50 de lei pe zi produc un milion de lei doar în iulie și august.
  • În plus, milionarii care concesionează plajele nu au cheltuieli legate de întreținerea acestora, care este asigurată de Apele Române, și nici de plata salvamarilor, care sunt remunerați de Consiliul Județean.
  • Construcțiile tot mai numeroase amplasate pe noile plaje din stațiunile estivale riscă să afecteze structura de rezistență a nisipului. Deja, în doar trei ani de la finalizarea lucrărilor, unele plaje dau semne de suprasolicitare din cauza construcțiilor de beach baruri, cluburi și alte instalații montate pe nisip.

Să trecem la povestea pe larg

Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral a anunțat pe 4 septembrie că scoate la licitație 71 de sectoare de plajă, cu o întindere de 85 de hectare, din zonele Mamaia și Năvodari. Pe 10 octombrie se vor desemna ofertele câștigătoare. Anunțul instituției a venit la o zi după ce PressHub l-a contactat pe Mircea Fechet, ministrul Mediului, pentru a-l ruga să ne ofere informații și un punct de vedere legat de modul în care statul administrează investiția de un miliard de euro.

Aici trebuie precizat că Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) se află în subordinea Ministerului Mediului, prin Administrația Națională „Apele Române”.

La licitația din această toamnă, Administrația Bazinală de Apă va închiria plajele pe o perioadă de zece ani.

Prețul mediu cu care ABADL a închiriat anul trecut a fost de 11 lei per metru pătrat în zonele Mamaia și Mamaia Nord – Năvodari.

în medie, 55 de lei ia Apele Române din chiria penru plaja de fiecare șezlong. Mai departe, turistul plătește concesionarului de la stat 50 de lei doar pentru a închiria șezlongul o zi.

Licitația din octombrie

Sunt scoase la licitație 71 de loturi de plaje, cu o suprafață totală de aproape 85 de hectare.

Reprezentanții ABADL ne-au transmis că speră să obțină, în urma licitațiilor, prețuri asemănătoare celor din ultimii doi ani. Licitația din această toamnă a fost organizată și la solicitarea patronatelor operatorilor de plajă și turism din Constanța.

„În 2022 și 2023, licitațiile erau organizate în martie și aprilie, iar administratorii de plaje nu puteau amenaja plajele înainte de luna iunie. Durează să se facă contestații, să se obțină avize de construcție și alte aprobări. Am solicitat de mult timp Ministerului Mediului ca aceste licitații să fie organizate cu șase luni înainte de startul sezonului estival”, ne-a explicat Corina Martin, secretar general al Federației Patronatelor din Industria Ospitalității din România.

50 de lei chiria pentru plaja de sub șezlongul închiriat zilnic cu 50 de lei

Dacă întreaga suprafață scoasă la licitație până în octombrie ar fi închiriată la tarifele de anul trecut, de 11 lei/metru pătrat, Apele Române ar încasa anual 9,3 milioane de lei, fără TVA.

Infograficul următor prezintă fiecare plajă concesionată de Apele Române în 2022 și 2023 în Năvodari (Mamaia Nord) și care sunt firmele și persoanele care au câștigat concesiunea. (Infografic realizat de Monica Zanet)

Astfel, în 2025, statul român ar putea încasa din închirierea plajelor între 15 și 17 milioane de lei.

În 2024, suma strânsă de ABADL din închirierea plajelor a fost puțin sub 15 milioane de lei. Este vorba despre concesionarea tuturor plajelor pentru care s-au primit oferte, între Vama Veche și Năvodari.

În 2024, între 40% și 60% dintre plajele litoralului românesc au fost concesionate. Patronatele susțin că au fost închiriate aproximativ 40%, în timp ce Apele Române afirmă că procentul s-a apropiat de 60%.

Am intrat în contact cu directorul ABADL, Stelică Hagi, și cu ministrul Mediului, Mircea Feghet, pentru a ne oferi date șu pucnte de vedere despre investiția statului în plaje și administrarea acestora.

Până în acest moment nu am primit niciun răspuns la înrebările referitoare la concesiuni, sumele exacte câștigate de ABADL și despre creșterea chiriilor sau măcar controlul prețurilor de acces la plaje.

Ni s-au promis mereu răspunsui rapide. Nu s-a întâmplat acest lucru. Ultima explicația oferită a fost legată de faptul că ABADL tocmai se pregătește că închirieze în octombie alte sectoare de plajă.

Investiția de un miliard de euro a început de la un studiu japonez

Indiferent de procent, este clar că statul nu este un bun administrator al investiției realizate cu fonduri europene. De această investiție trebuia să beneficieze în primul rând turiștii români care vin la plajă.

Necesitatea investiției a fost subliniată încă din 2006. Atunci, specialiștii japonezi din cadrul Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională (JICA) au realizat un studiu privind protecția și reabilitarea părții sudice a țărmului românesc al Mării Negre, între Midia și Vama Veche.

Concluzia studiului a fost clară: se recomanda refacerea zonei costiere prin extragerea nisipului de sub Marea Neagră. În caz contrar, până în 2028, plajele ar fi putut dispărea.

„Au venit japonezii în 2005 și ne-au spus că, dacă nu începeți investițiile, în 22 de ani, zona costieră va dispărea”, declara în 2011 László Borbély, ministrul Turismului de la acea vreme.

Imaginea cu plaja din fața Hotelului Iaki, în 2008, plaja măsura aproape 85 de cm
Imaginea cu plaja din fața Hotelului Iaki, în 2008, plaja măsura aproape 85 de cm

Deoarece investiția era estimată la minimum 300 de milioane de euro, guvernul român a apelat la cofinanțări din partea Comisiei Europene.

Reabilitarea plajelor s-a făcut cu bani europeni

În cadrul exercițiului financiar european 2007-2013, prin Programul Operațional Sectorial „Mediu”, Apele Române au primit 136 de milioane de euro. Cu tot cu contribuția de la bugetul de stat, până în 2014 s-au investit 180 de milioane de euro.

„Protejarea și reabilitarea zonelor costiere – Faza a II-a” a început în exercițiul financiar european 2014-2020. Proiectul a avut o valoare de 841,1 milioane de euro. Contribuția Uniunii Europene, printr-un fond de coeziune, a fost de 602,7 milioane de euro.

În total, finanțarea aprobată de Comisia Europeană a ajuns la 738 de milioane de euro.

Cum s-au împărțit miliardele de lei

O mare parte din lucrările de extindere din prima fază și toate din cea de-a doua fază au fost realizate de compania olandeză Van Oord Dredging and Marine Contractor BV Rotterdam.

  • Van Oord Dredging and Marine Contractor a primit patru contracte în valoare de aproape 3 miliarde de lei, fără TVA, pentru refacerea plajelor, conform contractelor acordate de ABADL.

Diferența până la suma de un miliard de euro/5 miliarde de lei este acoperită astfel, conform datelor din proiectul Apelor Române și a informațiilor publicate în Sistemul Electronic de Achiziții Publice:

  • 200 de milioane de lei, contracte pentru refacerea plajelor, încheiate cu Porr Bau GMBH Viena, Franco Giuseppe SRL și Dinamica SRL;
  • plata TVA-ului de aproape 700 de milioane de lei pentru lucrările din perioada 2012-2023;
  • 50 de milioane de lei, contracte de supraveghere lucrări și studii de impact.

Ultimul miliard de lei a rămas în gestiunea Apelor Române pentru achiziția de utilaje, plata personalului implicat în lărgirea plajelor și, mai ales, pentru desfășurarea serviciilor de mentenanță a plajelor în următoarele cinci decenii.

Ce a rezultat după investiția de un miliard de euro

Reprezentanții Apelor Române susțin că România are acum, după implementarea investiției, circa 226,12 hectare de plaje noi:

  • Mamaia și Năvodari – 53 de hectare,
  • Eforie – 33 de hectare,
  • Costinești – 16 hectare,
  • Olimp – 32 de hectare,
  • Neptun/Jupiter – 30 de hectare,
  • Aurora/Venus/Balta Mangalia – 37 de hectare,
  • Saturn/Mangalia – 20 de hectare,
  • 2 Mai – 4,5 hectare.
Plaja din fața Hotelului Iaki a ajuns în 2022 să măsoare aproape 285 de metri, față de cei 84,7 metru din 2008

În plus, constructorii au realizat și o zonă de protecție costieră de 38 de kilometri, garantată pentru cel puțin jumătate de secol. De asemenea, garanția pentru plaje este că vor avea o lățime minimă de 100 de metri în următoarea jumătate de secol.

Închirierea plajelor de un miliard de euro

După finalizarea lucrărilor de lărgire și protecție a coastei constănțene, Apele Române au început în 2022 concesionarea noilor plaje pe o perioadă de doi ani. Au fost încheiate peste 300 de contracte în perioada 2022-2023.

Cele mai râvnite plaje de către firme au fost cele din Mamaia și Năvodari (zona denumită Mamaia Nord).

Infograficul următor prezintă fiecare plajă concesionată de Apele Române în 2022 și 2023 în Năvodari (Mamaia Nord) și care sunt firmele și persoanele care au câștigat concesiunea. (Infografic realizat de Monica Zanet)

Conform datelor Ministerului Mediului, valoarea concesiunilor din ultimii doi ani a fost de aproape 15 milioane de lei, echivalentul a 3 milioane de euro.

Acest lucru face ca statul român, prin Ministerul Mediului, via Apele Române, via ABADL, să obțină beneficii de maximum 200 de milioane de euro.

Am luat în calcul faptul că valoarea concesiunilor ar putea crește în viitor, iar statul ar încasa, în medie, 4 milioane de euro anual în următorii 50 de ani din închirierea plajelor.

Cu un hectar de plaja concesionat de la stat ajungi milionar

PressHub a apelat la un soft de Inteligență Artificială pentru a afla cât de bine administrează statul român investiția de un miliard de euro pentru lărgirea plajelor.

Dacă statul speră să obțină anual cel mult 4 milioane de euro din concesionarea plajelor, un hectar de plajă închiriată în zona Mamaia-Năvodari îi face milionari pe concesionari.

  • Un hectar de plajă concesionată costă maximum 150.000 de lei pe an, deși prețul mediu a fost de 11 lei per metru pătrat în ultimii ani, ceea ce duce la un cost mediu de 110.000 de lei.
  • Pe un hectar de plajă pot fi amplasate 1.200 de șezlonguri, dacă se respectă o distanță de 1,5 metri între fiecare șezlong.
  • Fiecare șezlong este închiriat cu minimum 50 de lei pe zi, deși prețurile în Mamaia și Năvodari au ajuns și la 150 de lei.

Dacă se ia în calcul că șezlongurile sunt ocupate 85% în zilele de sâmbătă și duminică și 35% de luni până vineri, rezultă că:

un hectar de plajă are venituri, doar din închirierea șezlongurilor, de 1,85 milioane de lei doar în lunile iulie și august.

Mergând mai departe cu calculele realizate de Inteligența Artificială. Conform datelor patronatelor, pe litoral sunt 25.000 și 14.000 de șezlonguri.

Dacă doar cele 14.000 sunt ocupate în proporție de 85% în cele două zile de weekend (sâmbătă și duminică) și 35% de luni până vineri, atunci toate șezlongurile de pe plaje extinse aduc venituri de 21,7 milioane de lei.

Cele mai ieftine concesiuni

PressHub a analizat concesiunile încheiate de Apele Române în 2022 și 2023 în Mamaia și Năvodari și a realizat un top al celor mai ieftine chirii anuale pentru un metru pătrat de plajă.

  • 1. Preț pe mp: 7,70 lei/mp

Firma: Sorel Prod Com 2000 SRL din Cornețu, Ilfov  

Parcelă și localitatea: Mamaia V – 11  

Suprafață: 8.179 mp  

Preț: 63.000 de lei/an (fără TVA)  

Acționarul unic al firmei este omul de afaceri ilfovean Dorel Dumitru Sorescu. Societatea are o cifră de afaceri de doar 800.000 de lei și pierderi de 500.000 de lei.

  • 2. Preț pe mp: 7,97 lei/mp

Firma: Perla Majestic SA din București

Parcelă și localitatea: Mamaia IV – 17  

Suprafață: 7.753 mp  

Preț: 61.820 de lei

  • 3. Preț pe mp: 8,42 lei/mp

Asocierea: Carzo Estival SRL din Constanța cu Estival Beach Bar SRL din Constanța (Bikini Beach)  

Parcelă și localitatea: Mamaia II – 16  

Suprafață: 13.204 mp  

Preț: 111.130 de lei  

Acționarul unic al Carzo Estival SRL este Gheorghe Caraiman. Societatea se ocupă de administrarea Restaurantului Estival din Mamaia. În această vară, Carzo Estival SRL a obținut două certificate de urbanism pentru demolarea Restaurantului Estival, pentru a face loc unui hotel cu trei etaje. La Estival Beach Bar, acționar unic este Silviu Cărăbuș.

  • 4. Preț pe mp: 8,41 lei/mp

Firma: Hagi Sport SRL din Constanța  

Parcelă și localitatea: Mamaia V – 3  

Suprafață: 17.195 mp  

Preț: 144.702 de lei  

Firma este deținută de fostul fotbalist Gheorghe Hagi, care deține 98,58% din acțiuni. Restul acțiunilor sunt deținute de soția sa, Marilena Hagi. Hagi Sport SRL administrează Hotel Iaki din Mamaia. În 2023, firma a avut o cifră de afaceri de 25 de milioane de lei.

  • 5. Preț pe mp: 8,32 lei/mp

Firma: Sorel Prod Com 2000 SRL din Cornețu, Ilfov 

Parcelă și localitatea: Mamaia V – 10  

Suprafață: 6.610 mp  

Preț: 55.000 de lei (fără TVA)  

Acționarul unic al firmei este omul de afaceri ilfovean Dorel Dumitru Sorescu. Societatea are o cifră de afaceri de doar 800.000 de lei și pierderi de 500.000 de lei.

Cele mai scumpe concesiuni

PressHub a analizat concesiunile încheiate de Apele Române în 2022 și 2023 în Mamaia și Năvodari și a realizat un top al celor mai mari chirii anuale pentru un metru pătrat de plajă.

  • 1. Preț pe mp: 31,91 lei/mp

Asocierea: City Cars & Boats SRL cu Activ GSM 2004 SRL  

Parcelă și localitatea: Mamaia I – 1 – 9  

Suprafață: 2.293 mp  

Preț: 73.162 lei (fără TVA/an)  

Acționarii City Cars & Boats SRL sunt Polixenia Alexandru (95%) și Robert Valeriu Alexandru (5%). Activ GSM 2004 SRL este administrată de Cristian Gabriel Ciobanu, care deține și alte afaceri în domeniul recreațional. A construit, de asemenea, un bloc pe strada Sarmizegetuza, investiție care a stârnit protestele vecinilor, potrivit publicației Constanța Reală.

  • 2. Preț pe mp: 20,08 lei/mp

Asocierea: Mibero Comtours SRL cu Hotel Aquarium SRL  

Parcelă și localitatea: Mamaia I – 1 – 6  

Suprafață: 5.375 mp  

Preț: 107.900 lei  

Mibero Comtours SRL este administrată de Robert Zăchițeanu. Hotel Aquarium SRL este deținut în proporție de 90% de Sorina Gheorghița Țîru și 10% de Vlad-Edward-Flavius Țîru, ginerele fostului președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu.

  • 3. Preț pe mp: 25,56 lei/mp

Asocierea: Les Palmiers Relax SRL cu Hotel Aquarium SRL  

Parcelă și localitatea: Mamaia I – 1 – 7  

Suprafață: 5.867 mp  

Preț: 150.000 lei  

Printre asociații Les Palmiers Relax se numără Răzvan Cristian Iacob (27%), Ibraim Tefyde (27%), Talal Kansou (27%), Salam H.A. Salahat, George Cristian Broscaru și Adina Mari Dragoi. Răzvan Cristian Iacob este patronul lanțului de cafenele Bourbon și intenționează să construiască un bloc cu 4 etaje în zona Catanga din Constanța, lucru care a stârnit nemulțumirea locuitorilor din zonă.

  • 4. Preț pe mp: 26,56 lei/mp

Firma: H2O Sports Distribution SRL 

Parcelă și localitatea: Mamaia I – 1 – 12  

Suprafață: 10.987 mp  

Preț: 291.827 lei  

Acționar unic este Simona Veronica Tache, iar administratorii firmei sunt Daniela Ipolit și Mihail Spăntoveanu.

  • 5. Preț pe mp: 17,47 lei/mp

Asocierea: Joker Jetski SRL cu Bogdan Marian Hapiuc și Activ GSM 2004 SRL  

Parcelă și localitatea: Mamaia I – 1 – 16  

Suprafață: 2.605 mp  

Preț: 45.500 lei  

Asociații Joker Jetski SRL sunt Cristian Gabriel Ciobanu (90%) și Ionel Ifrim (10%). Ciobanu deține și alte afaceri recreaționale și a construit un bloc pe strada Sarmizegetuza, un proiect care a provocat protestele vecinilor, potrivit publicației Constanța Reală.

Nemulțumirile tuturor

Corina Martin, președinta Federației Patronatelor din Industria Ospitalității din România, este de părere că plajele nu sunt o afacere profitabilă în condițiile actuale: „Sigur că pentru un operator care ar trebui, repet, să aștepte șase luni să-și ia și avizele și autorizațiile, să fie în regulă, să fie călcat apoi de toate echipele de control posibile. Cum, în general, în două luni și jumătate de sezon pe litoral, toate instituțiile trimit, da, echipe de control de la București, detașate pe cazare, pe masă, pe diurne, desigur, ca să încaseze cât mai multe amenzi. Nu este profitabil”, a declarat aceasta.

Cine sunt milionarii nisipului

Din lista concesiunilor obținută de la Apele Române, rezultă că firmele și persoanele fizice care pot scoate anuale milioane de lei din concesionarea relativ ieftină a plajelor se împart în mai mute categorii:

Investitori tradiționali în turism

  • Mohammad Murad administrează Hotel Majestic din Mamaia și Pheonicia din Eforie.
  • Alin Burcea de la Paralela 45 a fost, între 2001-2002, secretar de stat în Ministerul Turismului.  

Proprietari de hoteluri lângă plajă

În această categorie, cel mai reprezentantiv caz este cel al lui Gheoghe Hagi, cel care deține Hotel Iaki

  • Fratii libanezi Al Bcherrawy, Mouawad Tannous si Jihad, care dețin minihotelurile Selena si Rodna din nordul stațiunii Mamaia, nu renunta la activitatea din turismul litoral.
  • Iancu Halep este fratele Simonei Halep.
  • Catalin Alexandrescu și Dan Alexandrescu administrează Pirates Resort din Mamaia. Cei doi oameni de afaceri din Galați au cumpărat în 2026 Hotel Bicaz pe care l-au transformat în noul resort.
  • Cornel Ușa administrează Hotel Dorna din Mamaia.

Investitori mici și medii imobiliari în turismul din Constanța

  • Razvan Cristian Iacob este patronul lantului de cafenele Bourbon. Omul de afaceri vrea să construiască un bloc cu 4 etaje în zona Catanga din municipiul Constanța.
  • Cristian Gabriel Ciobanu are afaceri în domeniul recreațional, dar a construit și un bloc intre case pe strada Sarmisegetuza, investiția care a stârnit protestele vecinilor, susține publicația Constanța Reală.
  • Claudiu George Dobrin a mai fost implicat în proiecte imobiliare din Constanța.
  • Razvan-Nicolae Spanache este un om de afaceri care investește în imobiliare. Administrează și Pupa Beach din Mamaia.
  • George Duci deține și Hotelul Duci din Constanța prin firma Fresco SRL. Dumitru Popa are afaceri în domenii variante.
  • Maria Done este acționarul unic la Astoria Mamaia SRL, firma care deține Hotelul Astoria din Mamaia.
  • Vasilica Marin, Ciprian Marin și Lucian Marin sunt asociați în mai multe firme care încep cu Excelsior – Excelsior Consulting, Spedition, Beach, Energy, Beach House, dar și în cadrul Trophaeum Mar SRL.
  • Luminița și Nicolae Adam
  • Cristian GabrielCiobanu a candidat în 2024 pentru Primăria Agigea, dar a ieșit pe locul doi. Este un puternic investitor în domeniul imobiliar din Constanța.

Mari investitori în complexuri turistice

  • Angela Zahiu și Ion Zahiu dețin Complex Savoy.
  • Marc Eichert, Oliver Eichert și Axel Eichert dețin mai multe unități hoteliere prin Unita Turism.
  • Familia Bucovală
  • Augustin Oancea prin Tinmar Energy din București.
  • Florin Crâstocea este unul dintre cei mai cunoscuți dezvoltatori imobiliari din Constanța, dar și din turism. Hotelul Central din Mamaia și campingul GPM, aflat la ieșirea din stațiune, sunt două dintre activele din turism, iar Tomis Yacht este firma prin care vinde ambarcațiuni.
  • Ana Raluca Perifan (Alezzi) este fiica lui Constantin Zelca. Acesta este client mai vechi al DNA-ului, datorită asocierii în afacerile sale imobiliare cu Millenium Global Development SA și New Home Construct SA, societăți despre care s-a speculat că reprezentau interesele financiare ale fostului primar Radu Mazăre și ale partenerilor acestuia: Valentin Gheorghe Ionescu, Sorin Gabriel Strutinsky și Daniel Nicușor Constantinescu, conform Constanta.Info.

Apropiați ai fostului primar la Năvodariului, Matei Nicolae

  • Vasile Barbat a fost fost comisar în cadrul Serviciului Antifraudă al ANAF.
  • Cornel Florin Pocora a fost în trecut, mâna dreaptă a fostului primar al orașului Năvodari, Matei Nicolae. Pocora mai are investiții în Mamaia-Nord cu un imobil de 10 etaje în cadrul firmei Litoral Sun Tour SRL

Apropiați ai fostului „cuplu” Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu

  • Ioannis Skantzikas este cel care, potrivit declarației de avere a lui Radu Mazăre din 2008, a fost împrumutat de fostul edil-șef al municipiului Constanța cu 600.000 de euro., scrie Ziua de Constanța
  • Florin Toma cât și asociata lui, desfășurau afaceri cu oamenii importanți din anturajul lui Radu Mazăre, cu mult înainte ca acesta să le dea pe mână conseionarea ridicarii mașinilor parcate ilegal din orașul nostru prin firma Litoral Connect SRL.
  • Cosmin Iancu este acționarul unic la Sorel Atractiv Beach SRL. Părinții săi lucrează la Consiliul Județean Constanța și Primăria Constanța.
  • Ozghen Husein cumătrul fostului președinte CJ Constanța, Nicușor Constantinescu. Nicuşor Constantinescu a fost nașul de cununie al fiului lui Husein şi al fiicei lui Ali Nurhan, conform Ziua de Constanța.
  • Ana Raluca Perifan (Alezzi) este fiica lui Constantin Zelca. Acesta este client mai vechi al DNA-ului, datorită asocierii în afacerile sale imobiliare cu Millenium Global Development SA și New Home Construct SA, societăți despre care s-a speculat că reprezentau interesele financiare ale fostului primar Radu Mazăre și ale partenerilor acestuia: Valentin Gheorghe Ionescu, Sorin Gabriel Strutinsky și Daniel Nicușor Constantinescu, conform Constanta.Info.
  • Mirela Matichescu era in 2017 administratorul public al județului Constanţa, scrie Ziua, și membru PSD.

Apropiați ai politicienilor 

  • Vasile Momente este unchiul lui Sebastian Ghiță, fostul deputat PSD. El și cu Gheorghe Manole dețin mai multe afaceri în Buzău.
  • Ion Andrei Biriș este nepotul lui Teodor Biriș, ex-primarul Snagovului. Totodată, este ginerele fostului director al Serviciului Român de Informații (SRI), Virgil Măgureanu.
  • Ștefan Nanu, fiul primarului din Cornu, fost vicepreședinte la TSD Prahova, apropiat de Vlad Cosma și Sebastian Ghiță, după cum a relatat presa de-a lungul timpului, scrie Hotnews. Firma din care face parte Nanu a ridicat doua constructii în parcul Herastrău.
  • Robert Zachiteanu este un apropiat al lui Marian Butnaru – fost șef pe atunci la Autoritatea Rutieră Română, consilier local PNL Medgidia și condisiderat omul care controlează Medgidia.
  • Răzvan Cristian Iacob este amicul Ioanei Băsescu, fiica fostului președinte, cei doi împărțind mai multe afaceri împreună, potrivit Gândul.info. Tot Gândul, dat și presa locală, ziarul Observator, de exemplu, nota în 2008 că societatea Amărui SRL, reprezentată legal de Răzvan Iacob, fura apă pentru a alimenta un beach-bar în Mamaia. De fapt, firma care distribuie apă a depus plângere penale împotriva acestuia.
  • Carmen Elisabeta Drăgoi figurează și ca unul dintre sponsorii campaniei lui Sorin Oprescu. Ea a fost, conform DNA, și în cercul de apropiați ai lui Andrei Hrebenciuc, fiul lui Viorel Hreneciuc.
  • Constantin Bucur este un om de afaceri cu origini din Buzău. El a fost și acționarul echipei de fotbal din Buzău. Consultanță în afaceri este obiectul principal al firmei.
  • Claudia Florentina Palaz este soția lui Claudiu Palaz (PMP). Publicația Cetățeanul scria că beach bar-ul familiei a fost alimentat ilegal cu energie. 
  • Ioana Șufană este apropiată de Cristian Darie, fost vicepreședinte al Consiliului Județean Constanța.
  • Florin Vizan este fost director al Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta si bun prieten cu Mircea Băsescu, iar Oprea a fost partener cu afaceri cu Laurentiu Mironescu, senatorul Mircea Banias și fiica fratelui fostului presedinte al Romaniei, Raluca, conform Ziare.com.

Politicieni

  • Alex Costea este fost angajat la ABADL (Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral), membru PSD, scrie Replica de Constanta.
  • Mihai Manea este fost prefect al Județului Brăila în timpul guvernării Adrian Năstase.
  • Ion Dumitrache este membru PSD, iar din această primăvară este liderul organizației municipale.
  • Corneliu Pascu a fost senator de Buzau in perioada 2004-08 din partea PUSL (partidul lui Dan Voiculescu) și Partidul Conservator.
  • Aurel Butnaru este fost consilieri local și viceprimar al Constanței.
  • Iustin Fabian Roman este fost consilier local PDL și fost candidat la Parlamentul României. El a demisionat din Consiliul Local Municipal Constanţa în 2016, pe fondul tensiunilor generate chiar de proiectul privind una dintre clădirile pe care le deţine, scrie Amprenta.
  • Silvia Claudia Henning (Popa) a candidat in 2020 din partea USR PLUS pentru funcția de deputat, scrie Pro Braila.
  • Daniel Georgescu, fost șef al Administrației Canalelor Navigabile, a  intrat recent și în Consiliul Local Municipal Constanța din partea PSD. Acesta nu și-a trecut firma în declarația de avere din 2023. 
  • Nicolae Tulea administrează Sara Boutique Hotel din Mamaia. El a fost membru în PSD.

La documentarea și redactarea articolului au mai contribuit jurnaliștii Valentin Trufașu, Adrian Anton. Infrograficele au fost realizate de Monica Zanet.

spot_imgspot_img
Marian Pavalasc
Marian Pavalasc
Marian Păvălașc este jurnalist din anul 2002, când a început să scrie în presa locală din Galați. În presa centrală a ajuns 2011. Acum este un reporter freelancer și scrie materiale de news, dar și materiale de investigație. El este și coordonatorul proiectului Clever News Center, o agenție de conținut jurnalistic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Percheziții DNA la Casa de Comerț Unirea, companie înființată de Liviu Dragnea și Petre Daea

Percheziții DNA au loc miercuri la Casa de comerț...

Analiză GLOBSEC: 41% dintre tinerii între 18 și 34 de ani susțin instaurarea unui regim totalitar fără alegeri regulate în România

Societatea românească rămâne atașată valorilor democratice și orientării către...

Adrian Severin a pierdut la CEDO procesul în care se plângea că a fost condamnat pe nedrept

Fostul eurodeputat Adrian Severin a pierdut procesul Curtea Europeană...