Ministerul Sănătății a schimbat discret regulile izolării. Pacienții cu COVID stau mai puțin în casă

Data:

Ministerul Sănătății a schimbat pe 1 februarie regulile și în ceea ce privește izolarea persoanelor confirmate cu COVID-19, fiind redusă perioada de izolare.

Modificarea a fost anunțată public abia pe 4 februarie și nu a fost cunoscută nici măcar în tot sistemul medical, astfel încât unele direcții de sănătate publică au emis în ultimele 3 zile decizii de carantinare după vechea perioadă, mai lungă, au relatat mai mulți cititori PressHUB.

Noul ordin, publicat în Monitorul Oficial pe 1 februarie, prevede că pacienții nevaccinați și cei nevaccinați care au avut COVID cu mai mult de trei luni în urmă dar se infectează din nou vor sta în izolare 7 zile, față de 10 zile, cât era până acum.

Cei vaccinați și cei vaccinașți care au avut boala cu mai mai puțin de trei luni în urmă și se infectează din nou stau doar 5 zile, față de 7 zile până acum.

Ordinul mai prevede că la ieșirea din izolare nu este nevoie de un test negativ, de un aviz epidemiologic și nici de solicitarea unui test negativ pentru ARN SARS-CoV-2.

În schimb, cade în sarcina medicului de familie sarcina de a declara pacientul vindecat pe baza rezultatelor monitorizării zilnice, prin consultația medicală la distanță, la sfârșitul celor 7 zile de monitorizare, respectiv 5 zile, în conformitate cu cele precizate la lit. d), cu excepția situațiilor în care starea de sănătate a pacienților s-a agravat și a necesitat internarea la nivelul spitalelor.

„Starea de vindecat va fi comunicată în scris prin scrisoare medicală transmisă prin utilizarea mijloacelor de comunicare electronică la distanță direcției de sănătate publică județene/a municipiului București, care are obligația introducerii statutului de vindecat în platforma Corona Forms în decurs de 24 de ore de la primirea scrisorii”, arată actul normativ.

Pe 3 februarie, la trei zile de la intrarea în vigoare a noului ordin, direcțiile de sănătate publică le-a comunicat celor care voiau să iasă din carantină după 5 zile, că nu pot face acest lucru, menționțând perioada anterior valabilă de 10 zile.

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Comunitatea LGBTQ+ are un nou centru comunitar în București

Comunitatea LGBTQ+ are de acum un nou centru comunitar...

CJ Constanța a aprobat evenimentul AUR de la Biblioteca Județeană | Info Sud-Est

CJ Constanța a aprobat evenimentul AUR de la Biblioteca...