Nașteri cu frica-n sân

Data:

spot_img

Nașterile și sarcinile în timpul pandemiei de coronavirus au fost pentru viitoarele mămici o grea încercare, pentru că dincolo de emoțiile și de teama pe care oricum o resimțeau în această perioadă, acestea au fost nevoite să se confrunte cu regimuri speciale de internare, cu reguli noi sau chiar cu cheltuieli neprevăzute și chiar ilegale.

Mai mult, teama de a nu se infecta mergând la spital a devenit o realitate, un astfel de caz de infectare cu COVID-19 a zece bebeluși fiind înregistrat la o maternitate din Timișoara.

Citește și: La Iași, gravidele au fost trimise să își facă teste COVID în privat

De cealaltă parte, personalul medical de la nivelul întregii țări a reclamat lipsa echipamentelor de protecție, dar și lipsa unei organizări corespunzătoare, ceea ce a alimentat și în rândul acestora o teamă cu care s-au luptat de fiecare dată când au îmbrăcat echipamentele. Astfel medicii au ajuns să intre într-o operație cu trei perechi de mănuși pentru a nu se contamina de la o pacientă pozitivă care era pe punctul de a naște sau cu două perechi de mănuși dacă era vorba despre doar un consult.

Un moment deosebit din viața unei femei s-a transformat în ultimele șase luni într-o perioadă acoperită de stres, în care a lipsit siguranța că totul va decurge fără probleme. O teamă majoră a fost cea de infecție cu coronavirus, medicii sfătuind femeile gravide încă de la începutul pandemiei să se protejeze și să încerce să interacționeze cât mai puțin cu persoane care suferă de infecții respiratorii. Asta pentru că fiind vorba despre o infecție respiratorie, cu febră și tuse, există un risc mai mare de avort sau naștere prematură, lucru care este întâlnit inclusiv în cazul gripei.

Citește și: Maternitățile Odobescu și Bega din Timișoara au ieșit din situația specială

În alte zone ale țării, așa cum a fost și în zona Sucevei, femeile gravide au trăit cu teama că nu vor avea unde să nască, după ce la începutul pandemiei Spitalul Județean a preluat doar bolnavi de COVID, multe femei au fost sfătuite să nască acasă sau să își caute un alt medic la spitale din apropiere, unde se loveau de o altă problemă: lipsa locurilor. Medicii ieșeni spuneau atunci că primeau zilnic solicitări telefonice de la viitoarele mame din județul vecin, dorind să își „asigure” un loc în spital, deși nu erau aproape de momentul nașterii.

Apoi au început să fie luate treptat măsuri de protecție a personalului medical pentru a evita o situație asemănătoare celei de la Suceava.

Nașterile prin cezariană nu au mai putut fi programate, pacienta beneficiind de operație în regim de urgență când naștererea este declanșată, iar nașterile naturale și alte internări s-au făcut doar în caz de urgență.

Ulterior, toate femeile care ajungeau la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași pentru a naște trebuiau să facă pe cont propriu un test care să determine dacă sunt sau nu infectate cu COVID-19, medicii spunându-le că nu pot fi internate dacă nu au asupra lor rezultatul negativ.

În cele din urmă, o altă decizie presupune ca femeia să nască asistată de medicul de gardă din ziua respectivă și nu de medicul care a urmărit întreaga sarcină. Toate aceste sacrificii pentru a aduce pe lume un copil într-un context cu totul diferit, în vremea coronavirusului.

Despre redacția informală #CovRoMd

Rețeaua informală #CovRoMd cuprinde 27 de publicații de nivel local, regional, național, reprezentate de PressHub: Express de Banat (Caraș-Severin, Timiș), Mesagerul de Sibiu (Sibiu), Monitorul de Cluj (Cluj), Alba24.ro(Alba, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Sibiu, Timiș), Gazeta de Dimineață (Hunedoara), Argeșul Online (Argeș), Epoch Times Romania (național),Monitorul de Botoșani (Botoșani), Oradea Press (Bihor), eBihoreanul(Bihor), Átlátszó Erdély (Harghita, Covasna, Cluj, Bihor, Satu Mare, Mureș), Revista 22 (national level), Zi de Zi (Mureș), Jurnalul Văii Jiului (Hunedoara), Arad24.net (Arad), Banatul Azi (Timiș, Arad, Caraș-Severin), inRoman.ro (Neamț), Resita.ro(Caraș-Severin), Liber în Teleorman (Teleorman), Info Sud-Est(Tulcea, Constanța), Jurnalul de Argeș (Argeș), Crișana (Bihor), Transilvania Reporter (Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj), Gazeta de Sud (Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Olt), Viața Liberă (Galați), Ziarul de Iași (Iași) și Vrancea24 (Vrancea). 

La nivel european, rețeaua include partenerul EURACTIV.ro (parte a rețelei pan-europene EURACTIV, prezentă în 14 țări, cu sediul central la Bruxelles), la nivelul Republicii Moldova, report.md, și, la nivelul unei comunități de 5,6M de utilizatori în România și 1M în diaspora românească, HotNews.ro, prin platforma de dezbateri interactive, LIVE VIDEO #deladistanță.

spot_imgspot_img
Mădălina Olariu
Mădălina Olariu
Mădălina Olariu este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, care acoperă activitatea spitalelor din Iași, cât și a instituțiilor locale cu implicații în aceste domenii. A făcut parte timp de opt ani din redacția revistei Opinia Studențească, unde a fost reporter, șef de departament și secretar general de redacție, fiind responsabilă de identificarea de noi subiecte, redactarea și editarea știrilor, reportajelor, interviurilor sau ale altor cronici, precum și de coordonarea activităților reporterilor redacției. Totodată, este licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având și un master în tehnici de producție editorială în presa scrisă, audiovizual și multimedia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related