Negocierile de pace Rusia–Ucraina de la Istanbul: scurte, fără rezultate importante. S-a decis însă un schimb de prizonieri  

Data:

Rusia și Ucraina au convenit asupra celui mai amplu schimb de prizonieri de la începutul războiului, câte  1.000 de persoane de fiecare parte. Pentru moment, este tot ce au adus palpabil primele negocieri directe de pace din primăvara anului 2022.  

Întâlnirea, desfășurată la Istanbul fără participarea liderilor Vladimir Putin și Volodimir Zelenski, a durat mai puțin de două ore. 

Presată de președintele american Donald Trump să fie mai flexibilă și să accepte negocieri directe cu Moscova, Ucraina ceruse un armistițiu de 30 de zile înainte de discuțiile de la Istanbul. Rusia a refuzat, menținându-și cererile maximaliste: drept de a reține toate regiunile ucrainene cucerite deja, inclusive peninsula Crimeea, încetarea ajutorului militar occidental pentru Ucraina, garanția că Ucraina nu va deveni membră NATO și ridicarea sancțiunilor occidentale impuse Rusiei după lansarea invaziei la scară largă a Ucrainei vecine.  

Discuțiile de la Istanbul nu au produs rezultate notabile, cu toate acestea sunt percepute drept o victorie diplomatică a președintelui rus Vladimir Putin. În primul rând pentru că Putin a ignorat presiunile Ucrainei si Occidentului de a accepta un armistițiu de 30 de zile, fără consecințe majore.  

Citește și: Paradă de 9 Mai la Moscova: Rusia marchează 80 de ani de la victoria împotriva nazismului sub amenințarea războiului din Ucraina 

În raport cu administrația Trump, remarcă The Guardian, Putin joacă periculos: mimează deschiderea pentru negocieri pentru a rămâne în grațiile Casei Albe, dar menține condiții de pace care echivalează practic cu o capitulare a Ucrainei. 

Pentru președintele ucrainean Volodimir Zelenski, rezultatul pare un pas înapoi: l-a provocat pe Putin la negocieri directe, dar liderul rus nu a venit la Istanbul. Absență pe care Zelenski nu pare să fi reușit să o folosească eficient pentru a demasca ceea ce Kievul numește promisiunile false ale liderului rus. 

Trump și Putin par să fi revenit la ideea inițială (la care nu au renunțat vreodată): numai cele două mari puteri pot negocia o pace in Ucraina. Vineri, Trump a anunțat că este pregătit să se întâlnească cu Vladimir Putin „imediat ce putem stabili data”, pentru a discuta un posibil armistițiu în conflictul din Ucraina. „Cred că a venit timpul să facem acest lucru… O să rezolvăm problema”, a declarat Trump. 

La Moscova, reacția a venit rapid. „Contactele dintre președintele Putin și Trump sunt extrem de importante în contextul soluționării conflictului ucrainean”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Valoarea acestor contacte este greu de supraestimat”, a mai spus Peskov.

Citește și: Istoricul Dennis Deletant – „Românii au de ales între Europa şi neant. Este un moment crucial. / Ceea ce reprezintă domnul Simion este politica Moscovei față de România

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: pixabay.com / Ben_Kerckx)

spot_imgspot_img
Ileana Giurchescu
Ileana Giurchescu
„Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de la Munchen, Germania, îmcă din 1987. Acolo unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională”, spune Ileana Giurchescu Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, a „făcut” revoluțiile din 1989, a scris despre căderea URSS și a relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001 din SUA. După sistarea emisiunilor pentru România, a rămas în redacția Europei Libere pentru Republica Moldova și a avut privilegiul de a participa și ulterior, coordona, dezvoltarea paginii de internet. După care au urmat rețelele de socializare. După invazia Rusiei în Ucraina, Ileana Giurchescu a început o serie de interviuri cu experți și analiști internaționali. Panorama – interviuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related

Pro Musica a chemat la un miting pro Europa. Artiștii se implică la Timișoara

Ilie Stepan, șeful celebrei trupe rock Pro Musica, a...

Alegeri prezidențiale, turul 2: Peste 180.000 de români au votat în diaspora

Alegeri prezidențiale, turul 2: Peste 180.000 de români au...