Preşedintele Nicuşor Dan a anunţat, sâmbătă, că va solicita premierului interimar Cătălin Predoiu să trimită Corpul de control la Salina Praid pentru a stabili vinovaţii pentru situaţia creată în urma inundaţiilor, informează Agerpres.
„(Este o) situaţie gravă care afectează o întreagă comunitate, mii de oameni. Pentru că e o situaţie gravă, care putea să fie prevenită, o să solicit prim-ministrului să trimită Corpul de control se stabilească cine sunt vinovaţii”, a afirmat şeful statului, după ce a vizitat zona şi a participat la o şedinţă de lucru a tuturor instituţiilor implicate în intervenţia imediată.
El a evidenţiat că trebuie luate măsuri pe termen scurt, alături de unele termen lung, menţionând că urmează să se facă şi un studiu care să indice dacă se poate salva sau nu întreaga salină.
„Faţă de situaţia pe care o avem trebuie luate măsuri pe termen scurt şi măsuri pe termen lung. Măsurile pe termen scurt – a fost o discuţie tehnică la care am asistat şi care va fi formalizată mâine în şedinţa Consiliului judeţean pentru situaţii de urgenţă. Pe de o parte, Compania Salrom şi-a asumat un termen de trei săptămâni în care să facă un aşa numit bypass – adică o conductă care să preia cursuri de apă care permeabilizează solul ce ajunge în salină. Imediat după asta, în anumite limite, cu pompe de mare putere se poate deversa apa. Repet, în anumite limite, se poate deversa apa în râu şi de acolo mai departe, nişte limite care sunt calculate pe baza salinităţii. Întrebarea la care va răspunde un studiu este dacă se poate salva întreaga salină, adică inclusiv părţile mai joase unde se exploatează sau se poate salva doar partea superioară în care există şi partea turistică. Pentru asta va începe un studiu care este relativ complicat şi care are un termen de finalizare 3 – 4 luni”, a explicat preşedintele.
Potrivit acestuia, pentru cei 130 de angajaţi ai salinei vor fi luate măsuri compensatorii. „Pentru oamenii care sunt afectaţi, pe de o parte, sunt cam 130 de oameni care erau lucrau în mină şi care nu mai au în momentul ăsta obiectul muncii – vor fi nişte forme de compensare. Trebuie să ne uităm şi la contractul colectiv de muncă”, a transmis Nicuşor Dan.
Pentru persoanele care trăiau din turism în zonă şi aveau „o formă organizată” prin care prestau astfel de servicii, Guvernul se va gândi la nişte măsuri asemănătoare celor din perioada pandemiei, a completat el.
„Pe termen lung, este nevoie să nu mai interfereze cursul apei cu solul care este permeabil şi sunt două soluţii care sunt avute în vedere: un lac de captare pentru situaţii extraordinare şi devierea cursului râului. Tot aşa, (se va face) un studiu de fezabilitate care să vadă inclusiv costuri, să vadă care este soluţia şi, bineînţeles, toate lucrurile astea ar fi trebuit făcute cu mult înainte”, a declarat şeful statului.
Citește și: Nicușor Dan merge la Salina Praid, afectată de inundații
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Kelemen Hunor / Facebook)
Toate bune si frumoase acum la început.Trebuie sa se vadă ca si-a intrat in rol.Ramane de văzut dacă este si el tot o marioneta ca si fostul presedinte care in afara sa dea bine la televizor ,sa mai pradeze si el ce mai era de valoare in tara asta si multe,multe vacante.in Bucuresti nu prea se vede mai nimic realizat pe când stimabilul supraestimat,matematician ,Nicusor Dan era primar.Probabil ca nu va rămâne nimic din poporul roman dupa ce va termina dansul ca de cativa zeci de ani nu ni s-a demonstrat contrariul.Diar mâncătorii dintre guvernanții apare la televizor,ne hrănim cu mizerii aduse de dincolo si furat la greu din banii statului.Pana acum doar s-a putut realiza.Pe când UE nu va mai avea interese in tara noastra,cred ca ne va… langa un gard si ,Pa.Varianta cu ” România trezeste-te ” ,nu funcționează in tara asta.Vom fi mai rău decât am fost in toti acesti zeci de ani.Probabil ,ce va urma o vor numi tot CRIZĂ ca sa mai dea un șut poporului roman.Asta este când alegem tot aceeași oameni de nimic de zeci de ani.