Nimeni nu trebuie lăsat în urmă. Politica de coeziune este soluția pentru Europa unită și tranziția justă verde și digitală

Data:

Nimeni nu trebuie lăsat în urmă. Comitetul European al Regiunilor (COR) și partenerii fondatori ai coaliției la nivelul întregii UE, #ChehesionAlliance, au lansat un apel comun către instituțiile europene și guvernele naționale pentru a menține politica de coeziune ca principal pilon al modelului de dezvoltare al uniunii, în următorul deceniu.

Protestele recente ale fermierilor sunt cel mai vizibil semn al nemulțumirii în creștere cu privire la politicile ecologice și economice ale Uniunii Europene, căci există temerea că aceste politici ar putea crește sărăcia și excluderea socială pe continent, în special în zonele rurale. 

La cel de-al zecelea summit european al regiunilor și orașelor, #CohesionAlliance a cerut o politică de coeziune puternică și reînnoită pentru următorii 10 ani..

Cu mai puțin de trei luni înaintea alegerilor europene, orașele și regiunile sunt unanime cu privire la necesitatea unei politici de coeziune consolidate, pentru a furniza o tranziție justă în viitorul cadru de investiții al UE, centrat pe solidaritate economică, socială și teritorială. 

În timpul dezbaterii din prima zi a summitului, care are loc în Mons (Belgia), miniștri, comisari europeni, reprezentanți ai președinției belgiene a Consiliului UE, împreună cu miniștri regionali și primari, au fost de acord în ceea ce privește nevoia imperativă ca Europa să obțină o tranziție verde corectă pentru toți cetățenii și sectoarele industriale. 

Citește și: Afacerile de milioane ale doctorului Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei

Raport despre viitorul pieței unice

Coeziunea economică, socială și teritorială ar trebui să fie în vârful agendei UE, să continue să stimuleze tranzițiile digitale și de mediu și să îmbunătățească rezistența la dezastre și crize la toate nivelurile.

Așa cum a subliniat și fostul prim-ministru italian Enrico Letta, piața unică nu poate avea succes decât printr-o politică puternică de coeziune, care să susțină toate regiunile. 

Enrico Letta, care este în prezent președinte al Institutului Jacques Delors, a fost însărcinat de instituțiile UE să scrie un raport despre viitorul pieței unice, care va fi publicat săptămânile următoare.

În timpul dezbaterii, președintele Comitetul European al Regiunilor, Vasco Alves Cordeiro, a lansat apelul comun #CohesionAlliance către instituțiile UE și guvernele naționale pentru o „politică de coeziune reînnoită post-2027 care să nu lase pe nimeni în urmă”. 

Apelul afirmă principiile pe care ar trebui să se bazeze viitoarea politică regională a UE pentru a rămâne un pilon fundamental al modelului de dezvoltare și al politicii de investiții descentralizate pe termen lung a UE.

Vasco Alves Cordeiro, președintele Comitetului European al regiunilor: „Suntem azi la o răscruce: în timp ce europenii și-au exprimat votul, Europa trebuie să ne răspundă cu solidaritate și progres.

Acesta este motivul pentru care, mai mult ca oricând, trebuie să vorbim dincolo de cei care sunt deja convinși că politica de coeziune este soluția, pentru a ne asigura că niciunul și niciun loc nu mai rămâne în urmă în tranziția verde și digitală.”

Elio Di Rupo, ministru-președinte al regiunii Wallonia: „Acest summit este o oportunitate de a reitera importanța politicii de coeziune.

Este lipiciul care ține Europa împreună, permițând regiunilor precum Wallonia să se dezvolte ambițios și eficient. O politică care este atât mai aproape de oameni și mai bine adaptată provocărilor cu care se confruntă regiunile.”

Elisa Ferreira, comisarul european pentru coeziune și reforme: „Rolul crucial al politicii de coeziune în menținerea Europei împreună a fost din nou evidențiat la acest important summit. 

Având în vedere provocările fără precedent cu care se confruntă UE, casa noastră europeană comună nu va prospera decât dacă niciun loc sau o persoană nu se va simți lăsată în urmă, dacă suntem capabili să valorificăm talentul tuturor în a ne desfășura ambițiile noastre. Politica de coeziune este acum mai necesară ca niciodată!”.

Nicolas Schmit, comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale: „Tranzițiile verzi și digitale trebuie să funcționeze pentru toată lumea sau nu vor funcționa deloc. 

Politica de coeziune este un instrument puternic pentru a-i ajuta pe cei mai afectați să facă față provocărilor pe care le aduc tranzițiile și pentru a ajuta toate regiunile să obțină beneficii.

UE trebuie să păstreze corectitudinea și incluziunea în centrul politicilor sale. Europa este orașele și regiunile sale ”.

Enrico Letta, președintele Institutului Jacques Delors și fostul prim-ministru al Italiei, care a fost însărcinat de instituțiile UE să scrie un raport despre viitorul pieței unice: „Piața unică este alcătuită din orașe, teritorii și cetățeni, fiecare cu propriile caracteristici specifice. După cum a susținut întotdeauna Jacques Delors, finalizarea pieței unice trebuie să fie însoțită de politici de coeziune care să permită tuturor să profite de oportunități.”

Cine a participat la al zecelea summit european al regiunilor și orașelor

Printre vorbitorii dezbaterii intitulate „Doar tranziție și coeziune în centrul viitoarelor politici de investiții ale UE” s-au aflat:

  • Vasco Alves Cordeiro, președinte COR, 
  • Elio di Rupo, ministru-președinte al regiunii Wallonia și membru COR, 
  • Pierre-Yves Dermagne, viceprim-ministru al Belgiei și ministrul Economiei și al ocupării forței de muncă, 
  • Elisa Ferreira, comisar european pentru coeziune și reforme, 
  • Nicolas Schmit, comisar european pentru locuri de muncă și drepturi sociale,
  • Dominique Faure, ministrul francez delegat pentru autorități locale și afaceri rurale,
  • Enrico Letta, președintele Institutului Jacques Delors (de la distanță), 
  • Emil Boc, primarul orașului Cluj-Napoca și președintele Comisiei COR pentru politica de coeziune teritorială și bugetul UE,
  • Oliver Paasch, ministru-președinte al comunității vorbitorilor de germană din Belgia.

Al zecelea Summit european al regiunilor și orașelor marchează și a treizecea aniversare a Comitetului European al Regiunilor, adunarea politică a reprezentanților locali și regionali din cadrul instituțiilor UE. 

În perioada 18-19 mai, peste 3.500 de reprezentanți locali și regionali din 59 de țări și 5 continente se vor întâlni tot la tot la Mons, Belgia. 

Scopul summitului este de a aborda răspunsul subnațional, pentru a depăși provocările globale și de a solicita liderilor europeni să se asigure că toate politicile UE sunt ancorate la nivel local și regional, consolidând astfel legitimitatea și eficiența democratică a Uniunii Europene.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Marius Daea
Marius Daea
Marius Daea este jurnalist cu o experiență de peste 27 de ani în presa scrisă, radio și TV. A început în anul 1993, ca reporter corespondent din Gorj pentru Radio România Oltenia Craiova. Din anul 1998 și-a continuat activitatea profesionalî ca reporter și realizator TV la Antena 1 Târgu Jiu. Din 2004 până în 2010 a fost directorul acestei stații locale. Marius Daea este licențiat în Relații Internaționale și Studii Europene. Este membru al Earth Journalism Network Washington DC, Internews Europe Londra și al Clean Energy Wire Berlin. De asemenea, membru asociat al Federației Europene pentru Jurnalism de Știință. Lucrează ca reporter freelancer de investigație pentru Newsweek Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cum să te ferești de imaginile false create prin tehnologia deepfake

Cum să te ferești de imaginile false create prin...

Cum a fost construit sediul central al Băncii Naționale peste cel mai mare han din București

Cum a fost construit sediul central al Băncii Naționale...

Trei zile de Open Data Hachathon. Ce am descoperit căutând cheltuielile primăriilor

Trei zile de Open Data Hachathon. Hackathonul bunei guvernări...

Începe Hackathonul bunei guvernări. Ce au făcut primarii cu banii noștri

Începe Hackathonul bunei guvernări, un eveniment complex în care,...