O elevă de 16 ani din Iași a obținut trei medalii la Olimpiada Internațională de Științele Pământului în Beijing | Ziarul de Iași

Data:

spot_img

O elevă de 16 ani din Iași a obținut trei medalii la Olimpiada Internațională de Științele Pământului, desfășurată în Beijing. Anemona a reușit să acumuleze o cantitate mare de cunoștințe în biologie, fizică, chimie și geografie și se mândrește cu trei medalii: aur, argint și bronz.

Anemona Maria Luchian are 16 ani și este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național din Iași. De la Olimpiada Internațională de Științele Pământului (IESO) s-a întors cu medalie de aur pe echipe la secțiunea ESP (Earth System Project), medalie de argint pe echipe la secțiunea ITFI (International Team Field Investigation) și medalie de bronz pentru concursul individual.

  • „Sunt foarte mândră de această performanță! Sunt mândră că am reprezentat România la această olimpiadă și că m-am întors acasă cu trei medalii!”, a transmis Anemona.

Citește și: De ce nu se grăbește România să dea Patriot Ucrainei?

Tânăra de 16 ani s-a pregătit intens la patru materii

Anemona a explicat pentru „Ziarul de Iași” că faza internațională a acestei olimpiade nu presupune aceeași materie ca cea din programa școlară, accentul fiind pus pe geologie, hidrologie, astronomie și meteorologie.

„Am învățat de pe tratate și cursuri în limba engleză, pentru a mă obișnui cu termenii și cuvintele specifice. Am avut multă pregătire, atât cu profesorii mei, cât și la universitățile din Iași și București. Din clasa a V-a particip la olimpiadele de matematică, fizică, chimie, iar pregătirea și experiența de la acestea m-au ajutat foarte mult”, a declarat Anemona Luchian.

Olimpiada constă în două probe obligatorii individuale, cea scrisă și cea practică. La proba scrisă, candidații au de rezolvat diverse exerciții, în timp ce la proba practică sunt duși pe teren pentru a observa diverse locuri, precum secțiuni stratigrafice sau un sit fosilifer. Eleva de la Colegiul Național din Iași a optat și pentru alte două probe obționale – ESP (Earth System Project) și ITFI (International Team Field Investigation). La ESP a realizat o cercetare științifică pe tema habitabilității planetelor, iar la ITFI am făcut un studiu și o cercetare pe teren a chimismului apei unui lac de lângă Beijing, Yanqi Lake.

Citește și: Foști oficiali americani din armată cer președintelui Biden schimbarea politicii SUA față de Ucraina

Elevii au avut oportunitatea de a observa cum lucrează oamenii de știință din alte țări

„Sunt atâtea abilități noi pe care a trebuit să mi le cultiv, întrucât la probele practice nu am stat pur și simplu într-un laborator. Am mers pe teren, ne-am cățărat, am dat cu ciocanul. E o diversitate a abilităților pe care trebuie să le avem pentru a putea excela.  Este foarte diferită de alte olimpiade, întrucât înveți multe lucruri noi despre natură. Acum aș putea să mă duc undeva, să mă uit prin jur și să îmi dau seama ce s-a întâmplat în urmă cu milioane de ani. Este un sentiment satisfăcător să poți citi istoria locului”, a precizat Anemona Maria Luchian.

Un plus al acestei olimpiade este reprezentat de probele de echipă, unde elevii au oportunitatea de a observa cum lucrează oamenii de știință în diferite țări.

„Este o olimpiadă interdisciplinară și trebuie să combini foarte multe abilități din alte domenii. La probele de echipe internaționale este o ocazie foarte bună de a afla cum realizează oamenii de știință aceste cercetări, pentru că în viața reală nu trebuie doar să știi să rezolvi niște probleme sau teste, trebuie să știi să colaborezi cu alți oameni și să poți face o echipă bună, pentru a putea avea rezultate de succes”, a completat tănâra.

Continuarea, în Ziaruldeiasi.ro

Citește și: România sancționează Rusia, oligarhii își văd de afaceri

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Ziarul de Iași)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Alianță subterană între AUR și PSD la Stâlpeni | Gazeta de Stâlpeni

Alianță subterană între AUR și PSD la Stâlpeni. Evoluția...

Primarul Botoșaniului, Cosmin Andrei, în fața instanței: Primele detalii din proces | Monitorul de Botoșani

Primarul Botoșaniului, Cosmin Andrei, a fost în fața judecătorului,...

Viceprimarii Iașului, desemnați luni: alianță surpriză PNL-PSD-PMP în Consiliul Local? | Ziarul de Iași

Viceprimarii Iașului vor fi aleși luni, într-o ședință extraordinară...

Secretarul Primăriei comunei Nicolae Titulescu din Olt întârzie raportul care ar duce la destituirea primarului | Reporter24

Secretarul Primăriei Nicolae Titulescu, Georgiana Terteleanu, întârzie întocmirea raportului...