O experiență de roman: profesoară și scriitoare – șase ani îngrijitoare de bătrâni în Austria

Data:

Anul trecut a apărut la o editură din Timișoara romanul Numai cu ea scris de Olimpia Sârb. Scriitoarea nu este la prima carte: a scris versuri, literatură pentru copii și un roman anterior, Vulpile destinului. Însă volumul Numai cu ea face parte dintr-o categorie aparte, de ficțiune -document, fiindcă este născut „sută la sută” din experiența proprie de viață a scriitoarei, așa cum ne-a mărturisit într-un amplu dialog.

Drama reală este a profesoarei ieșite la pensie care caută resurse să-și poată ajuta copiii. Deși a fost o decizie grea, a urmat sfaturile unor prietene din anturaj să încerce în Austria experiența de pflegerin, adică îngrijitoare pentru persoane vârstnice. În roman personajul este convertit într-o fetișcană pe nume Călina pentru a se putea dezvolta tema învățării, a confruntării tinereții cu bătrânețea care îi pare fetei „o harababură. Ce înseamnă asta, un om nici viu, nici mort ?!”.

Olimpia Sârb și-a pus sufletul pe tavă în dialogul menit nu doar să spună povestea unei perioade speciale din viața ei, ci și să avertizeze cu ce se pot confrunta femeile care merg să îngrijească bătrâni în lumea largă. Ea a dorit să plece legal, prin firmă, cu contract, pentru a avea protecție și drepturi. Nu recomandă nimănui să pornească fără contract, a văzut cazuri disperate. Există un instructaj minimal la plecare, insuficient totuși, fiindcă aceste „pflegerin” trebuie să fie concomitent infirmiere, manageri, grădinari, duhovnici și multe altele. Statul român s-ar putea implica prin instructajul legal atât de necesar într-o lume nouă.

Prima ieșire, adică primul turnus de o lună, a fost o mare spaimă, încă nu stăpâneam bine germana, totul era un imens necunoscut”, ne-a spus Olimpia. Știa că va fi o muncă solicitantă, știa că merge într-o casă străină, că poate fi privită cu reticență, totuși i-a fost frică. Pe parcurs a înțeles că fiecare casă are regulile ei pe care nu le schimbi, ci te adaptezi.

Sunt multe momente bune, de legătură sufletească fie cu pacienta, fie cu familia ei, care face mici gesturi de apreciere ca o invitație la masa familiei sau o excursie, iar Olimpia Sârb a avut parte de așa ceva și a rămas cu prieteni până azi. Dar au fost și momente de umilință, când au prevalat prejudecățile și reticențele venite din gândirea stereotipă.

Am fost confruntată uneori cu imaginea românilor din primul val de imigrare, mulți infractori, dar am încercat să argumentez”, ne-a mărturisit Olimpia Sârb. În ciuda acestor atitudini condescendente, nu s-a prezentat ca scriitoare și traducătoare de limba engleză, pentru că nu a dorit să își altereze statutul: „Eram acolo să ajut, să îngrijesc o bătrână, nu pentru altceva”.

Un episod pe care nu l-a uitat este cel în care citea poeziile lui Heine în traducere română și a fost admonestată că citește un poet german în limba română, iar nu în original. Dar a învățat să aibă răbdare, să explice și să convingă că românii au literatură, traduceri, deci o cultură europeană consistentă. În roman, personajul Călina se răzbună în gând pe disprețul unor ignoranți: „Austriecii cred că n-am văzut în viața noastră o carte, că n-am fost la un muzeu, că nu avem școli. Ne cred niște analfabeți. Să-i ia naiba!”.

E greu de evaluat dacă o intelectuală este de preferat în această muncă unei femei cu școală puțină. Din observațiile sale directe, Olimpia crede că persoanele cu studii minimale sunt mai puțin pregătite pentru situații neprevăzute, însă sunt preferabile pentru joburi fizice ca grădinărit, curățenie etc.

Deși îngrijitoarele venite din străinătate sunt plătite sub nivelul celor autohtone, totuși plata este mulțumitoare pentru o persoană din România, iar statul austriac este corect în a le acorda drepturile. Ulterior se adaugă, pentru femeile care lucrează legal, un mic supliment în euro la pensie, care poate fi de ajutor. Olimpia a renunțat la această muncă după șase ani din cauza unor probleme de sănătate, dar întreaga sa experiență a vărsat-o într-un roman la care a lucrat mult și care a apărut la a cincea versiune.

Mărturisește că readaptarea la propria familie este una dintre consecințele acestui job: „Când reveneam acasă după o lună simțeam o răceală în familie, trebuia să mă adaptez. Pentru femeile tinere care fac această muncă poate fi o problemă, fiindcă își lasă soțul și copiii câte o lună singuri, din două în două luni. Se pot destrăma familii”, avertizează Olimpia.

Dialogul cu scriitoarea Olimpia Sârb, precum și romanul, reprezintă implicit un omagiu adus sutelor de femei „harnice și ambițioase, unele șmechere, altele blânde ca niște îngeri și multe ființe anonime, destoinice, luptătoare”, cum le portretizează în roman, care iau lumea în piept pentru o viață mai bună.

YouTube video

Citește și: Cât câștigă o îngrijitoare la domiciliu în Austria și ce capcane pot apărea în contracte – primul episod al PODCAST-ului PRESShub dedicat Diasporei

Citește și: „Decepția a stat la baza votului diasporei românești în noiembrie” – spune istoricul Konrad Gündisch de la München

Citește și: Lansat pe 15 martie, „Manifest pentru Europa” a strâns peste 10 mii de semnături. Vineri ajunge în Parlament

Citește și: Marea Britanie: cum se adaptează românii la multiculturalism?

Citește și: Bacalaureatul internațional e posibil pentru elevii români la United World College

Citește și: 52 de muncitori români exploatați in Spania

Citește și: Român din Spania despre rezultatul alegerilor: „Dacă vrei să fii lider, urcă-te în avion și vino să stai față în față cu românii de afară”

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Brîndușa Armanca
Brîndușa Armanca
Ziaristă, scriitoare şi profesor universitar în jurnalism. A fost directoarea Institutului Cultural Român din Budapesta (2006-2012), calitate diplomatică în care a deținut președinția Uniunii Europene a Institutelor Culturale, EUNIC Hungary. A lucrat ca redactor în echipe prestigioase la Radio Europa liberă, la publicații ca Expres, Temesvári Új Szó, Orizont sau Ziua, unde a fost director coordonator editorial, precum și la TVR Timişoara, studio regional pe care l-a condus ca director timp de şase ani. Realizează rubrica Media culpa în revista „22” și continuă corespondențele la Radio Europa liberă. În afara sutelor de articole de presă, interviuri, emisiuni de radio şi televiziune care fac parte din viaţa unui jurnalist activ, a publicat volume de media și a realizat filme documentare recompensate cu premii naționale și internaționale, iar activitatea culturală cu Distincția Academiei Române și cu o înaltă distincție culturală a din partea ministrului culturii ungar pentru diplomație culturală. Este membră a Uniunii Scriitorilor și a numeroase organizații ca GDS, Societatea Timișoara, AZIR/AEJ, ECREA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related

VIDEO | Limbajul urii, dus la extrem de George Simion. Simion, despre Nicușor Dan: “E autist, săracu’”

După ce a insultat bugetarii, jurnaliștii și i-a amenințat...

Registrul Comerțului cumpără și echipamente IT la un an după lansarea cu probleme a portalului ONRC

Oficiul Național al Registrului Comerțului a investit până în...

Sondaj IRSOP: Nicușor Dan, pe primul loc, cu 52%. George Simion – 48%

Candidatul independent Nicușor Dan îl depășește pe candidatul AUR,...

O linguriţă pentru libertate. Pentru un mâine care să-mi aparţină

Nu ştiu, acum, la ce anume pot să mă...