O nouă confruntare franco-americană în România pe achiziții strategice

Data:

spot_img

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) vrea să cumpere elicoptere în valoare de aproximativ 300 de milioane de euro, se arată într-un răspuns transmis G4Media. Banii vin din fondurile bugetului de stat, dar și din fonduri europene, în cadrul proiectului ”Viziune 2020”, Programul Operațional Infrastructură Mare.

Procedura de achiziție a început la mijlocul anului 2020, iar la 15 ianuarie 2021 au fost acceptate ofertele depuse de trei companii internaționale: italienii de la Leonardo S.P.A., francezii de la Airbus Helicopters Romania și compania poloneză Polskie Zaklady Lotnicze SP. Z O.O (PZL Mielec).

La sfârșitul lunii ianuarie, polonezii de la PZL Mielec, în parteneriat cu firma americană Lockheed Martin, au anunțat că au transmis oferta lor către Ministerul român de Interne pentru furnizarea a 12 elicoptere Black Hawk (8 pentru uscat și 4 pentru mare) care ar urma să acopere misiuni de urgență, de salvare de vieți omenești, medicale dar și de stingere a incendiilor. (Mai multe detalii aici).

Însă licitația, cu un buget de 272.863.028 euro fără TVA pus la dispoziție de MAI, este o miză extrem de importantă și pentru francezii de la Airbus, care produc elicoptere la Ghimbav, în Brașov.

Astfel au apărut și primele ecouri în culise.

Conform surselor G4Media, firmele franceze din sectorul aerospațial sunt nemulțumite că statul român ar acorda contracte preferențiale companiilor americane în ceea ce privește achizițiile în domeniul apărării și securității.

În acest context, există multe voci care se întreabă dacă nu cumva compania poloneză PZL Mielec nu face altceva decât să asambleze în Uniunea Europeană piesele americanilor de la Lockheed Martin.

Pus în fața unei astfel de întrebări, Janusz Zackreki, președinte și manager general al  PZL Mielec, a declarat:

  • “Noi nu doar asamblăm. Ci suntem sprijiniți de 50 de distribuitori polonezi care asigură piese și avem 1700 de angajați. Noi producem avioanele Black Hawk. Bineînțeles că unele componente, cum ar fi motoarele, le cumpărăm de la partenerii noștri americani, dar noi nu doar ansamblăm, ci și producem”.

Licitația pornită de IGSU pentru elicopterele utilitare, în vederea gestionării situațiilor de urgență, vine în contextul în care o altă achiziție, de această dată pentru baterii de coastă, a aprins, la finalul lui 2020, triunghiul diplomatic România-SUA-Franța.

În ședința din 4 decembrie 2020, guvernul român a renunțat la licitația pornită în 2018 pentru achiziţia unui Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă, la care singura ofertă depusă a fost din Franța, și a optat pentru varianta de achiziţie direct din SUA, printr-un contract guvern la guvern.

Mai precis, guvernul a adoptat o Hotărâre inițiată chiar de Ministerul Apărării, condus de Nicolae Ciucă, prin care se abroga HG 630/2018 ce dăduse drumul licitației pentru sistemul de baterii militare de coastă.

La licitația inițială, compania franceză MBDA a fost singura care a depus o ofertă – sistemul Exocet – pentru suma de 137 milioane euro. Ministerul Apărării Naționale a susținut la acea vreme, în nota de fundamentare, că a rupt discuțiile cu firma franceză pentru că aceasta nu ar fi renunțat la anumite condiționalități.

În consecință, invocând această problemă, Ministerul Apărării a inițiat un nou proces de achiziție și a specificat în nota de fundamentare a HG că vrea să facă achiziția direct din SUA. MApN a motivat că există un singur sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă care îndeplinește aceste condiții, și anume sistemul bazat pe racheta Naval Strike Missile (NSM) produs exclusiv în SUA.

Acesta e ultimul exemplu dintr-un șir lung de achiziții în care companii din SUA au fost preferate de MApN în dauna unor producători de echipamente militare și armament din Franța, Germania sau Finlanda.

Și, conform surselor G4media, posibila nominalizare a lui Nicolae Ciucă drept candidat pentru funcția de premier al coaliției PNL – USR PLUS – UDMR, la acel moment, a fost privită cu reticență de partenerii din UE din cauză că acesta a promovat, ca ministru al Apărării și șef al Statului Major, aproape exclusiv companii de armament din SUA


Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și G4 Media în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania: Closer to citizens”, un proiect Freedom House Romania, cofinanțat de Comisia Europeană/ DG Regio.

Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
G4Media.ro
G4Media.ro
Group4 Media Freedom & Democracy este o organizatie non-profit cu sediul in Bucuresti. Scopul Asociatiei este imbunatatirea si modernizarea sistemului democratic in Romania. Asociatia este fondata de jurnalisti cu o experienta de peste 20 de ani in mass media, specializati in politica externa si interna, economie si justitie precum si in presa de investigatie. Asociatia este deschisa catre toti cei care rezoneaza cu obiectivele si valorile organizatiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related