„O țară mai bogată și mai respectată”?: miturile ceaușiste, înfloritoare în 2025. Concluzii după prezentarea sondajului INSCOP „Percepția populației cu privire la regimul comunist. Reperele nostalgiei”

Data:

Peste 66% dintre români cred că Nicolae Ceaușescu a fost un lider bun pentru țară, arată primele date ale unui sondaj INSCOP, care au fost încă de luni ”Breaking News” pentru media. Continuarea a venit într-o prezentare detaliată a studiului, marți, la sediul Guvernului și arată – între altele – că „unul din patru romani nu crede că regimul comunism a fost criminal (ca 24%)”. În consecință, 55.8% dintre români cred că regimul comunist a însemnat mai degrabă un lucru bun pentru România. 

Studiul este bazat pe un eșantion reprezentativ de 1.100 de respondenți și arată o doză mare de nostalgie față de comunism, alimentată din două surse: nemulțumire față de actualitate și lipsa de educație, cand vine vorba de istoria comunismului, în România dar și în toată Europa de Est. 

Fapt ilustrat de următoarele date prezentate de Remus Ștefureac, directorul INSCOP: peste 80% știu ca era mai putina libertate in comunism, dar totuși, peste 55% din români cred ca regimul comunist era „bun” sau „benefic”. 

Accesul la o educație de calitate dar și servicii de sănătate era „mai ușor” în comunism – un raport de doi la una, față ce cei care cred ca era mai rău. 

Aproape 60% cred ca „instituțiile statului erau mai eficiente” iar ca. 80% susțin că „alimentația era mai sănătoasă”. Tot așa, peste 50% cred că țara era mai puțin poluată din surse industriale.  

Când vine vorba de politică externă, mitul „Ceaușescu, lider regional dacă nu chiar mondial” este dominant: patru la unu este raportul dintre cei care cred ca România era mai respectată extern (aproape 80%), fata ce cei care cred ca nu era așa (un pic peste 20%).  

Aproape 65% din tineri cred acest lucru, deși aveau cam 10 ani când România adera la NATO si ca 15 ani când a intrat în Uniunea Europeană.   

O țară mai bogata, o țară mai respectată si mai puțin poluată” ar fi imaginea României ceaușiste, care reiese din sondajul INSCOP (totul cu peste 70%).

„Sondajul nu este despre istorie, despre comunism sau Ceaușescu, este despre frustrările de astăzi ale românilor”, crede istoricul Adrian Cioroianu, participant la dezbaterea organizată de IICCMER după prezentarea sondajului.   

 „Adversarii noștri interni dar si externi pot înota liber într-un ocean de dezinformare” dacă nu demitizăm eficient comunismul ceaușist, a avertizat și directorul INSCOP, Remus Ștefureac.  

La 35 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, istoria comunismului va deveni materie obligatorie, în clasa a 12-a, a anunțat directorul IICCMER.  

Sondajul INSCOP Percepția populației cu privire la regimul comunist. Reperele nostalgieia fost realizat la comanda Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Sondajul a fost realizat în perioada 25 iunie – 3 iulie 2025, pe un eșantion de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95 %, la un grad de încredere de 95%, precizează autorii sondajului. 

Citește și: Sondaj INSCOP – 66,2% dintre români îl consideră pe Nicolae Ceaușescu un lider bun. Nostalgia după comunism atinge cote îngrijorătoare

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: Captură video)

spot_imgspot_img
Ileana Giurchescu
Ileana Giurchescu
Ileana Giurchescu, fost redactor coordontor la Europa Liberă din 1987, când postul de radio mai avea sediul la München, în Germania. După sistarea emisiunilor pentru România, a rămas în redacția Europei Libere pentru Republica Moldova și ulterior a colaborat cu postul public Teleradio Moldova, ca editor de știri externe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related