Observator 2024: Nereguli identificate pe 9 iunie, la alegerile locale și europarlamentare

Data:

Observator 2024. Organizațiile membre ale Coaliției VotCorect au identificat nerereguli care țin de nerespectarea procedurilor electorale, înțelegerea limitată a procedurilor de vot, interzicerea accesului observatorilor acreditați în secții de votare, presiune pusă pe alegători, implicarea directă a observatorilor acreditați de alte organizații în procesul electoral, continuarea campaniei electorale.

Lista integrală de sesizări primite pe platforma Vot Corect este disponibilă la https://votcorect.ro/euro-locale-2024/sesizari.

Observator 2024: confuzia legată de modalitatea în care se votează la cele două tipuri de scrutin

Una dintre problemele cel mai des întâlnite a fost confuzia legată de modalitatea în care se votează la cele două tipuri de scrutin, precum și cu privire la secțiile de votare în care își exercita dreptul de vot alegătorii.

În unele cazuri, alegătorilor li s-a limitat dreptul la vot din cauza neînțelegerii procedurilor și aplicării defectuoase a normelor legale.

În unele cazuri, alegătorii nu au fost lăsați să voteze la europarlamentare în afara localității de domiciliu. BEC Curtea de Argeș a instruit presedinții de sectie să nu permită membrilor biroului care lucrează să voteze chiar dacă sunt arondați în aceeași localitate.

Accesul observatorilor a fost limitat în mai multe secții din motive care țin de aplicarea abuzivă a legislației de către membrii birourilor electorale.

Citește și: Ziua alegerilor comasate. Votăm pentru Parlamentul European și pentru locale. LIVE TEXT

Eroare în distribuirea de buletine

Deși organizarea a fost în general bună, au existat mai multe sesizări legate de lipsa tușierelor în cabinele de vot. Au fost semnalate nereguli generate de modul în care au fost primite buletinele de vot în mai multe secții de votare, adică grupate mai multe buletine de vot pentru aceeași funcție.

În mai multe secții de votare alegătorii au primit mai multe buletine de același tip. În acest context, este posibil ca unele buletine de votare să fie anulate întrucât nu au ștampila de control a secției de votare aplicată corespunzător.

De exemplu, alegătorii din sectia 85 Galați primeau câte două buletine pentru consiliul local și niciunul pentru consiliul județean.

Într-o secție din București un alegător a sesizat că a primit buletine pentru primarul general, iar altul că a primit 2 buletine pentru consiliul general și niciunul pentru europarlamentare.

La secția 37 din Ploiești au fost primite mai multe buletine pentru consiliul județean, care au fost anulate (4 buletine aparținând 2 alegători). 

În Brebu Nou (CS) aproximativ 25 de persoane care conform relatării nu sunt cunoscute în comunitate au votat în grupuri de câte 5 cu cărții de identitate provizorii.

Brebu Nou este una dintre localitățile în care s-au tipărit buletine de vot suplimentare conform unei decizii BEC emise vineri, ca urmare a unui număr semnificativ de vize de reședință obținute în localitate.

Observator 2024. Presiuni asupra alegătorilor 

Au fost raportate în Rozavlea (MM), Năvodari (CTA), iar influențarea alegătorilor de un candidat la Periș (IF). În comuna Simian un alegător a raportat faptul că a fost presat să voteze cu un anumite partid. 

În Mogoșoaia (IF) și în secțiile 98 și 99 din Ploiești (PH) observatori ai organizației Millenium for Human Rights s-au implicat direct și activ în procesul electoral.

Au fost raportate mai multe cazuri în care alegătorii au primit buletine marcate cu ștampila VOTAT, incluzând secțiile 329 (sector 2) și Codreni (Botoșani). 

Continuarea campaniei electorale a fost raportată în cazul candidatului PUSL la Primăria Municipiului București Cristian Popescu Piedone, care a exprimat public îndemnul de a fi votat, contrar legii.

A fost depusă o sesizare la Biroul Electoral al Sectorului 5.

De asemenea, am primit numeroase raportări privind continuarea campaniei electorale de către candidați în mediul online. Au fost transmise sesizări legate de continuarea campaniei electorale prin SMS-uri (SOS România, PSD).

Din datele colectate de la observatorii Vot Corect prin intermediul aplicației Monitorizare Vot, ziua alegerilor arată astfel în secțiile observate:

Deschiderea secției de votare

Observatorii au evaluat procedura de deschidere ca bună şi foarte bună în peste 95% din secţiile observate. Secţiile de votare s-au deschis la timp, cu excepţia a doar 9 din 262 raportate.

Observatorii au semnalat şi prezenţa persoanelor neautorizate în timpul deschiderii într-o proporţie îngrijorătoare (25 din 258 secţii raportate); în 7 in 260 secţii raportate, persoane neautorizate au intervenit în procesul de deschidere a secţiei.

Citește și: Bărbat de 33 de ani, cercetat penal pentru că ar fi împărţit mită electorală

Observator 2024. Persoane neautorizate la vot

Persoane neautorizate s-au întâlnit şi în timpul votării în 17 din 388 secţii vizitate. Observatorii au semnalat frecvent tensiune şi agitaţie (în aproape 10% din raportări).

Sistemul SIMPV a fost funcțional în marea majoritate a secţiilor, cu foarte puţine excepţii. Din 320 de secţii în care observatorii au stat suficient timp pentru a le evalua, procedura de votare a fost considerată bună și foarte bună în 298.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

[td_block_11 custom_title="Related Article" limit="1" post_ids="328426"]
spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

5 întrebări pentru candidații la președinția USR. Radu Hosu: Acest partid este pe moarte acum

5 întrebări pentru candidații la președinția USR. Întrebări identice,...

Candidatul PSD a câştigat Primăria Cheţani la o diferenţă de şapte voturi

Candidatul PSD la Primăria Cheţani (județul Mureș), Emil-Florin Mocan...