Ocolul Silvic Bucovina este suspectat că a folosit nade feromonale pentru infestarea unei păduri sănătoase

Data:

spot_img

Garda Forestieră Națională a anunțat pe 8 septembrie că a descoperit un caz de infestare a pădurilor cu nade feromonale menite să atragă dăunătorii într-o pădure sănătoasă din comuna Moldovița.

Conform informațiilor obținute în exclusivitate de saptamana.online, Garda Forestieră Suceava a descoperit într-o pădure administrată de Ocolul Silvic Bucovina din Câmpulung Moldovenesc mai multe nade feromonale. Nadele feromonale au fost identificate în Unitatea de Producție XIX, unitățile amenajistice 328-329, din cadrul acestui ocol silvic privat, păduri situate în perimetrul comunei Moldovița.

Conform datelor și informațiilor inițiale Garda Forestieră din  Suceava a deschis o anchetă în acest caz privind acte de infestare intenționată a pădurii, după ce într-o pădure proprietate privată, aflată pe teritoriul comunei Moldoviţa, au fost găsite patru posibile nade feromonale amplasate pe arbori, au anunţat reprezentanţii Gărzii Forestiere, într-un comunicat de presă.

„În cadrul unei acțiuni desfășurate într-o pădure proprietate privată, aflată pe raza comunei Moldovița, au fost găsite patru posibile nade feromonale amplasate pe arbori într-o proprietate de aproximativ 10 ha”, anunță Garda Forestieră Națională.

În urma solicitării de informații, Garda Forestieră ne-a confirmat următoarele:

Faptele la care se referă comunicatul Gărzii Forestiere Suceava au fost constatate pe raza Ocolului Silvic Bucovina, Unitatea de Producție XIX, unitățile amenajistice 328-329”.

Ocolul Silvic Bucovina este o unitate privată care administrează pădurile mai multor proprietari de pădure, majoritatea fiind primării. Acești proprietari sunt organizați în Asociația Proprietarilor de Păduri Bucovina. Ocolul silvic Bucovina are în administrare pădurile comunelor Straja, Horodnic de Sus.

Cum se taie pădurile pe accidentale și cu exceptarea de la amenajamentele silvice

Ocolul Silvic Bucovina a propus exploatarea numai în anul 2023 pentru comuna Straja a unui volum de masă lemnoasă de peste 3.400 metri cubi, cu depășirea valorilor prevăzute în amenajamentul silvic, pe motiv că sunt tăieri accidentale.

Tăierile accidentale sunt folosite în exces pentru justificarea tăierii pădurilor, o metodă clasică de extragere a lemnului și de exploatare irațională, adică peste ceea ce poate produce o pădure în mod normal, sub pretextul îmbolnăvirii arborilor sau a doborâturilor.

În unul dintre actele de punere în valoare menționate mai sus se face referire la zona de protecție (S.U.P. M) care cuprinde păduri supuse regimului de conservare deosebită.

Zonarea funcțională a arboretelor și terenurilor din UP XIX Bucovina 2021 prevede că 143,21 ha, respectiv 76% din suprafață (187,42 ha — păduri total) a UP XIX Bucovina 2021 a fost încadrată în grupa a I—a funcțională — păduri cu funcții speciale de protecție, 44,21 ha, respectiv 24% a fost încadrată în grupa II funcțională, respectiv păduri cu funcții de producție și protecție.

Pentru o gospodărire durabilă a pădurilor, s-au constituit următoarele subunități de producție:

  • S.U.P. A — Codru regulat, sortimente obișnuite =157,43 ha;
  • S.U.P. M — Păduri supuse regimului de conservare deosebită = 29,99 ha.

Cu toate că circa 30 de ha sunt păduri supuse regimului de conservare deosebită acest statut nu le exclude de la exploatare. Astfel, din S.U.P. M. – zonă protejată, în anul 2023 s-a emis actul de punere în valoare nr. 2300096003060 care prevede exploatarea a 272 arbori reprezentând 388 mc de lemn. Arborii propuși spre extracție au vârsta între 112 și 120 de ani și cel mai probabil au ajuns lemne de foc.

Acest APV ne arată că tăiem pădurile seculare pentru a le folosi ca lemne de foc.

Garda Forestieră Suceava a aprobat depășirea volumelor de exploatare prevăzute în amenajamentele silvice

Ocolul Silvic Bucovina acuzat recent de Garda Forestieră Suceava că încearcă să-și crească volumele de exploatare prin infestarea pădurilor sănătoase a beneficiat în trecut de aprobare prin excepție a exploatării de lemne peste volumele prevăzute de amenajamentul silvic.

Ca să fim mai expliciți, legea de exploatare a pădurii este amenajamentul silvic, numai că una se aprobă și avizează inițial și alta se întâmplă în teren. Ocoalele silvice găsesc tot felul de motive pentru a solicita și obține excepții de la regulă.

Spre exemplu, în cazul fondului forestier proprietate publică a Comunei Straja, administrat de Ocolul Silvic Bucovina, a fost aprobată o derogare pentru depășirea cu peste 2700 de metri cubi volumul de masă lemnoasă exploatat în anul 2023, pe motiv că sunt arbori uscați și/sau infestați cu Ipidae.

Ocolul Silvic Bucovina suspectat că folosea nade ca să infesteze pădurea are în administrare pădurea din două situri Natura 2000

În Amenajamentul silvic al fondului forestier proprietate privată aparținând ASOCIAȚIEI PROPRIETARILOR DE PĂDURI ”BUCOVINA 2021”, figurează și suprafața de fond forestier cuprinsă în aria naturală protejată de importanță comunitară ROSC10328 Obcinile Bucovinei, respectiv aria naturală protejată de importanță comunitară ROSPA0089 Obcina Feredeului, unde există păduri supuse regimului de conservare deosebită.

Cum se vede comuna Moldovița pe Forest Watch?

Comuna Moldovița a pierdut în acoperirea cu păduri 3 mii de ha în 22 de ani din 2001 și până în 2023, așa cum se vede din această aplicație Global Forest Watch care compară folosind imagini din satelit suprafețele de pădure din toată lumea. După cum se vede pe grafic există câteva vârfuri de exploatare, 2023 – cu 139 ha, 2021 – 111 ha, 2020 – 130 ha, 2017 – 171 ha, 2016 – 237 ha. Pentru detalii accesați link-ul de mai jos.

Global Forest Watch. “Tree cover loss in România/Suceava/Moldovița”. Accessed on 10/09/2024 from www.globalforestwatch.org.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș este editor al publicației bistrițene Săptămâna online. Ofițer în rezervă, analist de intelligence și jurnalist. Are o experiență bogată în analiza de intelligence, este expert în domeniul securității naționale și vrea să contribuie la dezvoltarea spiritului civic prin lansarea acestui săptămânal și alte proiecte civice interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

România, energia verde și microhidrocentralele

România, energia verde și microhidrocentralele. Țara noastră a început...

Ziua și dezastrul în justiție

Ziua și dezastrul în justiție: iar am avut dreptate...

Moscova și încercarea de compromitere a referendumului din Republica Moldova INVESTIGAȚIE | Ziarul de Gardă

Moscova și încercarea de compromitere a referendumului din Republica...

Senatorul Eugen Pîrvulescu a fost ridicat de DNA

Senatorul Eugen Pîrvulescu a fost ridicat de DNA, vineri...