Ofensiva energetică americană în estul Europei

Data:

Statele Unite își consolidează pozitiile pe flancul estic al NATO după demararea agresiunii rusești din Ucraina. Este clar că cei mai estici membri NATO nu trebuie să aibă vulnerabilitați, iar cele energetice sunt cele mai greu de rezolvat.

Anul trecut, am scris că a fost semnată o scrisoare de intenție pentru construcția unui coridor de aprovizionare cu produse energetice ce pleacă din portul grecesc Alexandropoulis, trece prin Bulgaria și se termină la Constanța, lângă baza americană de la Mihail Kogalniceanu. Coridorul are trei componente, una pentru combustibili lichizi, a doua pentru gaze naturale și a treia pentru transportul de energie electrică, dorindu-se întărirea infrastructurii energetice de transport.

Energia nucleară, o prioritate

Tot acum un an semnalam că Statele Unite se află într-o ofensivă pe energia nulceară în regiunea Europei de Est și a Mării Negre. Primele țări cu care au fost încheiate contracte pentru capacități nucleare au fost România și Polonia, fiind vizată și Turcia. Atunci au avut loc întălniri cu responsabili de la cel mai înalt nivel pentru discutarea și perfectarea de contracte.

România beneficiază de un avantaj major față de celelalte două țări: programul nuclear este început din anii 70 și centrala de la Cernavodă, ce este construită cu tehnologie CANDU, funcționează de 30 de ani, însemnând o experiență mare și formarea unei școli serioase de nucleariști. România se poate transforma într-un hub al energiei nucleare în zonă.

Citește și: Sebastian Burduja: Pentru liberalizare, „trebuie să facem lumină în piața energiei”

În luna mai președintele Klaus Iohannis și ministrul Energiei Sebastian Burduja au vizitat compania Doosan, cel mai mare furnizor mondial de instalații și utilaje din industria nucleară, care are contracte cu companiile americane ce dezvolta centrala de la Doicești, NuScale și Fluor. A reprezentat un pas intermediar către semnarea contractului Front – End Engineering and Design – Faza 2 cu Fluor Corporation care s-a făcut în iunie 2024 și care are o finanțare de la EXIMBank și Corporația Financiară pentru Dezvoltare Internațională din SUA (DFC) dar și de la parteneri privați.

Amintim că începând cu mijlocul anului 2024 unul dintre cele mai mari fonduri de investiții, BlackRock, este acționar semnficativ la NuScale, care a încheiat contracte cu companiile americane de AI.

Investiția de la Doicești este preconizat a fi finalizată în 2030.

În noiembrie a fost semnat contractul pentru realizarea unităţilor 3 și 4 de la Cernavodă. Acesta este cu consorţiul internaţional format din companiile americane Fluor (acționar la NuScale), Sargent & Lundy, Atkins Realis din Canada și Ansaldo din Italia. Investițiile sunt acoperite de instituții financiare din statele companiilor implicate: SUA (3 mld $), Canada (2 mld $) și Italia (2 mld $). Statul român se angajeazâ să susțină acest proiect strategic cu tot ceea ce este necesar.

Proiectul Doicești, va fi multiplicat într-o primă etapă în Polonia, cu 24 de SMR-uri, fiind semnate deja acordurile cu compania KGHM Polska Miedź SA.

Polonia, care nu are în prezent centrale nucleare, își propune să dezvolte o industrie nucleară pentru a reduce dependența de cărbune și a îndeplini obiectivele de sustenabilitate energetică. Statele Unite joacă un rol cheie în acest proces prin furnizarea de tehnologie și finanțare.

Citește și: O companie românească, un proiect european și rezolvarea securității energetice a României

Polonia a ales compania americană Westinghouse Electric Company, în parteneriat cu Bechtel, pentru a construi prima sa centrală nucleară la Choczewo, lângă Marea Baltică. Aceasta va utiliza reactoare de tip AP1000, iar costurile estimate se ridică la aproximativ 40 de miliarde de dolari, cu finalizarea prevăzută până în 2040. Statele Unite susțin financiar si proiectele nucleare poloneze prin agenții precum United States International Development Finance Corporation (1 miliard de dolari) și US Export-Import Bank (17 milioane de dolari). Aceste investiții sunt văzute ca un mijloc de reducere a dependenței energetice regionale de Rusia. Acestea centrale nucleare vor aproviziona și centrele AI ale Google si Alphabet din Polonia.

Turcia își propune să își diversifice sursele de energie și să reducă dependența de importuri, iar Statele Unite sunt implicate în negocieri pentru a sprijini acest obiectiv, deși proiectele concrete sunt mai puțin avansate comparativ cu alte parteneriate ale Turciei.

Citește și: În timp ce ANRE nu-i protejează pe consumatori, marile proiecte energetice românești rămân incerte (Sorin Dobîrcianu, șef al Departamentului de Securitate Energetică NATO) 

Turcia dorește să își consolideze securitatea energetică, iar SUA văd această cooperare ca pe o oportunitate de a contrabalansa prezența Rusiei.

Cu toate ca Turcia este în plin plan de construcție a unui centrale nucleare cu tehnologie rusească, la care lucrează RosAtom, aceasta aflându-se pe malul Marii Mediterane, la Akkuyu, are în plan și construcția uneia cu tehnologie americană pe malul Marii Negre la Sinop. Memorandumul încheiat anul trecut se referă și la introducerea tehnologiei SMR a NuScale, înca nefiind stabilite condițiile și locația.

Cea mai mare problemă europeană, stocarea energiei electrice

În noiembrie 2024 s-a semnat colaborarea dintre Sinteza S.A. Oradea și Lockheed Martin care vizează construirea unei fabrici la Oradea pentru producția de electrolit negativ utilizat în bateriile de stocare pe termen lung GridStar Flow, o tehnologie inovatoare dezvoltată de Lockheed Martin. Fabrica va produce anual 30.000 de tone de electrolit negativ, fiind prima unitate de acest tip din Europa și cea mai mare din lume. Electrolitul este componenta principală a bateriilor GridStar Flow, care funcționează cu zero emisii de carbon și sunt destinate stocării energiei curate, contribuind la securitatea energetică și tranziția verde.

Proiectul este estimat la 50 de milioane de euro, din care 25 de milioane de euro sunt asigurate prin cofinanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), gestionat de Ministerul Energiei al României.

Fabrica urmează să fie operațională din vara anului 2026.

Proiectul poziționează România ca lider regional în producția de baterii, contribuind la obiectivele de emisii „net zero” și la securitatea energetică a Europei și urmărind transformarea României într-un hub european pentru eficiență și securitate energetică, în colaborare cu instituții de cercetare și companii locale.

În 28 aprilie 2025, a avut loc la Varșovia Summitul celor Trei Mări, unde a fost organizată o întâlnire bilaterală între Ministrul roman al Energiei, Sebastian Burduja, și Secretarul al Departamentului pentru Energie din Statele Unite ale Americii.

Citește și: „România crește dar nu se dezvoltă” , spune analistul economic Bogdan Belciu

Christopher Allen Wright este adept al pragmatismului lui Donald Trump, declarând în ianuarie 2023, într-un videoclip postat pe LinkedIn, că „nu există o criză climatică” și că mișcarea climatică globală „se prăbușește sub propria greutate”. De asemenea a criticat termenul „poluare cu carbon” ca fiind înșelător.

Este inginer în inginerie macanică la MIT cu studii postuniversitare în Inginerie Electrică la Universitatea din California, Berkeley și MIT. A fost Fondator și CEO al Pinnacle Technologies, o companie axată pe producția comercială de gaz de șist prin fracturare hidraulică, a fost președinte al Stroud Energy (actualmente Stroud Exploration Company), o altă companie implicată în producția de gaz de șist, a fondat Liberty Oilfield Services, redenumită ulterior Liberty Energy, care a devenit a doua cea mai mare companie de fracturare hidraulică din America de Nord.

Este membru al consiliilor de administrație Oklo Inc, o companie de tehnologie nucleară care dezvoltă reactoare rapide cu neutroni de mici dimensiuni și EMX Royalty Corp, a companie canadiană de plată a redevențelor pentru drepturi minerale și de exploatare minieră.

Continuarea în Karadeniz PRESS

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: pixabay.com/ jplenio)

spot_imgspot_img
Cosmin Gabriel Păcuraru
Cosmin Gabriel Păcuraru
Cosmin Gabriel Păcuraru lucrează în industria energetică în regim de freelancing. Are un doctorat în „Relații Internaționale și Studii Europene” la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj Napoca cu o teză depre securitatea energetică a României (2013). Este autorul cărților „Romania – Energie si Geopolitică” (2018), „Energia – o problemă de securitate națională” (2022), „Geopolitica și securitate energetică” (2024). A publicat numeroase articole științifice în domeniul securității și politicilor energetice în publicații de specialitate naționale și internaționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related

REPORTER DE IAȘI | Transferuri privilegiate: 12 inspectori ISJ și-au folosit funcția pentru a ocupa posturi în școli mai bune

Transferul Lucianei Antoci, actual prefect, fostă șefă a Inspectoratului...

Ce șanse are Nicușor Dan? Ce-l trage în sus? Dar în jos?

Nicușor Dan este prezidențiabilul cel mai atacat în această...

Ludovic Orban răspunde acuzațiilor lui Funeriu: „Este o minciună gogonată”

Ludovic Orban răspunde acuzațiilor aduse de candidatul la Președinția...

Cel mai mare parc fotovoltaic finanţat din PNRR din România, inaugurat de un dezvoltator danez

Cel mai mare parc fotovoltaic din România finanţat cu...