Forțele ucrainene au făcut progrese semnificative, capturând orașul strategic Sudja, din regiunea Kursk. Această avansare a Ucrainei, pe teritoriul rus, marchează un punct de cotitură în conflict și creează noi provocări pentru Kremlin.
Invazia Rusiei în Ucraina este cea mai mare desfășurare militară de la Al Doilea Război Mondial încoace. În schimb, obiectivele din spatele operațiunii sunt neclare, potrivit unui studiu RAND National Security Research Division.
În mai puțin de o săptămână, forțele ucrainene au capturat mai mult teritoriu decât în întreaga contraofensivă din 2023: aproximativ 1.000 de kilometri pătrați de teritoriu rus se află acum sub control ucrainean. Aceste avansări rapide au surprins atât observatorii ruși, cât și pe cei occidentali, ridicând întrebări cu privire la obiectivele strategice pe termen lung ale Ucrainei.
Capturarea orașului Sudja a oferit Ucrainei un punct strategic valoros în Rusia, permițându-i să perturbe liniile de aprovizionare rusești și să slăbească operațiunile militare ale Moscovei în regiunea Harkov. De asemenea, Zelensky a realizat un pas major prin lansarea ofensivei Kursk: a distrus mitologia sovietică din jurul bătăliei originale de la Kursk din 1943 și a creat un nou capitol în istoria militară ucraineană, conform unei analize realizate de Glen Howard (specialist în securitate și apărare în Eurasia și Rusia și fost președinte al Fundației Jamestown) pe blog-ul personal.
Capturarea orașului Sudja este o victorie strategică
Orașul Sudja este un punct de o semnificație istorică și logistică profundă. Situat la aproximativ 500 de kilometri sud-vest de Moscova, servește drept centru cheie de distribuție a gazului către statele europene. La distanță de două zile, tranzitul de gaze nu a fost afectat, deși statele beneficiare se arată îngrijorate de riscurile existente.
Astfel, stația din Sudja este ultimul punct de transbordare operațional pentru procesarea gazului natural rusesc care trece prin Ucraina spre Europa. În 2023, gazoductul Urengoy-Pomary-Uzhhorod a transportat aproximativ 14,65 miliarde de metri cubi de gaz către Europa, reprezentând circa jumătate din exporturile rusești de gaz natural.
De asemenea, capturarea orașului Sudja permite Ucrainei să amenințe liniile de comunicație terestre (GLOC) ale Rusiei în regiune, în special un nod feroviar și autostrada E105, esențiale pentru aprovizionarea forțelor ruse din nordul Ucrainei.
Astfel, ofensiva ucraineană, care a început acum o săptămână, a avansat rapid, forțele ucrainene capturând orașul Sudja și continuând să înainteze spre Korenevo și regiunea Belgorod. În zilele următoare unități mecanizate ucrainene, echipate cu vehicule blindate Stryker fabricate în America, sunt așteptate să ajungă pe autostrada E38.
Citește și: Șase moduri în care incursiunea Ucrainei poate schimba cursul războiului | Aktual24
Autostrada E38 este, deci, un punct strategic unde se intersectează provinciile Bryansk, Kursk și Belgorod din Rusia. Este situată aproape de centrala nucleară de la Kursk, la mai puțin de 40 de mile distanță, potrivit analizei lui Glen Howard.
Centrala nucleară de la Kursk: o potențială țintă?
Există speculații că forțele ucrainene ar putea încerca să captureze centrala nucleară de la Kursk, situată la doar 65 de kilometri de orașul Kursk. Centrala furnizează electricitate pentru o mare parte din vestul Rusiei, inclusiv Moscova, iar controlul ei ar oferi Ucrainei un avantaj important în eventualele negocieri cu liderii Kremlin-ului.
Totuși, riscurile asociate cu operațiuni militare în apropierea unei centrale nucleare au generat îngrijorare printre observatorii internaționali.
Inițial, analiștii au sugerat că Ucraina ar putea încerca să captureze centrala nucleară de la Kursk, așa cum Rusia a făcut cu cea de la Zaporizhzhia, în 2022. Dar, din cauza riscurilor majore asociate cu operațiuni militare lângă o centrală nucleară, această ipoteză a devenit mai puțin probabilă. Acum, se crede că Ucraina se concentrează mai degrabă pe alte obiective, cum ar fi întreruperea liniilor de aprovizionare ale Rusiei sau consolidarea pozițiilor defensive pe teritoriul rusesc, conform analizei lui Glen Howard.
Reacția Moscovei a fost lentă și incertă
Înainte de 2022, conducerea politico-militară rusă părea să înțeleagă importanța stabilirii unor obiective clare în războaiele externe (Siria, Afghanistan). Totuși, în invazia Ucrainei din 2022, Moscova a declarat obiective multiple și adesea contradictorii, generând confuzie cu privire la ceea ce încearcă Rusia să realizeze în Ucraina. Factori, precum lipsa experienței în gestionarea unui conflict de asemenea amploare și evitarea deliberată de către Putin a specificării unui obiectiv clar, au contribuit la această situație, potrivit studiului RAND National Security Research Division.
Pe măsură ce forțele ucrainene își consolidează pozițiile, Moscova a întâmpinat dificultăți în a organiza o contraofensivă eficientă. Aproximat 133.000 de ruși au fugit din calea ofensivei ucrainene, iar 28 de așezări din regiunea Kursk se află sub control ucrainean, fie total, fie parțial. În acest climat, unitățile ucrainene își consolidează acum pozițiile defensive.
Citește și: Ziua Marinei. Mesajul lui Klaus Iohannis | VIDEO
Totodată, refugiații ruși blochează autostrăzile din zonă, creând o criză de imagine pentru Putin, a cărui gestionare a revoltei lui Prigojin a lăsat deja semne de întrebare privind capacitatea sa de a se afla în vârful Kremlin-ului. Presa rusă folosește acum termenul „proval” (sau decăderea) pentru a descrie modul în care Putin a gestionat ofensiva din Kursk.
Analistii militari ruși, inclusiv figure pro-Kremlin precum Sergei Markov, și-au exprimat îngrijorarea privind dificultățile în îndepărtarea forțelor ucrainene din regiunea Kursk. Markov a avertizat că ar putea dura până la un an pentru ca Rusia să recupereze teritoriul, dacă tendințele actuale continuă.
Andrey Gurulyov, membrul Dumei de Stat a Rusiei și fost comandant militar, a afirmat recent că Rusia nu trebuie să se aștepte la o victorie rapidă asupra forțelor ucrainene în regiunea Kursk și a recunoscut că Ucraina a alocat resurse semnificative pentru ofensivă. Gurulyov a adăugat că situația va necesita un efort extins și prelungit, contrar afirmațiilor optimiste anterioare privind o rezolvare rapidă, mai relatează Glen Howard în analiza sa.
Care sunt opțiunile strategice ale Ucrainei
Forțe ucrainene, estimate între 5.000 și 10.000 de soldați, sunt răspândite acum în regiunea Kursk. Obiectivele lor sunt încă neclare, dar ofensiva ar putea continua încă câteva săptămâni, conform BBC.
Ucraina a acumulat în secret aproximativ 14 brigăzi de combatere ca rezervă strategică pentru această operațiune, succesul fiind parțial datorat deciziei președintelui belarus, Aleksandr Lukașenko, de a retrage trupele belaruse de la granița sudică cu Ucraina.
Astfel, cu 14 brigăzi în rezervă, Ucraina poate adăuga resurse suplimentare și poate menține controlul asupra regiunii Kursk pentru o perioadă mai lungă.
Citește și: Pe ce cheltuie partidele milioanele primite de la bugetul de stat
Pe măsură ce ofensiva ucraineană continuă, Kievul pare să fie într-o poziție strategică mai puternică decât oricând. Prin capturarea Sudja și avansând mai adânc în teritoriul rus, Ucraina a creat oportunități noi pentru a perturba operațiunile militare rusești și a slăbi poziția strategică a Moscovei.
Există posibilitatea ca Rusia să negocieze, forțat, dintr-o poziție de dezavantaj relativ, adaugă Glen Howard pe blog-ul său.
Totodată, conducerea de la Kiev se va concentra pe distrugerea unor instalații de drone. Baza aeriană rusă Khalino a fost atacată în mod repetat de Ucraina în ultima săptămână, din cauza importanței sale strategice. Aeroportul Kursk Vostochny este, de asemenea, unul dintre cele trei mari puncte de lansare pentru atacurile cu drone iraniene Shahed împotriva Kievului și altor orașe ucrainene.
Aceste atacuri au provocat un număr semnificativ de morți în Ucraina. Organizația Națiunilor Unite a declarat că luna iulie 2024 a fost cea mai mortală pentru civilii ucraineni, înregistrând cel mai mare număr de decese de la începutul invaziei ruse, potrivit Reuters.
Un alt obiectiv posibil al Ucrainei ar putea fi crearea unui „cordon sanitar” în regiunea Belgorod, extinzându-și astfel prezența în Rusia (cordonul sanitar este o zonă tampon creată în scopul de a împiedica sau limita accesul inamicilor într-o regiune specifică). Astfel, Ucraina nu doar că ar câștiga adâncime strategică, ci ar crea și un nou front care ar putea forța Moscova să apere o zonă mai mare, concluzionează Glen Howard, expert pe securitate și apărare în zona Eurasia și Rusia.