Pacienții cu boli rare din România se confruntă cu lipsa sprijinului financiar și acces limitat la tratamente | Reporter24

Data:

spot_img

În cadrul Școlii de Boli Rare pentru Jurnaliști, ediția a 13-a, desfășurată la Centrul NoRo de la Zalău, în perioada 1-3 noiembrie, participanții au discutat provocările întâmpinate de pacienții cu boli rare și familiile acestora, precum accesul dificil la diagnosticare și terapii.

Oficialii din sănătate și liderii asociațiilor de pacienți au subliniat lipsa sprijinului financiar și a centrelor dedicate, în timp ce specialiștii au evidențiat nevoia de protocoale clare și colaborări între specialități.

Citește și: Timişoara marchează 35 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989 prin expoziţii, conferinţe, piese de teatru, concerte, tururi ghidate și filme

„Pacientul cu boli rare din Europa are același circuit complex de parcurs, vede în medie 8 specialiști până să primească un diagnostic, timpul de așteptare a pacientului este de 4,8 ani până la diagnosticare, între timp familia este lăsată fără suportul de-a ști încotro s-o ia, care sunt specialiștii de care are nevoie.

Am făcut aproape 200 de grupuri de pacienți în 13 ani care au venit la centru, dar acum nu mai facem decât online. Nu ne putem permite astfel de grupuri, dacă nu avem finanțare.

Ultimii doi ani în care am avut bani pentru grupuri a fost foarte greu să adunăm pacienții. Nevoile se învață.

Serviciu rezidențial nu se acreditează dacă nu e continuu și noi am renunțat din această cauză. Ministerul Muncii acreditează și nu are decât un tipar în care să te încadrezi. Ar trebui să permită acreditarea serviciilor rezidențiale în mod discontinuu”, spune Dorica Dan, președintele Alianței Naționale pentru Boli Rare (ANBR).

Continuarea, în Reporter24.ro

Citește și: Ce urmează în economia mondială după victoria lui Donald Trump

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Reporter24.ro)

spot_imgspot_img
Reporter 24
Reporter 24http://reporter24.info
Înfiinţat în 2019, prin intermediul unui proiect cu fonduri europene în valoare de peste 36.000 de euro, site-ul Reporter24.info a devenit unul dintre cele mai importante din Oltenia. Reporter 24 îşi propune să rămână o sursă de informare reală pentru regiune, cu ştiri verificate, reportaje colorate şi interviuri quality din judeţele Dolj, Olt, Gorj, Vâlcea, dar şi Mehedinţi, Teleorman şi Argeş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Sediul PSD Prahova a fost vandalizat: Mesaje obscene și un panou distrus cu un topor

Sediul PSD Prahova a fost vandalizat, vineri după-amiază, fiind...

Fame Up, legături neclarificate în campania lui Călin Georgescu | Ziarul de Iași

Fame Up, o platformă destinată promovării prin micro-influenceri, apare...