Paranoia și puterea – Cuplul Ceaușescu și regimul lor autoritar

Data:

Perioada comunistă din România sub conducerea lui Nicolae și Elena Ceauşescu a fost marcată de o educație limitată a acestora și de politici economice şi sociale dezastruoase. În ciuda faptului că erau analfabeți, cuplul Ceauşescu a reușit să-şi consolideze puterea și să-și impună voinţa asupra ţării. Represiunea și încălcarea drepturilor omului au fost la ordinea zilei, iar efectele nocive ale politicii lor au avut un impact profund asupra societății românești.

Nicolae Ceauşescu şi Elena Ceauşescu au crescut în familii sărace și au avut acces limitat la educație formală. Nicolae a abandonat școala la o vârstă fragedă, lucru care i-a afectat capacitățile de citire și scriere. De asemenea, există indicii că Elena Ceauşescu a avut o educație formală minimă, ceea ce a dus la un nivel scăzut de alfabetizare și cunoștințe academice.

Cu toate că erau analfabeți, Nicolae și Elena Ceauşescu au reușit să-și construiască o puternică bază de susţinători în interiorul Partidului Comunist Român. Ei au promovat un cult al personalității, în care au fost venerați și idolatrizați, iar propaganda de stat a promovat imaginea lor ca fiind liderii înțelepți și patrioți ai națiunii. Astfel, educația lor limitată nu a fost un factor esențial pentru ascensiunea la putere.

Între putere și paranoia

Perioada comunistă din România, sub conducerea lui Nicolae şi Elena Ceauşescu este adesea caracterizată de criticii regimului ca fiind dominată de doi analfabeți. Aceștia au condus țara timp de aproape un sfert de secol, impunând un regim autoritar şi aplicând politici economice şi sociale draconice.

Sub conducerea lui Ceauşescu, regimul comunist a exercitat o puternică represiune asupra disidenților politici și a opoziției. Sute de mii de oameni au fost persecutați, închişi şi torturați pentru opiniile lor politice. Libertatea de exprimare și drepturile omului au fost îngrădite în mod flagrant, iar poliția secretă, Securitatea, a avut un rol important în suprimarea oricărei forme de opoziție.

Regimul lui Ceauşescu a fost caracterizat de politici economice și sociale dezastruoase. Deciziile economice iraționale, cum ar fi împrumuturile masive externe pentru a finanța proiecte grandioase şi politica de datorii externe zero, au condus la o deteriorare a economiei și la o sărăcire a populaţiei fără precedent. În plus, politica pronatalistă forțată a dus la o creștere alarmantă a populației, ceea ce a amplificat problemele economice şi sociale.

Continuarea în Occidentul-romanesc.com

Citește și: Dar cu furia noastră ce faceți?

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Kasandra Kalmann Năsăudean
Kasandra Kalmann Năsăudean
CEO la publicația Occidentul Românesc din Spania

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Prizonieri ai zilelor de ieri

Prizonieri ai zilelor de ieri. Lucrurile din jurul nostru...

Cîrstoiu Suveică | Revista22

Cîrstoiu Suveică este după chipul și asemănănarea politicienilor, are...

Mediocritatea liderilor politici | Revista22

Mediocritatea liderilor politici români din ultimul deceniu a dus...

Renașterea totalitarismului sub alte forme | Puterea a cincea

Renașterea totalitarismului sub alte forme și escaladarea radicalismelor populiste...