Partidul REPER vine cu un răspuns la scrisoarea Ambasadei Chinei cu privire la vizita în Taiwan a deputatului Cătălin Teniță

Data:

spot_img

Partidul REPER reacționează la scrisoarea Ambasadei Chinei cu privire la vizita în Taiwan a deputatului Cătălin Teniță. Ambasada Chinei a cerut partidului REPER să ia „măsuri concrete pentru controlarea comportamentului anumitor membri”, după ce Cătălin Teniță a participat la un summit în Taiwan.

Postarea de pe contul de X al IPAC:

Scrisoarea a stârnit reacții din partea partidului REPER

“Cu privire la recomandările Ambasadei Chinei, precizăm că Partidul REPER nu obişnuieşte să controleze şi să corecteze comportamente ale membrilor săi, atâta timp cât ele respectă rigorile legii, ale eticii şi regulile organizației, întrucât considerăm că aceasta nu este o practică firească într-un stat democratic. Colegul nostru a acționat şi reacționat în conformitate cu principiile în care credem şi cu valorile lumii libere. În 2023 am avut, împreună cu o delegație a Parlamentului European, un schimb foarte bun de experiență cu Taiwanul despre ce face Uniunea Europeană ṣi ce face guvernul taiwanez în domenii precum securitatea lanțurilor globale de aprovizionare, infrastructură critică sau război hibrid, cum putem creşte cooperarea în industria noilor tehnologii şi a semiconductorilor, dar şi în cercetare şi educație. Considerăm că felul în care Taiwan investeşte în educație, cu o alocare de aproximativ 5% din PIB pentru o strategie foarte ambițioasă de formare la nivel național şi internațional, este un model pentru România şi că avem nevoie de parteneriate cu universități şi experți din Taiwan, care sunt printre cei mai buni ai lumii”, precizează în comunicat copreședinta REPER, Ramona Strugariu.

“Sperăm că Uniunea Europeană va continua să îşi întărească politica de cooperare cu Taiwan şi contăm pe delegația României în Parlamentul European să susțină şi să contribuie la această dimensiune din Comisia pentru Afaceri Externe, aşa cum a făcut-o şi REPER, să militeze pentru siguranța strâmtorii Taiwan Straight, traversată de jumătate din flota comericală a lumii, să condamne ferm orice formă de agresiune împotriva Taiwan-ului şi să susțină activ respectul pentru drepturile omului raportat la orice potențial partener european sau al României şi în orice situație, lucruri pe care trebuie să le asume, foarte ferm, şi guvernul României, în momentul în care inițiază sau validează orice parteneriat economic sau de altă natură”, a mai menționat Dragoş Pîslaru, copreședinte REPER, în comunicatul postat pe Facebook.

Citește și: Ionel Scrioșteanu speră ca lotul 5 din autostrada Pitești-Sibiu să fie terminat până la finalul acestui an | Argeșul Online

Mai jos este redat integral răspunsul lui Cătălin Teniță către Ambasadorul Republicii Populare Chineze:

„Stimate Domnule Ambasador,

Vă mulțumesc pentru atenția acordată activității mele publice și pentru comunicarea poziției oficiale a Republicii Populare Chineze.

Doresc să subliniez că poziția mea în calitate de ales, precum și cea a partidului REPER, sunt în deplină concordanță cu cele ale Uniunii Europene, așa cum sunt menționate în documentele oficiale, inclusiv în Rezoluția Parlamentului European din 15 septembrie 2022 referitoare la situația din Strâmtoarea Taiwan.

În primul rând, nu neg angajamentul UE față de politica „O singură Chină” ca fundament politic al relațiilor UE-China. Această poziție este clar stipulată în paragraful 3 al rezoluției menționate.

În același timp, UE recunoaște Taiwanul ca un partener de încredere în Asia, cu care împărtășim valori comune precum democrația, statul de drept și drepturile omului. Conform paragrafului A al rezoluției, „UE și Taiwanul sunt parteneri care împărtășesc aceeași viziune și au valori comune precum libertatea, democrația, drepturile omului și statul de drept”.

Ca reprezentant ales, consider că este de datoria mea să explorez oportunități de colaborare care pot aduce beneficii cetățenilor români. În acest sens, intenționez să dezvolt relații de cooperare pe termen lung cu municipalități și autorități din Taiwan, în special în domenii precum furnizarea de servicii publice și dezvoltarea urbană durabilă.

Aceste inițiative sunt în concordanță cu paragraful 17 al rezoluției, care „încurajează intensificarea schimburilor economice, științifice, culturale și politice dintre UE și Taiwan, inclusiv la cele mai înalte niveluri, astfel încât să reflecte pe deplin cooperarea dinamică, multidimensională și strânsă dintre UE și Taiwan, în calitate de parteneri care împărtășesc aceeași viziune”.

Voi folosi relațiile stabilite în cadrul vizitelor mele recente pentru a iniția un program de învățare reciprocă împreună cu colegi consilieri locali din România. Scopul este de a contribui la dezvoltarea unor orașe mai bune, mai prospere și mai incluzive. Poate vom ajunge chiar la un protocol de înfrățire.

De asemenea, în linie cu paragraful 15 al rezoluției, care „salută planurile recent anunțate de Lituania de a deschide un birou de reprezentare comercială în Taipei”, consider că este în interesul României să aibă reprezentanțe bilaterale la Taipei și București, precum și să îmbunătățească condițiile de acces și desfășurare a activităților comerciale.

Doresc să subliniez că toate aceste inițiative se înscriu în cadrul politicii „O singură Chină” a Uniunii Europene și vizează exclusiv cooperarea practică în beneficiul cetățenilor. Conform paragrafului 3 al rezoluției, „UE susține inițiativele care vizează dialogul și consolidarea încrederii”.

Reiterez așadar angajamentul față de menținerea păcii și stabilității în regiune, așa cum se menționează în paragraful 2 al rezoluției: „statu-quo-ul Strâmtorii Taiwan nu trebuie modificat unilateral și insistă să se opună recurgerii la forță sau amenințării cu forța”.

Într-un final, aș vrea să închei cu acea vorbă celebră spusă de un profesor din Republica Populară Chineză, la finalul anilor 1990, după ce a vizitat Taiwanul: “Cel mai frumos peisaj din Taiwan sunt oamenii săi.” Așa cred și eu, societatea taiwaneză este minunată prin atașamentul ei la democrație și la implicare civică și trebuie să facem totul ca să rămână așa”.

Citește și: Moment emoționant la Jocurile Olimpice: O sportivă își ajută adversara după o accidentare | Săptămâna Online

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Facebook / Partidul Reper)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Concursul Internațional George Enescu. S-au anunțat finaliștii secțiunii de violoncel

Președintele juriului Secțiunii de violoncel din cadrul celei de...

Prima zi de școală. Aproape 3 milioane de copii încep cursurile

Prima zi de școală. Aproape 3 milioane de copii,...

Caravana Apele unite ale României, spre Mila 23, pe traseul „Delta lui Ivan” | FOTO/VIDEO

Caravana Apele unite ale României. Circa 70 de persoane...