Virusul E.coli în Marea Neagră, confirmat peste valorile normale de către Institutul Național de Sănătate

Data:

spot_img

Au fost găsite valori peste limitele normale ale virusului E.coli în apele din zona litoralului românesc, a comunicat Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).

INSP a transmis că valorile care indică prezența virusului E.coli în apele Mării Negre au prezentat creșteri sporadice peste norma stabilită.

Totuși, creșterile nu au fost înregistrate pe parcursul a mai multor zile și nici nu poate fi considerată o „situație anormală” și nici de „poluare pe termen scurt” nu putem vorbi, pentru că valorile din ziua următoare creșterii au fost unele normale, a afirmat INSP.

Din acest motiv, INSP a stabilit că nu este necesar să emită o avertizare care să interzică intratul în apele Mării Negre.

Prezența virusului E.coli în apă indică o contaminare fecală de origine umană sau animală – deversări de ape reziduale accidentale din diverse surse: canalizări defecte, terenuri agricole, ferme de animale, plaje insuficient întreținute.

Citește și: Parlamentul European: se interzic spionarea jurnaliștilor, perchezițiile sau obligarea divulgării surselor acestora

„Prezenta E.coli în apa de imbăiere reprezintă un parametru de calitate al apei stabilit obligatoriu pentru a fi monitorizat. Valorile determinate prin analize de laborator se raportează la criteriile de calitate ale apei stabilite prin HG 546/2008 privind gestionarea calităţii apei de îmbăiere, respectiv:

  • până în 250cfu/100 ml pentru calitate excelentă
  • până la 500cfu /100 ml pentru calitate bună
  • peste 500cfu/100 ml pentru calitate satisfacatoare.

În cadrul monitorizării zonelor de îmbăiere de pe litoralul Mării Negre din România, valorile indicatorului microbiologic E.coli analizat au prezentat creșteri sporadice peste norma stabilită.

Clasificarea apelor de îmbăiere se efectuează utilizând datele de monitorizare pe parcursul ultimilor 4 ani, nu la valorile determinate la fiecare monitorizare.

Aceste creșteri nu au fost constante (timp mai multe zile) și nu se încadrează în ”situație anormală” și nici în situația de ”poluare pe termen scurt”, pentru că valorile din ziua următoare creșterii s-au încadrat în valori normale. Creșterile valorile indicatorilor microbiologici au fost punctuale și disparate în timp, motiv pentru care nu a fost emisă recomandarea de a interzice scăldatul în acele zone.

Prezența E.coli în apa potabilă și apa de îmbăiere denotă o contaminare fecală de origine umană sau animală – deversări de ape reziduale accidentale din diverse surse: canalizări defecte, terenuri agricole, ferme de animale, plaje insuficient întreținute”, se arată în comunicatul INSP.

Institutul susține că, deși apa din mare poate să fie înghițită accidental în cantități mici.

„Având în vedere faptul că apa de îmbăiere poate fi ingerată accidental, în cantități mici, riscul de îmbolnăvire presupus de prezența E. Coli în apa de îmbăiere este redus, față de prezența microorganismului în apa potabilă”, menționează Institutul Național de Sănătate Publică.

Recomandările INSP

Pentru prevenirea posibilelor îmbolnăviri cu acest virus, INSP face următoarele recomandări:

– Evitarea ingestiei apei și a scufundărilor cu capul sub apă pentru a nu favoriza pătrunderea apei pe nas sau urechi

– Îmbăierea doar în zonele amenajate și monitorizate unde se afișează calitatea apei de îmbăiere. Este indicat să facă duș după îmbăiere

– Utilizarea corectă a grupurilor sanitare și spălatul pe mâini după folosire

– Respectarea normelor generale de igienă

– Consumul de apă potabilă doar din surse sigure, monitorizarea calității apei potabile fiind asigurată și de către producător /distribuitor

Citește și: Atenționare de călătorie pentru românii care merg în Italia – maximele pot ajunge la 47 de grade Celsius

INSP spune că va face o analiză a apelor de pe litoralul Mării Negre, în colaborare cu specialiștii din cadrul Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare Marină “Grigore Antipa”, pentru a depista cauzele care au generat această situație.

În data de 12 iulie, DSP Constanța a arătat că în apele mării din zone Eforie Nord valorile erau de 1305 de unități la 100 ml, în condițiile în care calitatea apei este considerată bună dacă indicatorul nu depășește 500 de unități.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

CCR anulează candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale | G4Media

CCR a invalidat decizia Biroului Electoral Central privind candidatura...

Marcel Ciolacu și-a depus candidatura pentru președinția României la BEC | The Epoch Times

Marcel Ciolacu și-a depus, sâmbătă, candidatura pentru președinția României...

Turcia ar putea deveni un partener economic cheie pentru UE, dacă își îmbunătățește statul de drept

Turcia poate deveni un partener economic esențial pentru Uniunea...