Peste 3 milioane de euro din bani europeni pentru un nou complex de agrement în Târgu-Mureș

Data:

Municipiul Târgu-Mureş se mândreşte, între altele, cu un complex turistic şi de agrement, pe nume „Mureşul”, a cărui istorie a început cu puţin înainte de anul 1900.

Însă complexul (Weekend, cum îi spun localnicii) care constă în mai multe ştranduri, bazine de înot, tobogane acvatice, terenuri de sport, locuri de joacă etc, nu mai face faţă de ceva vreme afluxului de vizitatori din perioada sezonului estival. Aşa că noul primar al oraşului, Zoltan Soos (ales independent, dar susţinut de UDMR), alături de specialiştii din Primărie, a redactat şi trimis spre finanţare la Comisia Europeană un proiect prin care să mai construiască încă un astfel de complex de agrement.

Ar urma să fie astfel împuşcaţi doi iepuri dintr-un foc: pe de o parte, cererea de astfel de locuri de petrecere a timpului liber, în special vara, urmează să fie satisfăcută, iar pe de altă parte, se vor valorifica nişte terenuri terenuri aflate, deocamdată, în stadiul de mirişte şi de pârloagă, situate în zona de sud a Târgu-Mureşului, la ieşirea spre Sighişoara şi Sovata.

Proiectul respectiv a fost aprobat de Bruxelles, iar la începutul anului a fost semnat şi contractul de finanţare. Proiectul se numeşte „Reconversia funcțională și/sau reutilizarea unor terenuri și suprafețe abandonate și neutilizate din interiorul Municipiului Târgu-Mureș” şi a fost depus prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020.

„În acest moment, municipalitatea se află în stadiul de semnare a contractului pentru proiectare si execuție a proiectului”, ne-a declarat Marius Libeg, director de Comunicare şi purtător de cuvânt în cadrul Primăriei Târgu-Mureş.

Valoarea totală a proiectului este 14.533.962,80 lei (cu aproximaţie, puţin peste trei milioane de euro). Din aceste 14,5 milioane de lei, 98% reprezintă finanţare europeană, numai două procente fiind contribuţia de la bugetul local. Obiectivul asumat prin acest proiect este „îmbunătățirea calității spațiului urban și a mediului natural prin reconversia funcțională a terenului neutilizat și degradat în spațiu verde de agrement, sport și sănătate, de petrecere a timpului liber pentru comunitatea locală”.

Suprafaţa totală a noului complex va fi de 38.450 de metri pătraţi, compusă din terenul propriu-zis (37.744 mp), plus un mic lac de 706 mp. Peste 90 de procente din suprafaţa totală va consta în spaţii verzi.

În afară de acestea, se vor construi următoarele:

Anexă funcțională, adică construcție semiîngropată cu acoperiș tip terasă, parțial înierbată la nivelul terenului, amenajată cu facilități și echipamente pentru agrement si sport;

Scenă pentru activități culturale cu grupuri sanitare la subsol;

Alee pietonală suspendată, cu vedere panoramică;

Teren de joacă pentru copii;

Pistă de alergare (cu suprafața din tartan) lungă de 200 de metri şi lată de 1,25 metri;

Alei pietonale pavate cu piatră naturală, late de un metru şi jumătate;

Spaţii rezervate amplasării de mobilier urban (bănci, pergole, coșuri de gunoi, cişmele, stâlpi de iluminat public, panouri de informare, rastel pentru biciclete, împrejmuire, amenajări pentru animale de companie etc). Deşi ideea materializării unui astfel de proiect existase înainte de alegerile locale, primarul Zoltan Soos e bucuros că va fi cel în mandatul căruia noul complex de agrement va fi construit.

„Prin realizarea acestui proiect, dorim să le oferim târgumureșenilor posibilitatea de petrecere a timpului liber într-un spațiu ce are o arhitectură nouă, non-invazivă, care să scoată în evidență elementele specifice de relief și floră spontană, versanți abrupți, versanți cu pantă lină și pajiște urbană. Toate aceste elemente vor putea fi admirate pe toată întinderea parcului. Avem certitudinea că acest proiect va fi și un punct de atracție pentru turiști, pe lângă Grădina Zoologică, Platoul Cornești sau Complexul Weekend”, ne-a declarat primarul Soos.

„După părerea mea, acest parc care va fi construit cu finanţare europeană va deveni repede o emblemă a oraşului”, e încrezător directorul Marius Libeg.

În ceea ce priveşte paza complexului de agrement, edilii târgumureşeni nu-şi fac nicio grijă: unul dintre „vecini” este chiar Inspectoratul Judeţean de Jandarmi. 

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Argeșul online în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania – Closer to Citizens”, cofinanțat de UE prin DG REGIO.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
Sorin Simion
Sorin Simion
A debutat în 1990 la ziarul România Liberă şi de peste 28 de ani lucrează în presă scrisă: ziarele Adevărul şi Gardianul, dar şi pentru publicaţii locale din judeţele Argeş, Mureş şi Harghita. Din 1998 colaborează cu o revistă cu profil social şi cultural din Goteborg, Suedia, iar din toamna lui 2018 este co-fondator al site-ului de ştiri locale www.argesulonline.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

CJ Constanța a aprobat evenimentul AUR de la Biblioteca Județeană | Info Sud-Est

CJ Constanța a aprobat evenimentul AUR de la Biblioteca...

Creştinii ortodocși sărbătoresc Floriile. Semnificația sărbătorii

Creştinii ortodocși sărbătoresc Floriile sau Duminica Stâlpărilor, care marchează...