Peste 300 de incidente legate de procesul electoral

Data:

spot_img

Peste 300 de incidente legate de procesul electoral au fost sesizate pe 9 iunie, în contextul alegerilor locale și europarlamentare, informează Ministerul Afacerilor Interne.

Au fost întocmite 65 de dosare penale și s-au aplicat amenzi de peste 47 de mii de lei. De asemenea, au fost date și mai multe avertismente, iar 56 de cazuri semnalate sunt încă în curs de verificare.

Citește și: Ziua alegerilor comasate. Votăm pentru Parlamentul European și pentru locale. LIVE TEXT

312 incidente semnalate

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne a transmis următoarele:

„Doamnelor și domnilor, vă pot informa că de la începerea votării, structurile Ministerului Afacerilor Interne au menținut climatul normal de siguranță și ordine publică și nu au fost înregistrate situații grave care să afecteze procesul electoral.

În întreaga țară au fost semnalate 312 incidente în legătură cu procesul electoral. Dintre acestea 114 nu s-au confirmat, iar 56 sunt în curs de verificare.

Angajații MAI au intervenit operativ în cazul fiecărei sesizări luând măsurile prevăzute de lege atunci când a fost cazul”, a menționat acesta.

Citește și: Candidați și membri USR amendați de Poliție pentru postări electorale pe Facebook

Dosare penale pentru 65 de posibile infracțiuni

MAI mai spune că, până acum, au fost deja aplicate 42 de amenzi a căror valoare totală depășește suma de 47 de mii de lei, dar și că s-au întocmit multiple dosare penale.

„Au fost aplicate 87 de sancțiuni contravenționale: 42 de amenzi în valoare de peste 47.000 de lei și 45 de avertismente.

Totodată, s-au întocmit dosare penale pentru 65 de posibile infracțiuni”.

incidente legate de procesul electoral. A fost nevoie ca poliția să intervină

Purtătorul de cuvânt MAI a dat și mai multe exemple în care a fost nevoie de intervenția forțelor de ordine.

„Permiteți-mi să vă dau câteva exemple:

  1. La o secție de vot din județul Dolj, agentul de poliție aflat în serviciul de protecție a intervenit pentru menținerea ordinii publice, dat fiind faptul că se crease o stare de agitație din cauza aglomerației de la intrare.

La un moment dat, unul dintre bărbaţii aflaţi în grup a devenit recalcitrant, fapt pentru care a fost nevoie de folosirea sprayul iritant lacrimogen.

Concubina bărbatului în cauză a profitat de situația creată și l-a mușcat de mână pe polițist, fără a fi nevoie de îngrijiri medicale.

A fost informată unitatea de parchet competentă în vederea continuării cercetărilor sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ultraj, cele două persoane fiind în custodia poliţiştilor. Totodată, a fost dispusă înlocuirea agentului de poliție din serviciul de protecție.

2. În Giurgiu, o persoană a sunat la 112 susținând că la o secție de votare, anumite persoane intră cu votanții în cabina de vot, în mod frecvent.

Din verificările efectuate de către polițiști, a rezultat faptul că aspectele sesizate nu se confirmă, iar persoana respectivă a fost sancționată cu amendă contravențională pentru apelarea abuzivă a numărului 112.

3. Polițiștii din jud. Satu Mare au fost sesizați de către președintele unei secții de votare despre faptul că un bărbat a sustras  un buletin de vot. S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt.

4. Într-o localitate din jud. Vaslui, un bărbat a fost amendat cu 2.000 de lei pentru că a sfătuit alegătorii cum să voteze, la 300 de metri de secția de votare.

Bărbat cercetat pentru fraudă

5. Polițiștii din Tecuci cercetează un bărbat pentru fraudă la vot după ce președintele secției de votare a observat că la ieșirea din cabinele de vot, bărbatul respectiv avea 7 buletine de vot, iar soția sa doar 3, deși intraseră în cabine fiecare cu câte 5 buletine.

Din cercetările efectuate a rezultat faptul că femeie respectivă i-ar fi dat soțului pe ascuns două buletine pentru a vota în locul ei, motivând că ea nu știe să citească. 

6. În județul Vrancea, prin sistemul de prevenire a votului ilegal a fost generată o notificare, stabilindu-se că un cetățean italian, a votat folosind un document de identitate eliberat de autoritățile italiene, deși nu avea acest drept, întrucât permisul de ședere în țara noastră era expirat. S-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de fraudă la vot.

1.000 de lei pentru un vot

7. Polițiști de la o secție rurală din Județul Constanța au fost sesizați de un bărbat cu privire la faptul că un candidat la primărie i-ar fi oferit suma de 1.000 de lei pentru a-l vota.

Pentru că ar fi refuzat, candidatul l-ar fi agresat fizic. În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârșirea infracțiunilor de corupere a alegătorilor și purtare abuzivă.

8. În județul Alba, un bărbat a sunat la 112 pentru a reclama faptul că la magazinul aflat vizavi de o secție de votare se oferă alimente cetățenilor în scop electoral.

Se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de corupere a alegătorilor.

9. Și în Caraș-Severin, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că un bărbat, aflat într-o mașină oprită în apropiere de o secție de vot, oferă bani alegătorilor. Polițiștii au găsit asupra bărbatului aproximativ 3.000 de lei precum şi mai multe liste cu persoane de pe raza localității respective.  A fost condus la secție și au fost întocmite acte procedurale pentru săvârșirea infracțiunii de corupere a  alegătorilor”.

Incidente legate de procesul electoral. Deces în secția de votare

În comunicatul transmis de MAI se mai menționează și că un bărbat de 45 de ani din Vâlcea a murit chiar în una dintre secțiile de votare.

„A fost înregistrat din păcate și un deces într-o secție de votare din județul Vâlcea. Un bărbat în vârstă de 45 de ani a făcut o criză de epilepsie și a intrat în Stop Cardio Respirator. În ciuda eforturilor echipelor medicale nu a putut fi salvat”.

MAI asigură că se va acorda o atenție deosebită pentru rezolvarea sesizărilor legate de fapte care pot periclita integritatea alegerilor.

„În cadrul acțiunilor desfășurate până la această oră în trafic, au fost verificate 9.500 de persoane cu 7.000 de vehicule, fiind aplicate 1.800 de sancțiuni contravenționale și constatate 24 de infracțiuni.

Pentru orele următoare, efectivele MAI își vor concentra misiunile pe menținerea ordinii și siguranței publice, cu precădere în zona secțiilor de votare pentru ca procesul de vot să decurgă fără probleme.

O atenție deosebită va fi acordată soluționării sesizărilor privind fapte contravenționale sau penale care au legătură cu alegerile”.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Comisia Europeană vede în roz statul de drept din România

Comisia Europeană (CE) a publicat raportul pe 2023 privind...