Pian de aproape 140 de ani, pilotat de un artist din Ungaria pe străzile din Sovata, la Festivalul Dovleacului

Data:

Un pian vechi de aproape 140 de ani cu motor electric şi roţi adecvate, pilotat de cântăreţul János Vágó din Ungaria, este atracţia celei de-a 7-a ediţii a Festivalului Dovleacului de la Sovata.

Artistul János Vágó, cunoscut în întreaga lume drept Mister Piano, ne-a explicat că acest pian mobil nu funcţionează chiar ca un instrument muzical atunci când se mişcă, întrucât cântecele ajung la oamenii de pe stradă cu ajutorul unui player încorporat, însă ideea unui pian care cântă şi circulă pe şosea atrage privirile.

Pianistul şi soţia sa au fost între primii care au organizat, în urmă cu 20 de ani, un festival de muzică stradală în Ungaria, iar printre numeroşii invitaţi din străinătate era şi un cântăreţ cu un pian rulant. Acesta a fost momentul în care lui János Vágó i-a încolţit ideea de a avea şi el un pian călător, visul său materializându-se în urmă cu 10 ani.

„Sunt cântăreţ şi am umblat în toată lumea foarte mult. E un pic dificil să circuli pe stradă cu un astfel de pian, fiindcă trebuie să cânţi cu o mână şi cu una să conduci, deoarece pianul, fiind în mişcare, e nevoie de mare atenţie. E un pian electronic. Circul de 10 ani cu acest pian mobil şi oriunde călătoresc cu el, toţi zâmbesc, mă fotografiază, dar nu pe mine mă bagă în seamă, ci pianul, toţi spun că s-au întâlnit cu pianul mobil, nu cu mine – la Sovata, Budapesta, la Gyula, Debrecen… Nu am melodii preferate, repertoriul se schimbă de la o zi la alta. Eu am scris una-două melodii, restul sunt preluate, eu sunt un muzicant popular”, a declarat presei János Vágó, citat de Agerpres.

Citește și: PSD și PNL nu mai sunt sigure că intrăm în Schengen. Și au găsit vinovații: USR și 3 jurnaliști

Pianul poate fi controlat cu butoane, este dotat cu pedală de frână şi nu este foarte rapid, astfel de piane călătoare fiind doar trei în lume.

Artisul János Vágó a spus că lucrurile nemaiîntâlnite parcă fac parte din destinul său, fiind primul care a reuşit o altfel de „performanţă” chiar în Sovata.

„Sovata este un oraş frumos, am mai fost aici, am fost la Lacul Ursu, la baie. Şi deşi toţi mi-au spus că în acest lac nu te poţi scufunda (din cauza salinităţii foarte ridicate – n.r.), eu am fost primul care am făcut-o”, a povestit János Vágó.

Primarul oraşului Sovata, Fülöp László Zsolt, a arătat că, pe lângă pianul călător, la ediţia a VII-a a Festivalului Dovleacului sunt programate numeroase alte surprize.

„Acum, în spatele nostru vine un pian care circulă şi ne încântă cu muzică. Eu zic că e ceva inedit şi avem mult mai multe lucruri de genul acesta care, zic eu, vor atrage priviri, nu doar ale turiştilor, ci şi ale localnicilor. Pe lângă evenimente, concerte şi spectacole sunt târguri meşteşugăreşti, sunt ocazii pentru pentru de cumpăra, de a te simţi bine. Aici sunt localnici, dar sunt şi producători de pe Valea Târnavelor şi pe Valea Nirajului, producători autohtoni de produse naturale, bio, care se pot cumpăra. Eu zic că toate acestea vor contribui la un weekend extraordinar (…). Ne aflăm la VII-a ediţie a Festivalului Dovleacului, după doi ani de absenţă.

Citește și: Vasile Dîncu, după ce a supărat SUA, Ucraina și pe Iohannis: E o montură useristă

Suntem foarte fericiţi că am putut să organizăm din nou evenimentul acesta care, zicem noi, că este ceva nemaipomenit şi inedit. Cu aceste ocazii putem să ne arătăm şi chiar dorim să arătăm turiştilor noştri ce ne înconjoară, să aducem câte un mic spectacol pe care îl vor găsi doar aici, la noi. Sperăm că şi vremea va fi prielnică şi putem să ne simţim bine. Noi, organizatorii, am încercat să facem câte un eveniment pentru toate generaţiile, sunt ferm convins că în aceste trei zile fiecare, indiferent de vârstă, va găsi ceva pentru bunul său plac, pentru a se reîncărca, a se simţi bine, să punem la o parte problemele care ne înconjoară. Fiindcă abia după ce ne-am reîncărcat, putem trece mai uşor toate obstacole”, a declarat Fülöp László Zsolt.

În cadrul Festivalului Dovleacului de la Sovata, fiecare şcoală şi-a făcut propriul decor de toamnă, iar la finalul manifestării, cel mai popular aranjament va fi premiat.

La festival vor concerta Honeybeast, Kowalsy meg a Vega, 3 SUD EST, Szintaxis, No sugar, Pesty Snowband şi Road of Life.

Citește și: PODCAST | În Marea Britanie, cei virulent împotriva vaccinării nu au primit atenție în presă. În România, da

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Mr. Piano / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Arhiepiscopul Tomisului a fost trimis în judecată de DNA

Arhiepiscopul Tomisului a fost trimis în judecată de DNA...

Monumente importante vor fi iluminate de Ziua Europei

Monumente importante vor fi iluminate de Ziua Europei, astfel...

Expoziție de carte veche religioasă și laică, la Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei

Expoziție de carte veche religioasă și laică, la Muzeul...

Patronii stației GPL au depus plângere penală împotriva a trei comandanți ai pompierilor | Aktual24

Patronii stației GPL au depus plângere penală împotriva a...