Pigmentarea dinților – de ce apare și ce soluții există pentru albirea acestora?

Data:

Pigmentarea dinților este o problemă estetică pentru mulți pacienți. Intensitatea, metoda de tratament și aspectul lor depind în mare măsură de cauza apariției acesteia. Poate fi cauzată atât de factori externi (de exemplu, coloranții din alimente), cât și de factori interni (precum medicamente sau boli dentare).

Fumatul – cauza principală în pigmentarea dinților

Fumatul este considerat a fi principala cauză a pigmentării dinților. Cel mai adesea, capătă nuanțe de maro închis sau chiar negru. Severitatea unei astfel de probleme depinde în principal de tipul și cantitatea de țigări fumate de pacient și de cum arată rutina lui zilnică și igiena orală. Pigmentarea ușoară rezultată în urma fumatului poate fi îndepărtată chiar de pacient prin spălarea temeinică a dinților cu agenți corespunzători. Cu toate acestea, problemele mai severe și colorarea intensă necesită curățarea profesională a suprafeței dintelui într-un cabinet stomatologic.

Merită să reții că pasta de dinți de albire pentru fumători trebuie utilizată cu prudență. Utilizarea frecventă va duce la hipersensibilitate dentară sau deteriorarea smalțului acestora.

Dieta cu alimente pigmentate – acordă atenție igienei orale când le consumi

Pigmentarea apare sau nu pe suprafața dinților în mare măsură și în funcție de cantitățile de produse bogate în coloranți consumate. Persoanele care obișnuiesc să bea cantități mari de ceai (indiferent dacă este ceai alb, verde, roșu sau negru, toate provoacă decolorare) sau cafea, observă rapid formarea unor pete maro deschis pe suprafața smalțului. Desigur, severitatea lor depinde de cantitatea de produse consumate, precum și de rigurozitatea igienei orale zilnice.

Din fericire, petele datorate consumului de băuturi colorate pot fi ușor îndepărtate prin sablarea suprafețelor dentare. Alte produse care pot reduce în mod similar estetica smalțului sunt fructele și legumele care colorează (inclusiv afine sau sfeclă roșie), vinul roșu, sucuri de fructe, coca-cola și unele condimente (inclusiv curry, turmeric, piper roșu sau scorțișoară). Dacă se optează pentru procedura de albire dentară, este recomandat să se evite cât de mult consumul acestor substanțe colorante.

Pete albe pe suprafața dinților

Mulți oameni asociază apariția petelor albe pe suprafața dinților cu prezenta unei cantități mari de fluor. Aceste pete pot indica apariția fluorozei. Totuși, trebuie să reții că această afecțiune este relativ rară – utilizarea zilnică a pastei de dinți fluorurate în cantitatea recomandată de stomatolog nu va provoca fluoroză.

Decolorarea albă pe suprafața dinților permanenți, observată în special pe suprafața bucală a incisivilor, la copii indică adesea boli suferite în copilăria timpurie. Deficitul de vitamine și minerale, dar și anumite medicamente luate în copilărie pot avea un impact asupra aspectului smalțului dinților.

Cu toate acestea, dezvoltarea acestui tip de decolorare indică adesea o igienă orală necorespunzătoare și o demineralizare locală a smalțului dentar. Același aspect al smalțului se observă uneori la pacienți după îndepărtarea definitivă a aparatului dentar.

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Protest pro-Palestina la București. Manifestanții condamnă masacrul din Gaza

Protest pro-Palestina la București, sâmbătă, după ce manifestări similare...

Procurorul Onea se întoarce la DNA

Instanța supremă a anulat ordinul fostului procuror șef al...

Dator la Fisc cu 55 milioane de euro, primarul Negoiță a suspendat executarea silită cu ajutorul instanței

Primarul Negoiță a suspendat executarea silită cu ajutorul instanței...