Pneumolog: Fibroza pulmonară și bolile vasculare pulmonare sunt cele mai grave complicații după COVID-19

Data:

Pacienții COVID-19 care au ajuns în faza externării au de îndurat, cel mai adesea, complicații severe.

RO Vaccinare a postat luni seara câteva detalii oferite de Spitalul Victor Babeș Timișoara cu privire la evaluarea pacienților post COVID-19.


“Vindecarea după infecția cu SARS CoV-2 este un proces complex care necesită timp și răbdare, iar evaluarea și monitorizarea pacientului sunt indispensabile recuperării complete”. Asta le spun specialiștii infecționiști și pneumologi celor care au trecut prin boală și au rămas cu sechele. Iar numărul acestora este relativ mare.


În cazul formelor ușoare, fără afectare pulmonară, de cele mai multe ori, nu e nevoie de o evaluare post COVID. În cazul formelor medii și severe este însă necesară, pentru că boala afectează întreg organismul, este una sistemică.

„COVID-19 cronic se întinde pe o perioadă mai mare de 12 săptămâni”

Specialiștii Spitalului Victor Babeș Timișoara spun că o mare parte dintre pacienți se recuperează și fără ajutor de specialitate, însă procesul este unul de durată și constă în odihnă și creșterea treptată a activității fizice.


”Unii pacienți pot prezenta o întârziere în remisiunea simptomelor COVID-19. În linii mari, cei care au trecut printr-o formă moderată sau severă de boală pot fi împărțiți în două categorii, cei care rămân cu sechele grave, de exemplu cei care dezvoltă complicații trombembolice, și cei care au, de fapt, un tablou clinic nespecific, de exemplu oboseală și dificultăți de respirație. Până acum am stabilit că putem vorbi de un COVID-19 post-acut, cu o durată de peste trei săptămâni de la debutul primelor simptome, și un COVID-19 cronic, care se întinde pe o perioadă mai mare de 12 săptămâni. Noi le recomandăm realizarea unei evaluări doar celor care prezintă simptome reziduale pulmonare”, explică dr. Noemi Suppini Porojan, medic specialist pneumolog, coordonator Laborator explorări funcționale – Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.


Pacienții cu forme de boală ce au necesitat spitalizare pot fi evaluați după externare, după cel puțin 30 de zile, continuându-se apoi cu reevaluări la 3 luni, la 6 luni și la un an. Programul poate fi însă modificat în funcție de starea clinică. Indicațiile pentru evaluarea de specialitate includ evaluarea clinică respiratorie, evaluare cardiacă, dar și una a simptomelor neurologice persistente sau progresive.

Leziuni fibrotice detectate pe investigațiile imagistice


“Cele mai grave complicații apărute la nivelul sistemului respirator, după COVID-19, sunt fibroza pulmonară și bolile vasculare pulmonare. Pacienții cu dificultăți de respirație, au saturații de oxigen scăzute, și necesită reabilitare prin practicarea de exerciții specifice, dar și îngrijiri paliative și ale simptomelor. În cazul pacienților cu afectare pulmonară post-COVID se constată o disfuncție ventilatorie restrictivă, care se corelează cu leziunile fibrotice detectate pe investigațiile imagistice”, mai spune dr. Noemi Porojan-Suppini, medic specialist pneumolog, coordonator Laborator explorări funcționale – Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.


Specialiștii Spitalului Victor Babeș Timișoara spun că evaluarea post infecție cuprinde efectuarea unui examen clinic, măsurarea parametrilor vitali, de exemplu saturație în oxigen, tensiune arterială și frecvență cardiacă. De asemenea, este necesară efectuarea unor analize biologice uzuale: hemoleucogramă, profil inflamator (proteina C reactivă, VSH, LDH, feritină, analize ce pot indica persistența inflamației), profilul de coagulare a sângelui și analize biochimice (uree, creatinină, transaminaze și glicemie). În cele mai multe cazuri se recomandă realizarea unor teste imagistice CT sau radiografie toracică, dar și teste de explorare a funcției pulmonare, acestea presupunând realizarea unei spirometrii.


„Tot acest set de analize poate fi realizat la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.Investigațiile se realizează gratuit, pe baza unei trimiteri de la medicul de familie către medicul specialist pneumolog și în urma unei programări”, precizează Spitalul Victor Babeș Timișoara.

spot_imgspot_img
Roxana Stancu
Roxana Stancu
Roxana Stancu (REPER MEDIA Argeş) are 20 de ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 2000, în TV, iar de atunci a profesat atât în presa audiovizuală, cât și în cea scrisă (locală și națională).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Monument în memoria eroului anticomunist Liviu Corneliu Babeş, la 35 de ani de la sacrificiul suprem

Primarul Brașovului, Allen Coliban, a dezvelit sâmbătă monumentul dedicat...

Cărțile care dărâmă blocul. Cum s-a transformat în știre virală gluma unui scriitor

Cărțile care dărâmă blocul și locatarii care au reclamat,...

A murit scriitorul Dinu Săraru

A murit scriitorul Dinu Săraru sâmbătă, la vârsta de...