Populația albinelor și a altor polenizatori, în declin. Ce face UE pentru a răspunde îngrijorărilor

Data:

Puține plante se auto-polenizează: cele mai multe depind de animale, vânt sau apă pentru reproducere. Pe lângă albine și alte insecte, o gamă largă de animale, de la lilieci, păsări și șopârlele care vizitează flori tropicale pentru nectar, până la vertebrate precum maimuțe, rozătoare sau veverițe pot fi polenizatoare.

Odată cu scăderea populației de albine, fermierii din unele părți ale lumii, cum ar fi China, au început să-și polenizeze livezile manual, potrivit Parlamentului European.

Albinele din Europa

În Europa, polenizatorii sunt în principal albinele și sirfidele, dar și o parte dintre fluturi, molii, gândaci și viespi. Albina vestică domesticită este cea mai cunoscută specie și este exploatată de apicultori pentru miere și alte produse.

În plus, în Europa trăiesc aproximativ 2.000 de specii sălbatice de albine.

Citește și: Ministerul Educației s-a pregătit de scenariul în care greva generală va ține până la examene. Ce schimbări de ultimă oră a făcut

Amenințarea cu dispariția

Amenințarea cu dispariția a atras atenția publicului, deoarece albinele și alți polenizatori insecte sunt esențiali pentru ecosisteme și biodiversitate. Reducerea numărului polenizatorilor face ca multe specii de plante să intre în declin sau chiar să dispară împreună cu organismele care depind direct sau indirect de ele. În plus, scăderea numărului și a diversității populațiilor de polenizatori afectează siguranța alimentară, cu pierderi potențiale în producțiile agricole.

Pentru a aborda această problemă și a intensifica eforturile la nivel UE și la nivel național, Comisia Europeană a prezentat în 2018 Inițiativa UE privind polenizatorii, prima inițiativă cuprinzătoare la nivelul UE, axată pe insectele polenizatoare sălbatice. Scopul său este de a îmbunătăți cunoștințele despre declin, de a aborda cauzele și de a sensibiliza populația.

Cu ocazia votului asupra Strategiei biodiversității UE 2030 ce a avut loc în iunie 2021, europarlamentarii au cerut o revizuire urgentă a Inițiativei UE privind polenizatorii. Versiunea revizuită ar trebui să cuprindă un nou cadru de monitorizare a polenizatorilor la nivelul UE cu termene și indicatori clari, inclusiv indicatori privind impactul și întărirea capacităților în domeniu.

Totodată aceștia au agreat obiectivele Comisiei de reducere a folosirii pesticidelor periculoase și chimice cu 50%.

De ce sunt în declin polenizatorii

În prezent, nu există date științifice care să ofere explicații complete, dar există dovezi ale unei scăderi considerabile a numărului polenizatorilor, datorată în primul rând activităților umane. Albinele și fluturii sunt speciile pentru care sunt disponibile cele mai multe date, care arată că una din zece specii de albine și fluturi este amenințată cu dispariția în Europa.

Multe specii de plante ar putea intra în declin

Mai puțini polenizatori înseamnă că multe specii de plante ar putea intra în declin sau chiar dispărea împreună cu organismele care depind direct sau indirect de ele, explică Biroul Parlamentului European în România.

Peste un milion de europeni au susținut o inițiativă a cetățenilor care cere eliminarea completă a pesticidelor sintetice până în 2035 pentru a proteja albinele și fermierii. Vocile lor au fost auzite în Parlamentul European anul acesta, iar Comisia Europeană a primit cu brațele deschise inițiativa.

Factorii politici din UE lucrează pentru a proteja polenizatorii și pentru a transpune preocupările oamenilor în lege.

Sursă Parlamentul European.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

FOTO: Pixabay

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

PRESShub și Freedom House România contribuie la dezvoltarea Inteligenței Artificiale

PRESShub și Freedom House România contribuie la dezvoltarea Inteligenței...

Doi oameni de bază ai fostului primar Tudorache se regăsesc pe listele PSD din Sectorul 1

Doi oameni de bază ai fostului primar Tudorache se...

Cine sunt candidații pentru Primăria Sectorului 1 și ce avere au

Cine sunt candidații pentru Primăria Sectorului 1: s-au înscris...

Mesajul lui Florin Piersic: „Sunt viu” și asta datoria minunaților doctori care mă îngrijesc

Mesajul lui Florin Piersic, din spital, după o perioadă...