- Oficiul Național al Registrului Comerțului a investit până în 2024 într-un portal nou 187 de milioane de lei. La un an după inaugurarea cu probleme, instituția vrea să cumpere cu 73 de milioane de lei și echipamentele necesare utilizării platformei. Singura ofertă a fost de depusă de o firmă cu legături cu fostele companii ale lui Sebastian Ghiță.
Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) a lansat, pe 8 aprilie, o licitație publică în valoare de peste 73,7 milioane de lei, vizând achiziția de infrastructură hardware, software și de comunicații, alături de un upgrade tehnologic și cursuri de instruire pentru angajați. Termenul limită de depunere a ofertelor a fost unul relativ mic, de doar 4 săptămâni, până pe 6 mai.
Investiția este finanțată din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în cadrul investiției I.4 „Digitalizarea sistemului judiciar”, parte a componentei 7 – „Transformare digitală”.
Citește și: Ce averi au doctorii șefi acuzați de DNA că au luat și că au dat mită
Continuarea transformării digitale, pornită cu noul portal inaugurat în 2024
Scopul declarat este continuarea procesului de transformare digitală a instituției, la nivel central și în cele 58 de sedii teritoriale.
Reamintim că această transformare digitală a ONRC a început cu noul portal al ONRC, care a fost inaugurat în vara anului trecut, în urma unei investiții de 187 de milioane de lei. Totodată, Ministerul de Justiție, în subordinea căruia se află Registrul Comerțului, va realiza și un centru de date care va deservi și ONRC. Valoarea investiției în două centre de date, din Timiș și Brașov, este de 115 milioane de lei, așa cum a scris PressHub aici.
Cât despre contractul scos la licitație în aprilie 2025, ONRC dorește, conform anunțului de achiziție, să cumpere „infrastructură hardware, software și de comunicații și upgrade tehnologic în vederea consolidării Transformării Digitale, inclusiv cursuri de administrare și utilizare”.
Pe lângă infrastructura hardware, ONRC vrea să mai cumpere în cadrul contractului și: imprimante laser, echipament de rețea, componente de rețea, echipamente de comunicații.
Echipamentele vor fi livrate la sediul central ONRC, dar și la cele 42 de oficii ale registrului comerțului de pe lângă tribunalele teritoriale și la 16 sedii ale birourilor teritoriale, așa cum reiese din datele oferite de Registrul Comerțului în procedura de achiziție.
Doar Metaminds a depus ofertă
Până la termenul-limită stabilit, 6 mai, o singură firmă a depus o ofertă. Este vorba de Metaminds SA, din București. Compania este un jucător important în industria IT, cu o cifră de afaceri de 180 milioane de lei în 2024.
Firma este controlată de Servicebridge Partners SA (48%) și Metacapital Holding SA (30,32%), iar acționari direcți sunt Andrei Cruceru și Georgia Bordușanu, cu aproximativ 21% împreună. Cei doi au fost anterior directori în grupul Asesoft, condus de Sebastian Ghiță, însă neagă orice legături actuale cu acesta.
„Prezumția că orice angajat al grupului Asesoft (…) ar avea o legătură cu Sebastian Ghiță este cel puțin o exagerare forțată”, precizează reprezentanții firmei.
Cum se evaluează oferta: prețul, eficiența, sustenabilitatea
Oferta depusă de Metaminds urmează să fie evaluată după 14 criterii, în care prețul are cea mai mare pondere (40%). Alte criterii relevante includ:
- Eficiența energetică a echipamentelor (18%)
- Memoria RAM cache global (6%)
- Consumul energetic al componentelor (6%)
- Experiența profesională a personalului (5%)
Se punctează în mod direct sau invers proporțional, în funcție de criteriu, iar unele aspecte, precum ambalajele reciclabile sau programele de reciclare a consumabilelor, contribuie la scorul privind sustenabilitatea.
Problemele ONRC cu digitalizarea
Noua investiție vine după un eșec notabil al ONRC din vara anului trecut, când a fost lansat portalul myportal.onrc.ro, un proiect în valoare de 39 de milioane de euro, din care peste 32 de milioane doar pentru realizarea efectivă a platformei. Deși trebuia să permită înființarea unei firme în 24 de ore, platforma a fost lansată cu grave probleme de funcționare și securitate.
În timpul testării, în iulie 2024, au fost descoperite breșe majore, printre care accesul neautorizat la CNP-uri și contracte de închiriere ale firmelor. În ciuda problemelor, lansarea oficială a fost susținută public de premierul Marcel Ciolacu. Între timp, platforma nu era funcțională pentru bănci, iar angajații ONRC lucrau suplimentar din cauza disfuncționalităților.
Responsabilă de proiect, cu funcție de manager, a fost chiar fosta directoare a instituției, Valentina Burdescu, care a beneficiat și de sporuri salariale pentru coordonare.
Cine a lucrat la platformă ONRC
Contractul pentru platforma ONRC a fost câștigat de Vodafone, care a avut doi subcontractanți importanți:
- Total Soft SA – a executat 35,45% din contract
- Maguay Computers SRL – a acoperit 18% din lucrări
- Acești subcontractanți au fost implicați în partea de dezvoltare software și implementare hardware.
Citește și: Povestea studentului basarabean bătut de George Simion în urmă cu 13 ani
Urmăriți PressHUB și pe Google News!