Predoiu în dezbaterile pe desființarea SIIJ: „Dacă mergi în Parlament cu un proiect care nu are avizul CSM-ului și al sistemului judiciar, nu treci”

Data:

spot_img

Ministerul Justiției a făcut publice dezbaterile avute cu reprezentanți ai asociațiilor de magistrați și ai societății civile pe marginea proiectului de lege privind desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție.

Din înregistrări rezultă că proiectul de lege a fost mai întâi discutat în coaliția de guvernare și apoi pus în dezbatere publică, fără ca forma finală a proiectului trimis către avizare la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) să sufere modificări de substanță.

Din discuțiile de pe 28 ianuarie și 31 ianuarie 2021 au rezultat o serie de informații inedite. Astfel, ministrul Justiției Cătălin Predoiu a arătat că justifică înlăturarea DNA și DIICOT din anchetarea magistraților care săvârșesc infracțiuni printr-o hotărâre a instanței supreme în care DNA a pierdut procesul prin care contesta raportul întocmit de Inspecția Judiciară privind presupuse abuzuri ale Direcției față de magistrați.

Predoiu a vorbit de „anomalii” în activitatea DNA care au provocat „o anumită temere, reală, puternică”.

Citește și: EXCLUSIV Cum desființează Ministerul Justiției Secția Specială: a dat răgaz doar câteva ore CSM să vină cu observații la proiect

Ministrul nu a precizat că procesul DNA împotriva CSM și IJ de la instanța supremă a fost pierdut pe motiv că acțiunea a fost introdusă tardiv, că a intervenit termenul de prescripție, fără ca instanța să analizeze pe fond spusele IJ care reclamau anchetarea abuzivă a mii de magistrați.

Alegeri în primăvară pentru CSM

O altă declarație a lui Cătălin Predoiu privește alegerile pentru noul CSM. Astfel, ministrul a arătat că noii membri ai Consiliului vor fi cunoscuți în perioada mai-iunie 2022, în condițiile în care regula este ca alegerile pentru CSM să fie organizate în toamnă, mandatul actualului Consiliu fiind valabil până în decembrie 2022.

Ministrul Justiției a încercat să explice că mai mult nu s-a putut face în condițiile politice actuale.

„Dureros e ca foarte multe argumente sunt pertinente, din păcate. Consultând asociațiile profesionale, CSM, am realizat că e limpede că nu găsim o formulă de dublare a SIIJ. Au fost trei proiecte în parlamament, două respinse, altul în sertar. Cel din urmă nu va trece, e blocat de 8 luni. A trebuit să-l fac pe al patrulea. Am consultat și coaliția.

A fost în dezbatere trei ore, articol cu articol. S-a ținut cont de aceste deziderate. Vom vedea cum va ieși până la urmă în Parlament. Mergem așa, vom vedea ce vor aduce discuțiile din CSM. Vine un nou CSM.

Problema e generată de sistem, nu de politicieni. Dacă mergi în Parlament cu un proiect care nu are avizul CSM-ului si al sistemului judiciar, nu treci cu el”, a precizat Predoiu, fără să explice de ce a mai organizat dezbaterea publică, din moment ce forma legii a fost agreată mai întâi în coaliția de guvernare.

Ministrul a evitat să spună dacă așteaptă răspunsul Comisieri de la Veneția pe noul proiect de desființare a SIIJ și a făcut referire constantă la „convulsiile din sistemul judiciar”.

Citește și: SIIJ, o secție atât de specială că Ministrul Justiției o ascunde fără nume

Danileț: „Am scăpat de Kovesi. Care este problema acum?

La dezbatere a participat și judecătorul Cristi Danilet de la Tribunalul Cluj în calitate de reprezentant al asociației VedemJust. Acesta a arătat că nu a găsit o evaluare a SIIJ și s-a întrebat dacă standardele internaționale sunt sau nu respectate.

„Ok, am scăpat de Kovesi. Care este problema acum? E extrem de periculos să se spună că DNA s-ar putea sa comită abuzuri. Daca problema e la DNA, ea trebuie rezolvată punctual. De ce ar trebui protejati magistratii de DNA și nu toata lumea protejată de procurorii DNA? Domnul ministru, aveți ocazia să reparați imaginea DNA”, i-a spus Danileț lui Predoiu.

La rândul lui, ministrul a vorbit despre derapajele majore de la începuturile SIIJ, vorbind despre anchetele subiective ale structurii și de retragerea unor apeluri declarate de DNA.

Citește și: Magistrații reacționează: Noul proiect privind desființarea Secției Speciale este un compromis inadecvat

Desființarea SIIJ, cauza desființarii Coaliției PNL – USR


Cătălin Predoiu a mai arătat că este foarte atent la semnalele venite dinspre CSM.

„Există în sistemul judiciar o falie clară în ceea ce privește desființarea SIIJ. Există magistrați care nu vor să desființăm SIIJ. De la acel proiect a plecat o criză politică majoră”, a recunoscut Predoiu.
Întrebat de ce nu-și asumă răspunderea politică pe un proiect de desființare a SIIJ prin revenirea competențelor de anchetare a magistraților înainte de momentul 2018, ministrul a evitat întrebarea.

La dezbaterile organizate de MJ au participat reprezentanți ai Asociaţiei Procurorilor din România (APR), G4 Media, Funky Citizens, Asociației Magistraților din România (AMR), Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), Asociației Declic, Asociatiei Expert Forum, DNA, Asociației „Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP), VeDem Just-Asociaţia Voci pentru Democraţie şi Justiţie, Asociației Expert Forum, Institutului Român pentru Drepturile Omului și Bogdan Mureșan, specialist politic în cadrul Ambasadei SUA de la București.

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Judecătorul fascinat de numele șefului CSM se pensionează a doua oară

Judecătorul Florin Vădeanu de la Judecătoria Agnita cere, din...

Veniturile astronomice ale șefilor din sistemul judiciar

Anul 2023 a fost unul extrem de profitabil pentru...