Predoiu în dezbaterile pe desființarea SIIJ: „Dacă mergi în Parlament cu un proiect care nu are avizul CSM-ului și al sistemului judiciar, nu treci”

Data:

Ministerul Justiției a făcut publice dezbaterile avute cu reprezentanți ai asociațiilor de magistrați și ai societății civile pe marginea proiectului de lege privind desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție.

Din înregistrări rezultă că proiectul de lege a fost mai întâi discutat în coaliția de guvernare și apoi pus în dezbatere publică, fără ca forma finală a proiectului trimis către avizare la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) să sufere modificări de substanță.

Din discuțiile de pe 28 ianuarie și 31 ianuarie 2021 au rezultat o serie de informații inedite. Astfel, ministrul Justiției Cătălin Predoiu a arătat că justifică înlăturarea DNA și DIICOT din anchetarea magistraților care săvârșesc infracțiuni printr-o hotărâre a instanței supreme în care DNA a pierdut procesul prin care contesta raportul întocmit de Inspecția Judiciară privind presupuse abuzuri ale Direcției față de magistrați.

Predoiu a vorbit de „anomalii” în activitatea DNA care au provocat „o anumită temere, reală, puternică”.

Citește și: EXCLUSIV Cum desființează Ministerul Justiției Secția Specială: a dat răgaz doar câteva ore CSM să vină cu observații la proiect

Ministrul nu a precizat că procesul DNA împotriva CSM și IJ de la instanța supremă a fost pierdut pe motiv că acțiunea a fost introdusă tardiv, că a intervenit termenul de prescripție, fără ca instanța să analizeze pe fond spusele IJ care reclamau anchetarea abuzivă a mii de magistrați.

Alegeri în primăvară pentru CSM

O altă declarație a lui Cătălin Predoiu privește alegerile pentru noul CSM. Astfel, ministrul a arătat că noii membri ai Consiliului vor fi cunoscuți în perioada mai-iunie 2022, în condițiile în care regula este ca alegerile pentru CSM să fie organizate în toamnă, mandatul actualului Consiliu fiind valabil până în decembrie 2022.

Ministrul Justiției a încercat să explice că mai mult nu s-a putut face în condițiile politice actuale.

„Dureros e ca foarte multe argumente sunt pertinente, din păcate. Consultând asociațiile profesionale, CSM, am realizat că e limpede că nu găsim o formulă de dublare a SIIJ. Au fost trei proiecte în parlamament, două respinse, altul în sertar. Cel din urmă nu va trece, e blocat de 8 luni. A trebuit să-l fac pe al patrulea. Am consultat și coaliția.

A fost în dezbatere trei ore, articol cu articol. S-a ținut cont de aceste deziderate. Vom vedea cum va ieși până la urmă în Parlament. Mergem așa, vom vedea ce vor aduce discuțiile din CSM. Vine un nou CSM.

Problema e generată de sistem, nu de politicieni. Dacă mergi în Parlament cu un proiect care nu are avizul CSM-ului si al sistemului judiciar, nu treci cu el”, a precizat Predoiu, fără să explice de ce a mai organizat dezbaterea publică, din moment ce forma legii a fost agreată mai întâi în coaliția de guvernare.

Ministrul a evitat să spună dacă așteaptă răspunsul Comisieri de la Veneția pe noul proiect de desființare a SIIJ și a făcut referire constantă la „convulsiile din sistemul judiciar”.

Citește și: SIIJ, o secție atât de specială că Ministrul Justiției o ascunde fără nume

Danileț: „Am scăpat de Kovesi. Care este problema acum?

La dezbatere a participat și judecătorul Cristi Danilet de la Tribunalul Cluj în calitate de reprezentant al asociației VedemJust. Acesta a arătat că nu a găsit o evaluare a SIIJ și s-a întrebat dacă standardele internaționale sunt sau nu respectate.

„Ok, am scăpat de Kovesi. Care este problema acum? E extrem de periculos să se spună că DNA s-ar putea sa comită abuzuri. Daca problema e la DNA, ea trebuie rezolvată punctual. De ce ar trebui protejati magistratii de DNA și nu toata lumea protejată de procurorii DNA? Domnul ministru, aveți ocazia să reparați imaginea DNA”, i-a spus Danileț lui Predoiu.

La rândul lui, ministrul a vorbit despre derapajele majore de la începuturile SIIJ, vorbind despre anchetele subiective ale structurii și de retragerea unor apeluri declarate de DNA.

Citește și: Magistrații reacționează: Noul proiect privind desființarea Secției Speciale este un compromis inadecvat

Desființarea SIIJ, cauza desființarii Coaliției PNL – USR


Cătălin Predoiu a mai arătat că este foarte atent la semnalele venite dinspre CSM.

„Există în sistemul judiciar o falie clară în ceea ce privește desființarea SIIJ. Există magistrați care nu vor să desființăm SIIJ. De la acel proiect a plecat o criză politică majoră”, a recunoscut Predoiu.
Întrebat de ce nu-și asumă răspunderea politică pe un proiect de desființare a SIIJ prin revenirea competențelor de anchetare a magistraților înainte de momentul 2018, ministrul a evitat întrebarea.

La dezbaterile organizate de MJ au participat reprezentanți ai Asociaţiei Procurorilor din România (APR), G4 Media, Funky Citizens, Asociației Magistraților din România (AMR), Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), Asociației Declic, Asociatiei Expert Forum, DNA, Asociației „Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP), VeDem Just-Asociaţia Voci pentru Democraţie şi Justiţie, Asociației Expert Forum, Institutului Român pentru Drepturile Omului și Bogdan Mureșan, specialist politic în cadrul Ambasadei SUA de la București.

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Procurorul Cristian Ardelean mai are un  pas și se întoarce la DNA Oradea

Procurorul Cristian Ardelean mai are un  pas și se...

Sistemul judiciar a cunoscut un regres inacceptabil, susține Asociaţia Forumul Judecătorilor din România

Sistemul judiciar a cunoscut un regres inacceptabil, arată Asociaţia...