Putea fi prevenit falimentul Euroins? Conducerea ASF a explicat de ce s-a ajuns aici

Data:

spot_img

La Euroins au fost identificate nenumărate probleme de-a lungul anilor, conducerea companiei fiind sancționată și apoi destituită, înainte ca Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) să ceară falimentul societății, a afirmat Nicu Marcu, președintele ASF, la audierea din Parlament.

Audierea a vizat tocmai falimentul Euroins, cel mai mare asigurator din domeniul RCA din prezent, cu aproximativ 2,8 miloane de clienți. Este a patra companie care cade, din 2015. Prima a picat Astra Asigurări, a urmat Carpat Asig, iar în 2021 City Insurance.

Nicu Marcu afirmă că ASF a trimis procurorilor numeroase date despre aceste nereguli.

City și Euroins dețineau 80% din piață

„Dați-mi voie să mă întorc în urmă cu doi ani jumătate, când am preluat acest mandat la ASF, iar lucrurile erau mai expansive decât acum, în sensul că aceste două companii de care ați adus aminte mai devreme, City și Euroins, dețineau pe piață aproape 80% din piața RCA.

În niciun stat nu există așa ceva, nu exisă ca două companii să poată să dețină o cotă de piață atât de mare.

De ce s-a întâmplat lucrul acesta? Pentru că, în primul rând, au practicat niște tarife foarte mici, nesustenabile și în al doilea rând pentru că sunt foarte puține companii care acționează în piață, iar companiile serioase s-au retras văzând tactica pe care o folosesc aceste companii.

Citește și: Departamentul de stat al SUA despre România: „Unii jurnaliști au continuat să fie hărțuiți”. Cazurile jurnaliștilor Șercan, Pantazi și Cristea, menționate

Revenind foarte puțin la compania City, lucrurile sunt puțin diferite între cele două companii ca tip de abordare. Imediat după venirea mea la ASF, am dispus două analize complexe pe ultimii cinci ani ca să știm exact cum stăm pe aceste companii, să știm exact cum stau ele, cum a fost făcută supravegherea și ce avem de făcut.

În urma acestor rezultate am început o supraveghere foarte intensă. Foarte intensă însemnând că în perioada imediat următoare conducerea companiei Euroins a fost sancționată și destituită la 2-3 luni de când am venit.

Citește și: Șoșoacă, proiect de lege prin care România să anexeze teritorii din Ucraina

După închiderea companiei Euroins și după toate rapoartele pe care le-am făcut, vreau să vă spun că absolut tot s-a trimis la parchet, inclusiv acele analize făcute de către noi”, a afirmat Nicu Marcu.

Toate companiile RCA au fost audiate

Președintele ASF a afirmat că Euroins a fost o campanie cu care a reușit să colaboreze foarte greu.

„A fost dispus un audit independent împreună cu Autoritatea Europeană de Reglementare prin care toate companiile de asigurări din România au fost auditate și în urma acestui audit s-au găsit la această companie extrem de multe deficiențe care ne-au determinat pe noi să le impunem măsuri pe care să le ducă la îndeplinit.

Lucrurile nu s-au oprit aici pentru că văzând că colaborarea cu această companie a fost extrem de dificilă pentru că nu furnizau documente, nu furnizau informații controalele s-au dispus aproape lunar”, susține Nicu Marcu.

Ambele companii erau Muma Pădurii

Președintele ASF a mai declarat că falimentul cerut atât pentru City Insurance, cât și pentru Euroins au fost necesare.

„Vreau să vă spun un lucru că la ambele companii se vehiculează ideea că sunt două falimente, două falimente, poate în ghilimele spus, pe mandatul nostru – sunt două falimente cerute de noi pentru că, știm foarte bine și știu foarte bine – că atunci când au venit cele două companii niciuna dintre ele nu era Albă ca Zăpada, ambele erau Muma Pădurii pentru populație și eu personal mi-am propus, alături de colegii mei, să facem ordine.

Li s-a dat posibilitatea şi uneia şi alteia să intre în legalitate. Nu-şi doreşte nimeni să aibă o piaţă distorsionată, dar în acelaşi timp nu-şi doreşte nimeni să ţină nişte companii care fac ilegalităţi”, a spus Nicu Marcu preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, la audierile din comisiile reunite de specialitate din Senat.

În tot acest timp, parlamentari din cadrul AUR țineau afișe galbene cu inscripții precum „ASF = Corupţie”, „ASF = Hoţie”, „Atenţie! Instituţie inutilă!”.

Citește și: Patronul Euroins susține că firma era sănătoasă și a fost „ucisă de o haită” cu legături în statul român

De ce nu a închis ASF compania de asigurări de la prima abatere

Directorul general al ASF, Valentin Ionescu, a explicat de ce a fost cerută insolvența companiei abia acum și nu de când s-au constatat toate neregulile companiei de asigurări.

„A fost un exercițiu european de evaluare a activelor și pasibililor societăților de asigurări cu termen de referință iunie 2020. Exercițiul s-a închis la sfârșitul anului 2021. Rezultatele exercițiului au fost publicate în ianuarie 2022, acum un pic mai mult de un an, pe site-ul autorității.

Din acele rezultate, într-adevăr Euroins a ieșit cu ajustările cele mai mari, avea un capital de solvabilitate de 500 și aproximativ 90 de milioane lipsă în urma acestui audit. Noi, la sfârșitul lui decembrie 2021, s-a dat decizie de intrare în redresare pentru Euroins pe parcursul anului 2022 urmând ca la sfârșitul lunii iunie, pe datele pe care ei i-au raportat la ASF și este foarte important, situațiile financiare ale societății pe 2021 auditate, nu au fost trimise la timp. În loc de 30 aprilie 2022 au fost trimise în august, deci cu aproape 3 luni și jumătate întârziere”, s-a justificat acesta.

Analiza a fost făcută la finalul anului 2022

Reprezentantul ASF susține că a intrat în posesia datelor pe care am putut să le analizăm în august pentru 2021. Am analizat datele la iunie, am analizat datele pe care le-au pus pe septembrie, am trimis primul raport de control la sfârșitul lunii octombrie cu ajustările la iunie.

„Imediat ce au pus datele la septembrie am văzut că sunt schimbări în rezervele societății și o scădere mare de IBNR de aproape 400 de milioane și niște schimbări pe contractele de asigurare, lucru care ne-a îngrijorat.

Noi când am observat acest lucru a trebuit să fundamentăm, să facem analiză. Am făcut analiză la sfârșitul anului trecut. Am pregătit un prim raport de control cu ajustările la 6 luni, ulterior, după ce am văzut datele la 9 luni cu acele abateri pe rezerva IBNR și pe contractele de asigurare am venit cu al doilea raport de control permanent având în vedere că între timp s-au calculat indicatorii de solvabilitate.

Un calcul de solvabilitate durează, iar pe 2 februarie a fost trimis al doilea raport cu ajustările finale din perspectiva autorității pe această societate. Sunt niște termene legale pe care societatea trebuie să le respecte și pe care autoritatea trebuie să le respecte.

Trebuie să dai timp societății să se apere, să emită observații, iar noi trebuie ulterior să analizăm aceste observații. Au fost verificări foarte ample pentru că analiza asta trebuia foarte bine fundamentată. Când s-a conturat această stare de insolvență, imediat raportul a fost transformat în notă de ședință, înaintat Consiliului ASF și s-a luat decizia”, a afirmat Valentin Ionescu.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related