Primăria Buneşti nu găseşte surse de finanţare pentru amenajarea străzii principale din Viscri, după standardele UNESCO

Data:

Primăria Buneşti nu găseşte surse de finanţare pentru amenajarea străzii principale din Viscri, după standardele UNESCO. Strada este cea pe care se află şi casa în care locuieşte Regele Charles al III-lea în timpul vizitelor sale în România.

„Am depus un proiect pentru un drum intravilan, este vorba despre drumul principal care merge de la intersecţia cu DJ 104 L – Buneşti-Viscri-Dacia până la capătul satului. Este strada pe care se află şi casa în care vine Regele Charles al III-lea, o stradă care duce spre Cetatea Viscri şi Biserica Ortodoxă din 1919. Toată localitatea este cuprinsă în patrimoniul UNESCO – la început a fost Biserica Fortificată, după aceea s-a extins în tot perimetrul, în tot intravilanul localităţii. Astfel, noi trebuie să ne conformăm normelor UNESCO. Proiectul nostru prevede pavarea străzii cu piatră de râu secţionată şi a fost evaluat, la nivelul anului 2021, la suma de 17 milioane de lei fără TVA (undeva peste 3,5 milioane de euro). Din fonduri naţionale nu am găsit finanţare, dar nici pe fonduri europene. Sperăm să se deschidă noi linii de finanţare ca să ne putem încadra şi să puteam accesa fonduri pentru această stradă de peste 1 kilometru”, a declarat, pentru Agerprss, primarul comunei Buneşti, Mircea Pălăşan.

Edilul a spus că în sat a fost introdusă apa şi canalizarea, singurul obiectiv rămas neamenajat fiind acest drum.

Citește și: O nouă portiță pentru proiecte imobiliare controversate pe terenurile statului. PSD și PNL schimbă definiția „majorității calificate”

Primarul a precizat că, întrucât Viscri are statutul de sit rural UNESCO, inclusiv porţiunea de 800 metri din Drumul Judeţean 104 L Buneşti-Dacia, care traversează satul, a fost realizată din pavele abnorme din bazalt în intravilanul localităţii, fapt ce a impus o restricţie de viteză de 25 km/h.

După primele vizite ale prinţului Charles, în anii ’90, actualmente Regele Charles al III-lea, a arătat primarul, satul Viscri s-a dezvoltat tot mai mult, în special pe partea de turism şi gastronomie, în toată comuna Buneşti fiind înfiinţate 45 de spaţii de cazare şi puncte gastronomice locale.

„După ’90, localitatea Viscri avea în jur de 650 de persoane, etnicii germani au migrat în Germania şi au rămas în jur de 450 de persoane. Locuinţele au fost lăsate în custodia oamenilor, după aceea s-a mai populat din exterior şi s-au făcut pensiuni. Din punct de vedere financiar nu sunt probleme. Avem mai mulţi turişti decât poate să ducă localitatea şi, în ultimul timp, turismul a ajuns cam de masă”, a precizat primarul.

Citește și: Elon Musk și războiul din Ucraina, într-un articol recent al lui Ronan Farrow

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Mihai Eminescu Trust / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Povestea femeilor din Evul Mediu românesc, adusă în zilele noastre de „Muza înaripată” | Ziarul de Iași 

Trofeul „Muza înaripată” a ajuns ieri la marele câștigător...

Percheziții la un individ cercetat pentru trafic de droguri de mare risc. Bărbatul, care vindea cocaină a fost reținut VIDEO

Polițiști Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, împreună...

Şoferiţa care a omorât-o pe Anastasia, judecată şi pentru ucidere din culpă

Şoferiţa care a omorât-o pe Anastasia, o fetiţă de...