Primăria Iași, pe cale să rateze încă un proiect important cu bani UE

Data:

Primăria riscă să piardă o importantă finanţare europeană, în cazul unui proiect aşteptat de mulţi ani de ieşeni. Realizarea unui sistem alternativ de transport la Iaşi pare a fi o povară pentru municipalitate: a pierdut recent fonduri PNRR pentru amenajarea de piste pentru biciclete, iar înfiinţarea unui sistem de „bike-sharing” a devenit un proiect cu un rezultat incert.

Acesta din urmă, intitulat „Velocity”, presupune în principal operaţionalizarea unei flote de biciclete (aproape 1.000) cu computer de bord şi mod inteligent de acces, prevăzute cu sisteme de siguranţă şi monitorizare permanentă GPS.

Vehiculele ar urma să fie amplasate în 62 de locuri din Iaşi astfel încât să poată fi utilizate de ieşeni în sistem de închiriere („bike-sharing”).

Citește și: Primarul din Agigea cheltuiește 300.000 de euro din fondurile europene dedicate pescuitului pe un festival

Primarul: „A fost o gâlceavă cu avansul, ne ferim să plătim”

Contractul de furnizare şi punerea în funcţiune a sistemului a fost atribuit către o asociere de firme, condusă de Sustainable Urban Mobility Solutions – SUMS (Bucureşti) care are ca partener principal un producător de biciclete din Canada – PBSC Urban Mobility Solitions. Contractul a fost semnat pentru o sumă de 13,2 milioane lei şi presupunea în principal livrarea a 930 de biciclete (813 mecanice, 37 electrice şi 80 de triciclete pentru seniori şi persoane cu dizabilităţi).

Interpelat recent de „Ziarul de Iaşi” pe tema proiectelor UE cu „probleme” sau care s-ar putea afla în „pericol”, primarul Mihai Chirica a nominalizat „Velocity”.

„Avem o gâlceavă aproape veşnică cu contractorul nostru care până în momentul de faţă nu şi-a arătat sub nicio formă prezenţa în acest proiect şi doar ne solicită în mod permanent să-i dăm avansuri, şi noi ne ferim ca de foc de aceste avansuri că nu avem încredere”, a comentat primarul Chirica.

Reprezentantul SUMS Marian Istrate a confirmat, într-o discuţie cu reporterul ZDI, că a solicitat un avans de până la 30% din contract, dar Primăria l-a informat că plata unui astfel de avans este „un drept şi nu o obligaţie” a municipalităţii.

Continuarea, în Ziarul de Iași!


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.
2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

S-a semnat contractul pentru reabilitarea Filarmonicii Iași

S-a semnat contractul pentru reabilitarea Filarmonicii Iași. Proiectul a...

Dragoș Ciobotaru va fi președinte interimar la PNL Vrancea, Valentin Resmeriță va conduce PNL Focșani

Dragoș Ciobotaru va fi președinte interimar la PNL Vrancea....

Ceasuri care spun o poveste. Steve McQueen și Tag Heuer

Steve McQueen și Tag Heuer. Anii 1960 au fost...

Ceasuri care spun o poveste: Le Corbusier și Girarad Perregaux

Ceasuri care spun o poveste. Girard-Perregaux, una dintre mărcile...