Primarul sfidează instituțiile de control: deține un PFA, deși legea îi interzice

Data:

Primarul sfidează instituțiile de control de ani buni: deține un PFA, deși nu are voie. Emil Tacu, din comuna Corbița (Vrancea), recunoaște în declarația de avere că este și Persoană Fizică Autorizată, deși Legea Incompatibilităților interzice acest lucru.

Edilul comunei desfășoară activități economice și obține profit din PFA-ul „Tacu Emil”. Potrivit ultimei declarații de avere, din 2020, primarul a încasat 70.000 de lei din activități economice desfășurate cu PFA-ul la care este administrator.

În plus, acesta încasează și pensie, dar și salariul de primar. Din 2020, edilul nu și-a mai publicat declarațiile de avere și interese, fapt care-i poate atrage o amendă.

Însă sancțiunea pentru deținerea pe numele propriu a unui PFA este încetarea mandatului, așa cum prevede Legea Incompatibilităților: „Funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu: g) calitatea de comerciant persoană fizică”.

Citește și: Cine sunt judecătorii care au ridicat sechestrul de 35 milioane de euro pe averea lui Ovidiu Tender

Altor primari li s-a oprit mandatul

În decursul timpului, mai mulți aleși locali au fost cercetați de Agenția Națională de Integritate pentru că au deținut, contrar legii, PFA-uri.

Este și cazul edilului comunei Belnt, din județul Timiș, care, potrivit ANI, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 15 octombrie 2020 – 26 aprilie 2021, întrucât a exercitat simultan cu funcția de primar și calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul propriului P.F.A., obținând venituri din activități agricole și subvenții de la APIA Timiș.

Astfel, TÎRZIU LAURENȚIU-IONEL a încălcat prevederile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr.161/2003.

Edilul spune că e o excepție

Contactat de PRESShub, primarul Emil Tacu spune că este exceptat de la Legea Incompatibilităților pentru că „are cod CAEN care-i permite să dețină PFA”.

„Dacă vă uitați, eu am cod CAEN cultivarea cerealelor și a plantelor tehnice, pot desfășura această activitate fără să fiu incompatibil. Eu am consultat juriști care mi-au spus că nu am nici o problemă, de altfel, ANI mi-a comunicat că sunt cercetat, aștept răspunsul lor, nu înțeleg de ce scrieți despre asta înainte să se pronunțe ANI”, a declarat edilul.

Cât privește lipsa declarațiilor de avere și interese actualizate, edilul spune că de vină e secretarul care nu le-a actualizat.

Scandaluri în comună

Presshub a scris că preotul comunei vrâncene Corbița, Aurel Haliciu, l-a acuzat pe primarul Emil Tacu că l-a bătut de față cu enoriașii, din cauza unei troițe pe care edilul vrea să o demoleze. „A venit la mine, m-a lovit, m-a scuipat, m-a înjurat și a vrut să stingă țigara pe mine. Am fost la Poliție și am depus plângere, am și martori”, a declarat preotul Haliciu pentru PRESShub.

Citește și Piața meditațiilor – cât câștigă profesorii și câți plătesc impozit

Mai mult, nu era pentru prima oară când edilul este acuzat de agresiune. În iarna anului 2020, imagini revoltătoare au ajuns în spațiul public, primarul comunei vrâncene Corbița, Emil Tacu – PSD, lovește și jignește o femeie care-i cere socoteală pentru mizeria lăsată în fața curții acesteia.

De asemenea, PRESShub a scris că edilul viceprimarul și casierul Primăriei Corbița au fost trimiși în judecată pentru abuz în serviciu. Detalii, aici.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent, redactor-șef la publicația Vrancea24, corespondent G4 Media și editor la PRESShub, cu o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, radio și televiziune. Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent la mai multe publicații și televiziuni naționale. Este singurul ziarist român menționat de două ori în Raportul de Stat al Statelor Unite ale Americii, în anii 2006, respectiv 2020, la capitolul Libertatea de exprimare. A fost cercetat de DIICOT pentru că a refuzat să dezvăluie sursa unor scurgeri de informații din NATO - MApN și a câștigat 5 procese intentate de fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.
1 COMENTARIU
  1. Are si el 300 ha ca doar nu o sa le arendeze altii! Asa sunt primarii de la 300 in sus, cate doi munti retrocedati etc. Statul este mort vorba lui basescu. Sanatate multa si succes in alegeri votantilor!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Nou parc industrial în Bihor: Parcul de Specializare Inteligentă Ștei | Bihoreanul

Nou parc industrial în Bihor. Președintele Consiliului Județean Bihor,...

De ce a fost condamnat Cătălin Hideg, patronul Sanimed. Motivarea instanței

De ce a fost condamnat Cătălin Hideg, patronul Sanimed...

Au înflorit narcisele și gențienele în Munții Rodnei | Săptămâna Online

Au înflorit narcisele și gențienele pe Masivul Saca, din...