Primele norme privind inteligența artificială: Se interzice folosirea IA pentru evaluarea comportamentului social, supravegherea biometrică și recunoașterea emoțiilor

Data:

Parlamentul European și-a adoptat miercuri poziția de negociere referitoare la Legea privind inteligența artificială (IA) cu 499 voturi pentru, 28 împotrivă și 93 abțineri.

  • Se interzice complet folosirea inteligenței artificiale (IA) pentru supravegherea biometrică, recunoașterea emoțiilor și activitățile polițienești bazate pe analiza predictivă
  • Sistemele generative de inteligență artificială cum ar fi ChatGPT trebuie să menționeze când conținuturile sunt generate de IA
  • Sistemele de inteligență artificială folosite pentru a influența alegătorii la vot sunt considerate foarte riscante

Normele promovează adoptarea unei IA de încredere, centrată pe om, și urmăresc să protejeze sănătatea, siguranța, drepturile fundamentale și democrația împotriva efectelor sale dăunătoare.

Parlamentul European și-a adoptat miercuri poziția de negociere referitoare la Legea privind inteligența artificială (IA) cu 499 voturi pentru, 28 împotrivă și 93 abțineri. Ea va servi la discuțiile cu statele membre ale Uniunii despre forma finală a legii. Normele vor garanta că IA dezvoltată și utilizată în Europa respectă pe deplin drepturile și valorile Uniunii Europene, inclusiv supravegherea umană, siguranța, viața privată, transparența, nediscriminarea și bunăstarea socială și de mediu.

Practici interzise în contextul IA

Normele urmează o abordare bazată pe riscuri și stabilesc obligații pentru furnizori și pentru cei care implementează sisteme de IA, în funcție de nivelul de risc pe care îl poate prezenta inteligența artificială. Astfel, sistemele de IA cu un nivel inacceptabil de risc pentru siguranța oamenilor ar urma să fie interzise, precum cele care utilizează evaluarea comportamentului social (clasificând oamenii pe baza comportamentului social sau a caracteristicilor personale). Eurodeputații au inclus în listă interdicții referitoare la utilizările intruzive și discriminatorii ale IA, cum ar fi:

  • utilizarea sistemelor de identificare biometrică la distanță „în timp real” sau „ulterioară” în spații accesibile publicului;
  • sistemele biometrice de clasificare care folosesc caracteristici sensibile (de exemplu, genul, rasa, etnia, statutul de cetățenie, religia, orientarea politică);
  • sistemele polițienești bazate pe analiza predictivă (bazate pe profilare, localizare sau comportamentul infracțional anterior);
  • sistemele de recunoaștere a emoțiilor folosite la locul de muncă sau în cadrul instituțiilor de învățământ, ori în domeniul aplicării legii sau al gestionării frontierelor; și
  • extragerea fără scop precis a datelor biometrice din imaginile faciale de pe internet sau înregistrări făcute de televiziunile cu circuit închis pentru a crea baze de date de recunoaștere facială (încălcând drepturile omului și dreptul la viață privată).

Sistemele de IA cu grad ridicat de risc

Eurodeputații s-au asigurat că clasificarea aplicațiilor cu grad ridicat de risc va include acum sistemele de IA care afectează în mod semnificativ sănătatea, siguranța sau drepturile fundamentale ale oamenilor ori mediul înconjurător. Sistemele de IA folosite pentru a influența alegătorii și rezultatul alegerilor și în sistemele de recomandare utilizate de platformele de comunicare socială (cu peste 45 de milioane de utilizatori) au fost adăugate pe lista cu risc ridicat.

Obligații pentru IA de uz general

Furnizorii de sisteme de inteligență artificială de uz general – o branșă nouă, cu evoluție rapidă în domeniul IA – vor trebui să evalueze și să atenueze posibilele riscuri (față de sănătate, siguranță, drepturile fundamentale, mediu, democrație și statul de drept) și să își înregistreze modelele în baza de date a Uniunii înainte de a le lansa pe piața UE. Sistemele de IA generative bazate pe astfel de modele, cum ar fi ChatGPT, ar trebui să respecte cerințele de transparență (adică trebuie să divulge când un conținut a fost generat de IA, inclusiv pentru a ajuta la distingerea așa-numitelor imagini „deep fake” de cele reale) și să introducă garanții împotriva generării de conținut ilegal. Ar trebui să fie puse la dispoziția publicului și rezumate detaliate ale datelor protejate prin drepturi de autor folosite pentru a antrena aceste sisteme.

Sprijinirea inovării și protejarea drepturilor cetățenilor

Pentru a stimula inovarea în domeniul IA și pentru a sprijini IMM-urile, deputații au adăugat derogări pentru activitățile de cercetare și componentele de IA furnizate sub licențe cu sursă deschisă. Noua lege promovează așa-numitele „spații de testare în materie de reglementare”, adică medii controlate similare cu cel real, create de autoritățile publice pentru a testa IA înainte de a o folosi în situații reale.

În fine, eurodeputații doresc să consolideze dreptul cetățenilor de a depune plângeri despre sistemele de IA și de a primi explicații despre deciziile bazate pe sisteme de IA cu grad ridicat de risc care au un impact semnificativ asupra drepturilor lor fundamentale. De asemenea, eurodeputații au actualizat rolul Oficiului pentru IA al Uniunii Europene, care va avea sarcina de a monitoriza modul în care este pus în aplicare cadrul de reglementare privind IA.

Citate

Coraportorul Brando Benifei (S&D, Italia) a declarat după votare: „Toți ochii sunt ațintiți asupra noastră astăzi. În timp ce companiile Big Tech trag un semnal de alarmă cu privire la propriile creații, Europa a mers mai departe și a propus un răspuns concret la riscurile pe care IA începe să le prezinte. Dorim ca potențialul pozitiv al IA pentru creativitate și productivitate să fie valorificat, dar vom lupta, de asemenea, în timpul negocierilor cu Consiliul, pentru a ne apăra poziția și pentru a contracara pericolele pentru democrațiile și libertățile noastre”.

Citește și: Deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu nu va vota un guvern din care face parte Alexandru Rafila. „Nu voi vota un guvern cu această atitudine față de pacienții bolnavi de cancer”

Coraportorul Dragoș Tudorache (Renew, România) a declarat: „Legea IA va da tonul la nivel mondial în ceea ce privește dezvoltarea și guvernanța inteligenței artificiale, asigurându-se că această tehnologie, menită să transforme radical societățile noastre prin beneficiile masive pe care le poate oferi, evoluează și este utilizată în conformitate cu valorile europene ale democrației, drepturilor fundamentale și statului de drept.”

Următorii pași

În cursul zilei de astăzi vor începe negocierile cu Consiliul cu privire la forma finală a legii.

Conferință de presă

Coraportorii Brando Benifei (S&D, Italia) și Dragoș Tudorache (Renew, România), împreună cu președinta PE, Roberta Metsola, vor organiza o conferință de presă astăzi, 14 iunie, la ora locală 13.30 (14.30 ora României), pentru a explica rezultatele votului de astăzi și pașii care vor urma.

Prin abordarea acestei legislații, eurodeputații răspund propunerilor cetățenilor făcute în cadrul Conferinței privind viitorul Europei privind asigurarea supravegherii umane a proceselor legate de IA (35(3)), utilizarea pe deplin a potențialului IA de încredere (35(8)) și utilizarea IA și a tehnologiilor de traducere pentru a depăși barierele lingvistice (37(3)).

Sursă: Parlamentul European

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

FOTO: Normele ar interzice IA pentru evaluarea comportamentului social, clasificarea biometrică și recunoașterea emoțiilor © AdobeStock_Goodpics.

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
1 COMENTARIU
  1. Practici interzise in contextul IA…”____–-____” marul dorit” , tot ce este interzis este tentant, rezulta ca vor fi „spargeri” de etica, prin urmare si IA va pune sub multe riscuri oamenii , pentru ca -dintotdeauna- au existat si exista minus variante sociale…///APPLE VA LIVRA CASCA VISION PRO ($3500) ÎNCEPÂND DIN 2 FEBRUARIE ÎN STATELE UNITE – CRONICA DE TEHNOLOGIE
    CRONICA DE TEHNOLOGIE( cronica.ro)„Open AI…”__–__si totusi inteligenta artificiala, este doar un alt produs al inteligentei umane, insa mult mai performant, asa cum multe alte lucruri sunt mult mai performante, sigure, etc., decat insasi creatorul= omul…///
    „2024 și degradarea ordinii în lume”-A.Lazescu-„… si degradarea ordinii…”___–___sunt prea confortabil sa ma apuc sa caut, zic din amintiri, parca undeva -in fizica- se zice ” orice dezordine tinde sa creasca”, deci nu ma mira , ca -la nivel global- se „intampla” aceasta degringolada, in fond este urmata caracteristica universala…Si totusi, in aceasta universala dezordine, o scanteie a inceput sa sorteze si aseze lucrurile(idei, etc.) , asta se numeste inteligenta, fie umana fie a altor entittati de pe alte structuri cosmice, insa a devenit cert ca exista si poate schimba chiar si lucruri de dimensiuni vaste…Insa -cel putin pe Pamant- sunt destule exemplare (chiar f. multe) numite tot ale umanitatii, dar care sunt doar minus variante, poate chiar biologice, insa -definit- minus variante sociale, atata timp cat cer cu ardoare exterminarea unei natii si eliminarea comentariilor care -probabil- nu-i plac respectivei creaturi, pur-si-simplu!Iar aceasta aberatie trebuie sa aiba radacini in cel putin 2 lucruri ( deobicei), o copilarie plina de abuzuri si (2), o asociere intima(sot/sotie, mai ales), cu o persoana care are punct fix – „de lucru”_in celebra intersectie a doua strazi toronteze, chiar daca a inceput sa imbatraneasca, precum si codosul cu ifose de ziarist incuscrit cu popimea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Nicușor Dan acuză mafia imobiliară din București, care intimidează prin procese în care cer despăgubiri uriașe

Nicușor Dan acuză mafia imobiliară din București, despre care...

A treia cea mai mică speranţă de viaţă din UE este în România

A treia cea mai mică speranţă de viaţă din...

Tudorache „Diamante” s-a asociat cu Oday Yassin, rudă cu moștenitorul lui Omar Hayssam | Aktual24

Tudorache „Diamante” s-a asociat cu Oday Yassin. Fostul primar...

Liberalul Costel Alexe despre partenerii de alianță: Doar PSD rămâne același partid infect

Liberalul Costel Alexe despre partenerii de alianță: „Oamenii se...