Un fost deputat câştigă în instanţă pensia specială. A fost parlamentar doar doi ani, în 1990

Data:

Foştii parlamentari au început să-şi ia pensiile înapoi. După doar doi ani petrecuţi în Camera Deputaţilor, un fost reprezentant al ieşenilor i-a convins pe magistraţii Tribunalului că merită un plus la pensie. Sentinţa mai trebuie confirmată însă de instanţa superioară, întrucât Camera Deputaţilor a declarat apel. Cine este acest prim câştigător?

Vasile Diacon a fost deputat de Iaşi din partea Frontului Salvării Naţionale în primul Parlament de după evenimentele din decembrie 1989, în perioada 1990-1992. În 2015, Statutul deputaţilor şi senatorilor a fost modificat, foştilor parlamentari acordându-li-se dreptul la o „indemnizaţie pentru limită de vârstă” în valoare de 40%, 60% sau 80% din indemnizaţia medie din ultimele 12 luni, în funcţie de numărul de mandate.

Ea se acorda însă abia la împlinirea vârstei standard de pensionare, fiind condiţionată doar de contribuţia timp de minim 11 ani la fondul general de pensii. În februarie anul trecut, Parlamentul a adoptat în şedinţă comună, fără voturi împotrivă, propunerea PSD de desfiinţare a pensiilor speciale pentru foştii deputaţi şi senatori.

Citește și: Eșecul Schengen. Când norocul românesc nu mai ține loc de competență

Până pe 10 martie 2021, secretariatele generale ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au trimis ordine de încetare la plată a pensiei speciale tuturor beneficiarilor. Replica lor a fost să atace în instanţă ordinele, aşa cum a procedat şi Diacon.

În acţiunea sa, fostul deputat a afirmat că indemnizaţia i se cuvine, drept compensaţie pentru faptul că pe durata ocupării funcţiei de demnitate publică nu a avut salariu şi a trebuit să se supună unui număr de restricţii şi incompatibilităţi. El a apreciat că ordinul prin care i-a fost retrasă pensia este ilegal, întrucât Secretariatul General al Camerei Deputaţilor nu avea printre atribuţii şi emiterea unor astfel de dispoziţii.

Continuarea în Ziarul de Iași.


Urmăriți PressHUB și pe Google News

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Doi oameni de bază ai fostului primar Tudorache se regăsesc pe listele PSD din Sectorul 1

Doi oameni de bază ai fostului primar Tudorache se...

Cine sunt candidații pentru Primăria Sectorului 1 și ce avere au

Cine sunt candidații pentru Primăria Sectorului 1: s-au înscris...

Nou protest la Cotroceni, după ce Iohannis a promulgat legea care-i scapă pe evazioniști

Nou protest la Cotroceni, organizat de Corupția Ucide, de...

Mircea Geoană critică clasa politică: „Nicio calificare dovedită şi conduc guverne”

Mircea Geoană critică clasa politică: „Nicio calificare dovedită şi...