Ilie Stepan, șeful celebrei trupe rock Pro Musica, a cerut timișorenilor să iasă în Piața Operei în ultima zi de campanie electorală, 16 mai, pentru a susține democrația europeană. L-au sprijinit în apelul său Societatea Timișoara și Inițiativa Timișoara.
S-au raliat demersului actori, regizori, jurnaliști, profesori universitari, dar și tineri implicați în campania lui Nicușor Dan. Toți au vorbit despre nevoia de a ieși la vot și de a opta corect, între democrație și debandadă, între civilitate și violență, între conviețuirea europeană și izolarea extremistă. Candidatul Simion a fost prezent simbolic în forma unui scaun gol, asortat cu o pancartă inspirată: „Pe 19 mai facem prezența la președinția României: George Simion-Absent”.


Un set-up cu scenă și boxe puternice, cât să se audă imnul Timișoarei compuse de Ilie Stepan chiar în nopțile Revoluției, Imnul Golanilor, fragmente din cele mai cunoscute piese ale trupei Pro Musica, a atras aproximativ o mie de oameni în piață. Este al doilea miting Manifest pentru Europa organizat la Timișoara în decurs de o săptămână.
De ce nu le este indiferent artiștilor care va fi rezultatul alegerilor? Fiindcă este vorba de libertatea care ar putea rămâne o aminire, așa cum a subliniat Florian Mihalcea, președintele Societății Timișoara. Or, arta nu poate fi vie fără libertate, crede și Ilie Stepan sau regizorul Ștefan Iordănescu.
Pe scena din Piața Operei s-a evocat repetat Revoluția din 1989 și cauzele sale, uitate de tânăra generație, care nu primește din manualul de istorie de liceu mai mult de 14 rânduri. Epoca ceușistă le pare dezirabilă unor grupuri îndoctrinate cu nostalgii toxice.
Cât de confuză este percepția istoriei recente, câte amnezii combat imaginea clară a societății abia scăpate, de doar 35 de ani, de dictatură, a arătat actorul Doru Iosif cu un exemplu recent: „Aici, la Teatrul Național din Timișoara, al cărei balcon este punctul zero al libertății noastre, se joacă azi un spectacol pe versuri de Adrian Păunescu, interpretat de fiul acestuia”. Memoriei colective sau celei instituționale să-i fi scăpat că Adrian Păunescu a fost unul din pilonii propagandei ceaușiste?
Primarul Dominic Fritz a vorbit despre încrederea pierdută și despre efortul politicienilor de a o recâștiga.

A fost amintită și nevoia de „deșacalizare” a presei, cu un termen al politologului american de origine română, Vladimir Tismăneanu. Au fost huiduieli la adresa unor televiziuni de propagandă ca Realitatea Plus, supranumită și „Marș TV”, sau la adresa unor ziariști care se poartă ca niște șacali mediatici. Azi Victor Roncea a publicat la ActiveNews un text abject în care răspândea o minciună degradantă la adresa profesorului Tismăneanu. Și el a primit huiduielile meritate la Timișoara.
S-ar putea crede că galeriile de fotbal timișorene votează cu Simion din solidaritate cu trecutul său recent. Cristian Brâncovan, organizator al „drukerilor”, crede că toți drukerii care îl cunosc nu vor vota cu el, fiindcă știu câte parale face.



Peisajul pancartelor spune ceva despre cei care au răspuns chemării rockerilor: „Adevărul amestecat cu minciuna este cel mai mare pericol”, „Români, veniți la vot. Nu lăsați pe alții să decidă în locul vostru!”, „De ce fugem de UE?”, „Iubirea de țară/Nu e legionară”, „Niet Kremlin/Da Europa!”. Și una cu o notă premonitorie: „Visul neîmplinit al lui George Simion: să zboare gratis cu aeronava prezidențială pe tot <platul> pământesc”.
Mitingul „Manifest pentru Europa” din seara aceasta de la Timișoara a fost un apel nedisimulat pentru vot rațional. „În turul 1 am votat cu sufletul/În turul 2 votez cu mintea. Nicușor Dan Președinte!”, scria pe o pancartă.
Citește și: Mai contează la 35 de ani Proclamația de la Timișoara?
Urmăriți PressHUB și pe Google News!