Profesorii nu cedează. Sindicatele au anunțat că greva continuă

Data:

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” consideră că Guvernul este singurul responsabil pentru continuarea acestei forme extreme de protest, anunță organizația într-un comunicat de presă.

După trei zile de pauză în negocieri, Executivul nu a venit cu o soluție care să ducă la stingerea conflictului din educație, menționează FSLI și FSE.

„Observăm cum Guvernul, prin purtătorul său de cuvânt, propune aceleași prime/vouchere pe care angajații din învățământ le-au refuzat săptămâna trecută.

Nu mai avem prim-ministru, nu mai avem miniștri cu care să negociem? De vineri am așteptat invitația la discuții, însă totul s-a redus la un mesaj transmis într-un briefing de presă susținut de purtătorul de cuvânt al Executivului.

Guvernul României trebuie să înțeleagă, măcar acum, în al doisprezecelea ceas, că încă nu a rezolvat cerința esențială: emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant va fi egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, prevedere care a fost eliminată din Legea Învăţământului Preuniversitar.

Faptul că Guvernul României refuză să emită un astfel de act normativ, care să garanteze ceea ce a fost eliminat din Legea Învăţământului Preuniversitar și ceea ce s-a convenit în decembrie 2022 cu prim-ministrul Nicolae Ciucă (o grilă de salarizare potrivit căreia salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, iar salarizarea să țină cont de grade și de vechime) îi face pe angajați să creadă că, de fapt, Executivul nu dorește nici măcar prin noua lege a salarizării să acorde salarii decente în învățământ”, se arată în comunicat.

Citește și: Guvernul a schimbat regulile de intrare în grevă chiar în timpul protestului profesorilor

„Să coboare marți în stradă”

Marius Nistor este și mai vehement în poziția sa față de guvern.

„Să coboare marți în stradă, să se uite în ochii profesorilor și să le spună ce ne spun nouă. Nu stăm cu mâna întinsă, este vorba de statutul nostru, este vorba de demnitate. Când s-a ridicat o țară întreagă, de la cea mai mică școală din rural până la cele mai titrate colegii, iar tu tot nu înțelegi fenomenul, înseamnă că nu ai ce căuta acolo”, a menționat liderul de sindicat, la Digi24.

Marius Nistor a menționat că Guvernul este blocat Programul Național de Redresare și Reziliență, la tranșa a II-a, n-au fost în stare să vină cu acele soluții pe privind decontarea, nu sunt în stare sau nu vor să rezolve acea problemă a pensiilor speciale, iar astăzi vin și aruncă o așa-zisă soluție pe taraba Guvernului.

„Vă dăm un miliard de lei, cât ne costă noi pe noi, și lumea ar trebui să fie foarte încântată? Fără supărare, nu cerșim nimic de la Guvern. Nu stăm cu mâna întinsă, este vorba de statutul nostru, este vorba de demnitate. Dacă ei nu înțeleg cum e cu demnitatea… Este vorba de respect. Este vorba de modul în care suntem noi tratați ca și categorie socio-profesională. E greu pentru ei să înțeleagă ce se întâmplă în școli în momentul de față”, a precizat Marius Nistor.

FSLI și FSE menționează că, la ultimele negocieri avute cu reprezentanții Guvernului, de joi, solicitările lor au fost clare:

  • Majorare salarială de 25%, în medie, până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unice;
  • Emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, ceea ce ar însemna că salariile medii ar urma să crească cu 60%.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related