Proiect în Alba pentru promovarea șurilor tradiționale cu acoperiș de paie de pe traseul Transapuseana

Data:

În judeţul Alba, șurile cu acoperiş de paie de pe drumul Transapuseana, un important traseu turistic din Munţii Metaliferi, vor fi inventariate, cercetate şi promovate prin proiectul „Alba vernaculară”, demarat de Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, cu sprijin financiar din partea Consiliului Judeţean Alba.

„Proiectul are ca obiective: identificarea, inventarierea, documentarea, cartarea, promovarea şi valorificarea elementelor de arhitectură vernaculară din Munţii Apuseni, şi anume a şurilor cu acoperiş de paie localizate de-a lungul drumului ‘Transapuseana’, printr-o abordare transdisciplinară şi holistică integrată. De ce sunt aceste şuri importante? Ele asigură unicitatea peisajului cultural şi sunt parte a patrimoniului tangibil moştenit care asigură identitatea locală. Ele sunt un adevărat ‘landmark’ al zonei, putând contribui la dezvoltarea sustenabilă a comunităţilor rurale”, se menţionează într-un comunicat postat, duminică, pe pagina de Facebook a Museikon, secţie a MNU Alba Iulia.

Foto: Facebook / Museikon

Deocamdată, sâmbătă, s-a derulat o primă etapă de documentare din cadrul acestui proiect inedit, la care au participat restaurator Dumitriţa Daniela Filip, coordonatoarea acestuia, arhitect Laura Zaharia, Asociaţia ROST şi muzeograful Paul Scrobotă de la Muzeul de Istorie Aiud, potrivit Agerpres.

Ca aspecte inedite, aceştia au identificat, în unele cazuri, în privinţa sistemului/tehnicii de acoperire cu paie, lespezi de piatră inserate în straturile de paie şi crengi, în ideea de a lesta paiele şi au observat o ancorare a învelitorii în structura şarpantei prin elemente de lemn de tipul parilor.

Citește și: Greșelile se plătesc. Cele financiare le vom plăti noi toți. Despre impactul economic al alegerilor prezidențiale 2025

De asemenea, au constatat tăvănirea încăperilor laterale (a grajdurilor) cu împletitură de nuiele şi îmbinări drepte, petrecute sau de tip coadă de rândunică, cu proeminenţe.

Foto: Facebook / Museikon

„Pasul următor: Cercetarea amănunţită din perspectiva istorică, arhitecturală, etnografică şi a stării de conservare, în cadrul unei şcoli de vară/ workshop alături de partenerii: Asociaţia ROST, Centrul Universitar Nord Baia Mare – Etnologie – Baia Mare, Muzeul de Istorie Aiud, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Alba, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Maramureş”, se precizează în comunicat.

Foto: Facebook / Museikon

Lucrările la Transapuseana, „cea mai mare investiţie într-un drum judeţean din România”, în valoare de 73 milioane de euro, majoritatea fonduri europene, au fost finalizate în decembrie.

Denumită iniţial Transalpina de Apuseni, Transapuseana este cea mai mare investiţie a CJ Alba.

Proiectul a fost implementat de CJ Alba, în parteneriat cu primăriile din municipiul Aiud şi comunele Rîmeţ, Ponor, Mogoş, Bucium.

Drumul străbate una din cele mai frumoase zone ale judeţului Alba, prin Munţii Metaliferi, şi ajunge, în punctul cel mai înalt, până la o altitudine de peste 1.000 de metri. Odată modernizat, drumul, în lungime de 78,4 kilometri, face mult mai accesibile o serie de destinaţii turistice din această zonă montană.

Foto: Facebook / Museikon

Citește și: ÎPS Teodosie a transmis mesaje electorale la sediul AUR Constanța: „Nu se pune problema să nu avem culori politice, ci să avem iubire de Dumnezeu”

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: Facebook / Museikon)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related