Proiectul eliminării pensiilor speciale, adoptat de Parlament

Data:

Parlamentul a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale, potrivit G4Media.ro.

Plenul Senatului a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind pensiile speciale în forma adoptată de Camera Deputaţilor. Au fost înregistrate 91 de voturi „pentru”, 19 „împotrivă” şi o abţinere.

Camera Deputaţilor a adoptat, tot miercuri, proiectul legii pensiilor speciale, cu 209 voturi „pentru”, 27 „împotrivă” şi 17 abţineri. Camera Deputaţilor este for decizional. Legea merge la promulgare, la președintele Klaus Iohannis.

Proiectul se referă la pensiile speciale ale magistraţilor, militarilor, diplomaţilor, funcţionarilor parlamentari, personalului Curţii de Conturi, aeronautic.

„Proiectul nu prevede desfiinţarea acestor pensii, ci trecerea treptată la pensii pe bază de contributivitate până în 2043”, a explicat preşedintele comisiei de muncă, Adrian Solomon.

Procurorii şi judecătorii se vor putea pensiona până în 2028 în aceleaşi condiţii ca până acum, adică indiferent de vârstă, dacă au 25 de ani vechime, şi beneficiind de o pensie în cuantum de 80% din indemnizaţia brută şi sporurile din ultima lună de activitate. De aceleaşi condiţii de pensionare prevăzute de legile în vigoare vor beneficia şi pensionarii militari, în următorii cinci ani. Totodată, pensiile mai mari de 4.000 de lei net vor fi impozitate cu 15%.

Vârsta de pensionare crește de anul viitor etapizat, de la 50 de ani, în 2024, la 60 de ani în 2035.

Citește și: EXCLUSIV | Reinvestirea cu „cântec” a primarului Piedone de către o fostă angajată a acestuia

USR a transmis că a votat împotriva proiectului pentru că nu face altceva decât ”să salveze pensiile speciale”.

Potrivit G4.Media.ro, USR a transmis că a votat împotriva proiectului pentru că nu face altceva decât ”să salveze pensiile speciale”.

“Grupul USR a votat asumat împotriva acestei legi (…) fiindcă de fapt nu faceți decât să salvați pensiile speciale. Nu putem aproba prin votul nostru o lege care ar fi trebuit să se numească legea de salvare a pensiilor speciale. De ce? Unu, pentru că nu ați tăiat nicio pensie specială. Doi, nu treceți nicio pensie specială pe contributivitate. Trei, nu ați făcut nicio reformă reală în sistemul de pensii și nu asigurați echitatea generală, cum v-o cer românii. Patru, nu ați redus aproape nicio cheltuială cu pensiile speciale, adică fix ce ne-am asumat prin PNRR și ne cere Comisia Europeană. Cinci, nu ați respectat jalonul”, a transmis reprezentantul USR în plenul Senatului.

Citește și: DATE | Câți bani a cheltuit România cu sănătatea refugiaților ucraineni. Reacțiile românilor

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Camera Deputaților / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Indienii păcăliți să lupte pentru Rusia cer să fie aduși acasă

Indienii păcăliți să lupte pentru Rusia au cerut guvernului...

Olguța Vasilescu cere mutarea Penitenciarului Craiova în afara orașului

Olguța Vasilescu cere mutarea Penitenciarului de Maximă Securitate Craiova...

Vin încă 18 tramvaie noi la Iaşi prin PNRR

Vin încă 18 tramvaie noi la Iaşi prin PNRR....