Protestul fermierilor și transportatorilor. Ce vor: benzină gratis ca în Venezuela, fără ITP la camioane

Data:

Protestul fermierilor și transportatorilor a ajuns în faza unor solicitări care pot fi considerate absurde. Protestatarii care blochează în continuare centura Capitalei, dar și intrările în alte mari orașe din țară, i-ar fi uimit pe miniștrii cu care au negociat, au declarat pentru Digi24.ro surse participante la negocierile cu reprezentanții fermierilor și transportatorilor.

UPDATE: Fermierii neagă că ar fi cerut benzină gratis

Dănuț Andruș, unul dintre reprezentanții fermierilor protestatari, a negat că fermieri și transportatorii ar fi cerut combustibil gratis de la stat.

„Încearcă a se denigra această mișcare. Nu vrea nimeni gratis. S-a glumit aseară de către dl ministru că cereți motorina gratis ca în Venezuela și astăzi au apărut știri pe această temă”, a afirmat Dănuț Andruș.


Fermierii s-au întâlnit sâmbătă cu ministrul Agriculturii, Florin Barbu, dar liderii transportatorilor nu s-au dus la discuțiile cu ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Vineri, după o discuție de trei ore cu reprezentanții protestatarilor, Marcel Ciolacu a părăsit negocierile, după ce a fost amenințat de liderii fermierilor. „Nu merge cu amenințări”, a spus Ciolacu, potrivit unor surse ale Digi24.ro participante la discuții.

Protestul fermierilor și transportatorilor. Ce vor

În cadrul discuțiilor de vineri seara, care au avut loc la Guvern cu prim-ministrul, protestatarii au cerut să primească benzină și motorină gratis, ca în Venezuela, „pentru că noi producem petrol”, susțin sursele citate. De asemenea, au solicitat să nu mai fie obligați să facă ITP pentru utilajele agricole și camioane, transportatorii să nu mai fie controlați în vămi, camioanele să nu mai fie cântărite și să nu mai fie obligați să aibă GPS, pentru a putea fi urmărit traseul transportului.

Potrivit Digi24.ro, reprezentanții Guvernului au fost stupefiați de revendicări, pe care le-au catalogat drept absurde, iar, după trei ore de discuții, premierul Ciolacu s-a enervat și a plecat din sală, după ce unul dintre liderii protestatarilor l-a amenințat. „O să vedeți dumneavoastră ce se întâmplă dacă nu ne dați ce vrem, o să ne chemați aici peste două ore iar”, ar fi spus acesta.

Citește și: CJUE a stabilit că deciziile CCR privind prescripția se aplică inclusiv în dosarele de corupție

Protest al transportatorilor pe drumurile spre vămile Albița, Nădlac și Siret

O acţiune de protest a transportatorilor a avut loc, sâmbătă, pe DN 24B (DE 581), în apropierea Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa, informează Agerpres.

De asemenea, acțiuni asemănătoare au avut loc si pe drumurile spre vămile Nădlac și Siret.

Un număr de 20 de autoturisme mici, trei autotrenuri şi o autoplatformă au fost oprite pe prima bandă a sensului de mers către Republica Moldova, vehiculele având claxoanele pornite, în semn de solidaritate cu protestatarii din Capitală.

Potrivit autorităţilor, conducătorii auto şi pasagerii din maşini au avut un comportament paşnic, nefiind înregistrate probleme, iar traficul rutier nu a fost perturbat.

La faţa locului au fost trimise trei echipaje de poliţie rutieră şi jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Vaslui.

De asemenea, pe drumul care duce spre Siret au venit transportatori și fermieri din Suceava și Botoșani, transmite Antena 3.

60 de utilaje s-au deplasat și spre vama Nădlac, potrivit sursei citate.

Citește și: Ciolacu a anulat o reuniune a PSD la un hotel de 5 stele din Mamaia, după ce informația a apărut în presă

Circulaţie a fost blocată pe A6 Balinţ – Lugoj

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române a informat sâmbătă că, în contextul protestelor transportatorilor şi ale fermierilor, pe autostrada A6 Balinţ – Lugoj, la intrare în municipiul Lugoj, în judeţul Timiş, traficul rutier este blocat pe sensul de coborâre dinspre autostradă către DN6, din cauza coloanei de autovehicule ce se deplasează cu viteză redusă pe DN6, informează Agerpres.

Discuţiile reprezentanţilor Ministerului Transporturilor, ai Autorităţii de Supraveghere Financiară şi ai Ministerului Finanţelor cu delegaţia fermierilor şi transportatorilor au fost reprogramate, ca urmare a faptului că membrii acesteia au transmis că nu sunt pregătiţi să continue întâlnirile conform calendarului anunţat în cursul dimineţii de sâmbătă, a anunţat Executivul.

„Având în vedere faptul că, la finalul întâlnirii de la Ministerul Agriculturii, delegaţia transportatorilor şi fermierilor protestatari a transmis reprezentanţilor Guvernului că nu este pregătită să continue întâlnirile conform calendarului transmis în cursul dimineţii, discuţiile cu ministerele de resort/ autorităţile competente au fost reprogramate astfel: astăzi, la ora 18,00 – Ministerul Transporturilor, ora 20,00 – Autoritatea pentru Supraveghere Financiară; duminică, ora 11,00 – Ministerul Finanţelor”, se menţionează în comunicat.

Protestul fermierilor și transportatorilor a început miercuri

Transportatorii au declanşat miercuri proteste spontane, fiind nemulţumiţi, printre altele, de evoluţia preţului la RCA. De asemenea, reprezentanţii unor organizaţii agricole reprezentantive au transmis că nu au nicio o legătură cu protestul spontan anunţat în mediul online de fermieri din mai multe zone ale ţării, însă au confirmat participarea unor fermieri din organizaţiile lor.

Vineri, premierul Marcel Ciolacu a avut la Palatul Victoria consultări cu delegaţia transportatorilor şi fermierilor, în care au fost analizate problemele semnalate de reprezentanţii celor două sectoare de activitate, soluţiile legale în acord cu normele la nivel european, precum şi modalitatea de aprobare a acestora. Potrivit unui comunicat al Guvernului, a fost stabilit un calendar strâns de întâlniri punctuale cu ministerele şi instituţiile cu atribuţii în soluţionarea unora dintre aspectele discutate în cadrul întâlnirii.

Citește și: Cum se schimbă jurnalismul în 2024: mai puțin Facebook, mai mult video și inteligență artificială

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(FOTO: Inquam Photos / Casian Mitu)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Medic anchetat pentru că ar fi uitat o compresă în abdomenul unei paciente care a făcut septicemie şi a murit

Medic anchetat pentru ucidere din culpă. Poliţiştii au făcut,...

Premierul Slovaciei a fost împușcat

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat și a...

Crima din Crângași. Bărbatul ucis a încercat să apere o fată pe care voiau să o bată alte două fete | Aktual24

Crima din Crângași. Surse judiciare au dezvăluit pentru Aktual24.ro...