Punerea diagnosticului în cazul Alzheimer și consultația neurologică

Data:

spot_img

La nivel mondial există foarte multe afecțiuni și boli care impactează un număr foarte mare de persoane. Bolile neurodegenerative par a fi într-o continuă creștere. Multe dintre afecțiunile neurodegenerative și progresive nu beneficiază de tratamente care să conducă la vindecare. Prin urmare, impactul asupra vieții pacientului este unul foarte mare. La fel și în cazul aparținătorilor acestuia.

Printre bolile care sunt diagnosticate frecvent și care nu dispun de un tratament care să ofere vindecare este boala Alzheimer.

Tocmai din acest motiv diagnosticarea precoce, în fazele incipiente ale afecțiunii, este extrem de importantă. Printr-o diagnosticare precoce pacientul se va putea bucura de abordări care să diminueze efectele negative ale bolii. Tratamentele de specialitate au rolul de a oferi pacientului și aparținătorilor acestuia o viață cât mai apropiată de cea normală.

 Ce este boala Alzheimer și cum se manifestă?

Alzheimer este inclusă în rândul afecțiunilor progresive care în timp conduce la degenerarea celulelor neuronale. În final celulele afectate vor muri și implicit vor afecta funcțiile neurologice. Este important de punctat faptul că din perspectiva statisticilor, vorbim despre cifre îngrijorătoare în privința acestei afecțiuni. Alzheimer este afecțiunea care este văzută drept cauza pentru apariția demenței în majoritatea cazurilor de demență.

Boala Alzheimer are anumite simptome sau manifestări. Deși acestea sunt specifice, de multe ori ele pot fi confundate cu alte probleme sau cu alte afecțiuni medicale. Simptomele care pot semnala instalarea bolii includ tulburări ocazionale ale memoriei. De multe ori tulburările de memorie sunt privite că fiind normale sau că o consecință pentru oboseală ori stres.

Totuși, dacă în timp aceste tulburări de memorie persistă și avansează, devenind o problemă pentru desfășurarea activităților cotidiene, putem vorbi despre riscul de a te confruntă cu boală Alzheimer. Tulburările de personalitate de tipul confuziei sau de tipul suspiciunilor completează lista simptomelor în Alzheimer.

Tulburările de vorbire, cele ale dispoziției sau tulburările de gândire sunt de asemenea semne că există riscul de a te confrunta cu Alzheimer. Pentru anumiți pacienți poate apărea dezorientarea în timp sau în spațiu. Alți pacienți se pot confrunta cu halucinații. În rândul altor pacienți poate să apară teamă obsesivă de ideea unor eventuale persecuții sau vătămări fără suport real în viață de zi cu zi.

Lipsa de interes la adresa familiei sau a prietenilor, comportamentele agresive la adresa anumitor persoane sau obiecte cu care persoană interacționează se numără de asemenea în rândul simptomelor care pot indica nevoia unei consultații neurologice pentru a identifica cauzele acestor manifestări.

Punerea diagnosticului în cazul Alzheimer

Pentru orice persoană care se confruntă cu simptome care pot fi asociate într-o măsură mai mică sau mai mare cu Alzheimer, diagnosticul poate fi pus doar în urma unei consultații de specialitate într-un cabinet autorizat. Pentru un diagnostic corect medicul neurolog va urma mai multe etape.

Prima etapă este discuția cu pacientul și cu un membru al familiei pentru a află simptomele cu care se confruntă. Urmează investigațiile cognitive și de răspuns la stimuli nervoși. În anumite situații va fi nevoie inclusiv de investigații suplimentare precum cele imagistice.

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Alina Gorghiu a destituit șeful ONRC

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a anunțat că a eliberat-o...

Scandal, rumoare, splendoare! Noua/veche descriere a lumii culturale de la noi (I)

Scandal, rumoare, splendoare! Noua/veche descriere a lumii culturale de...

Securiști vs. informatori, epopeea sufletelor moarte | Deutsche Welle

Securiști vs. informatori, epopeea sufletelor moarte. Securitatea a recrutat...