PUTEREA A CINCEA | Cine ni sunt sorosiștii?

Data:

În locul obișnuitului „Contrafort“, vă propun o discuție la care m-a provocat Eugen Istodor, bine cunoscutul scriitor, profesor, jurnalist și om de spirit.

Eugen Istodor: De unde ura asta pe Soros?

Mircea Mihăieș: Din America. George Soros a fost implicat, alături de alți miliardari americani, în bătăliile recente pentru puterea politică. Evident, împotriva lui Trump. Prin urmare, pentru că era demult un personaj foarte vizibil, a fost desemnat drept inamicul de serviciu. Cum românașii au devenit in corpore mai trumpiști decât trumpiștii, au preluat pe nemestecate lozincile de dincolo de ocean. Nimeni nu-și mai bate capul cu adevărul factual că Fundația Soros nu mai există în România din 2015. Și nici cu împrejurarea că după anul 2000 activitatea ei a fost mai mult simbolică, concentrându-se pe ajutorarea minorităților (îndeosebi populația rromă) și pe domeniul medical. Despre acest din urmă aspect, doctorul Raed Arafat, din perioada când locuia la Târgu-Mureș, ar putea depune o mărturie luminoasă.

Citește și: Chișinăul are la Cotroceni cel mai bun prieten pe care și l-ar fi putut dori

Eugen Istodor: De unde vine ura asta pentru sorosiști?

Mircea Mihăieș: Din nevoia complexaților și a neîmpliniților de a-și face auzită vocea. De-a „face ordine“, precum IMGB-iștii de odinioară. Cei care au dezlănțuit potopul de invective au speculat nevoia de dușman a unui electorat needucat, ușor de dus de nas, pe care ți-l fidelizezi dacă știi să-i exploatezi pornirile resentimentare. Anti-sorosismul nu e o realitate palpabilă, ci o temă de campanie. Un fel de „dați cu capul aici“. Marea majoritate a celor care-i înjură cu spume pe sorosiști n-au habar ce au făcut aceștia. Și nici măcar nu știu cine sunt, în ciuda diverselor liste puse în circulație în ultimele luni. Dar, dacă s-a dat ordin pe unitate, oamenii s-au apucat de treabă. Cei care se tem de sorosiști se tem de democrație. Pentru că asta a făcut George Soros în România: a ajutat la crearea unei societăți bazate pe valori liberale și democratice.

Eugen Istodor: De ce ai fost sorosist?

Mircea Mihăieș: Eu am fost și am rămas adeptul societății deschise. Înainte de a fi auzit de George Soros, l-am citit pe Karl Popper cu faimoasa lui Societatea deschisă și dușmanii săi. E vorba de filozoful austriac născut în 1902 și mort în 1994. De altfel, fundația înființată de George Soros în România avea în titulatură această sintagmă – societatea deschisă. Cum să nu aderi la valorile unei astfel de instituții? Le-am lăsat altora – și le las și acum – misiunea construirii societății închise. Eu sunt pentru dialog, deschidere, democrație. Cu asta s-a ocupat Fundația lui George Soros în România, atâta vreme cât a funcționat. Că niște nemernici au întors lucrurile ca pe o mănușă, făcând din alb negru și din negru alb, ține de nefericita noastră așezare în lume.

Eugen Istodor: Cum poți să urăști pe cineva pe care nu l-ai cunoscut personal, care n-a fost în România decât de câteva ori?

Mircea Mihăieș: Iată că poți. Și asta pentru că printre ai noștri are mare trecere asmuțirea politică. Dar de ce mă mir? La noi e ceva normal. Flagrant e ceea ce se întâmplă în Ungaria. Viktor Orbán, beneficiar de primă oră al generozității lui George Soros, a devenit inamicul său ireductibil. Și asta deși Soros i-a plătit bursa de la Universitatea Oxford și l-a sprijinit în demersurile sale anticomuniste de la începutul carierei.

Continuarea în Puterea a Cincea

Citește și: Polonia: cursă prezidențială strânsă.  Candidatul pro-european, susținut activ  de Nicușor Dan, președintele ales al României

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: putereaacincea.ro)

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related