Putin, golanul Europei 

Data:

spot_img

În mediul penitenciar din fosta URSS s-a constituit, cu permisiunea autorităților, un sistem de caste cu anumite reguli de comportament bazate pe cultul forței și supunerea față de persoanele „cu autoritate”.

Anumite „reguli” guvernau viața membrilor grupărilor criminale atât în libertate, cât și între pereții pușcăriilor. Nu le vom detalia aici, însă e suficient să menționăm că ele erau profund arbitrare și stimulau violența, duplicitatea și multe alte comportamente deviante. În pușcării, toți deținuții fără excepție trebuiau să țină cont de această ordine paralelă similară oarecum relațiilor sociale feudale, opoziția fiind aspru pedepsită de „veghetori” (împuterniciții grupărilor criminale pentru fiecare celulă și închisoare) și acoliții acestora.

În rezultat, chiar și persoanele care au intrat la pușcărie ca oameni de bună credință ieșeau de acolo, practic, criminali. După care răspândeau acest model comportamental în societate. 

Acest „transfer” de comportament din pușcării în libertate, repetat de milioane de ori, a generat situația – cunoscută de orice adolescent care a crescut în oricare dintre republicile fostei URSS – prevalenței vocabularului și, de multe ori, a elementelor de comportament criminal în curțile blocurilor orașelor ex-sovietice și în școlile din aceste orașe. 

Citește și: Victoraş cel şmecheraş: Victor Micula, acuzat de procurori că a vrut să înşele o firmă de asigurări cu 275.000 euro 

Asta nu înseamnă că toți cei care perpetuau elemente ale modelului comportamental criminal erau, la rândul lor, oameni care practicau activități infracționale. Însă mulți dintre aceștia, mai ales cei din familii defavorizate și social vulnerabile, se aflau foarte aproape de limita care separă comportamentul legal de cel infracțional.

Astfel, mulți dintre adolescenții și tinerii din familiile muncitorești urbane din URSS au completat efectivele unei subculturi numite gopniki. (…) Un gopnik veritabil trebuia să poată minți și să-și poată înșela victimele. Practic, apartenența la grupurile de gopniki era o „școală a vieții” care-și pregătea ucenicii pentru cariera ulterioară de criminal și recidivist. (…)

La fel ca gopnicii în rândurile cărora a crescut, pe unii dintre care i-a făcut oligarhi și membri ai cercului său interior, Vladimir Putin își percepe autoritatea în funcție de capacitatea de a-și intimida și umili victimele.

Temându-se de forța care-l depășește (SUA, China, UE, NATO), Putin a atacat țări mai slabe decât Rusia din punct de vedere militar, ocupându-le părți din teritoriu și demarând o campanie de război psihologic împotriva acestora prin intermediul mașinii de propagandă din dotare. Nici Georgia, atacată în 2008, nici Ucraina, atacată în 2014, nu se puteau apăra de unele singure cu succes în fața armatei ruse.

Însă asta nu l-a oprit pe Putin să folosească aceste războaie pentru a-și flexa mușchii în fața unei populații a Rusiei care o duce tot mai prost, ca să obțină patru mandate de președinte până în prezent.

Nu prin alegeri libere, pentru că alegerile au devenit un simulacru în Rusia, ci pentru imitarea „ridicării din genunchi” și a apropierii de refacerea vechii glorii imperiale într-o formă sau alta. Regimul lui Putin chiar încearcă să se mențină popular, chiar dacă se teme să organizeze alegeri libere (adică nefraudate), pentru că a învățat din colapsul URSS.

Citește și: Armele legale împotriva extremismului: cum sunt ajutați de justiție profanatorii

Un gopnik politic precum Putin, pe care toate statele din fosta URSS îl privesc cu teamă, chiar și cele formal aliate cu Rusia, precum Kazahstan sau Kîrgîzstan, poate fi numit, mai pe românește, golan, însă nu un golan cu schimbarea diametral opusă de sens obținută de protestatarii din Piața Universității în 1990, după celebra etichetare proferată de Ion Iliescu. Un golan „pe bune”.

Adică unul care profită de slăbiciunea și lipsa de curaj a potențialei victime pentru a o maltrata. Însă care dă înapoi și face eforturi să cadă la pace dacă se confruntă cu o rezistență unită și curajoasă a întregului grup al potențialelor victime. Ca orice golan, Putin încearcă să fragmenteze unitatea actorilor internaționali care îi condamnă politicile criminale în spațiul ex-sovietic.

El încearcă să bage strâmbe între Uniunea Europeană și Statele Unite, între Europa de Vest și Europa Centrală.

Mașina de propagandă anti-occidentală întreținută de Rusia încearcă să-i întoarcă pe europeni împotriva americanilor și pe cetățenii americani împotriva propriilor autorități, prin stimularea teoriilor conspirației, a atitudinilor extremiste de dreapta sau de stânga, în funcție de interesele de moment.

Acest lucru poate fi observat foarte bine în țări precum Germania și Franța, unde extremiștii politici sunt pro-ruși, atât pe dreapta cât și pe stânga. Este vorba despre partide precum AfD (Alternativa pentru Germania) și Die Linke (Stânga), sau partidul lui Marine Le Pen, Adunarea Națională, în Franța. În România, mașina de propagandă a lui Putin vrea să ne facă să credem că tot ce vine din Vest înseamnă jefuirea poporului român, lipsă de respect, aroganță, decadență, destrăbălare și minciună.

Când are de eliminat oameni incomozi, Putin nu se sinchisește să o facă în orașe din Marea Britanie, Germania sau Cehia. Folosește în acest scop poloniu (ca în cazul lui Aleksandr Litvinenko), agentul paralizant neurotoxic Noviciok (împotriva lui Serghei Skripal) sau, pur și simplu, gloanțe (împotriva lui Zelimhan Hangoșvili). Uneori, acțiunile inspirate și conduse de la Kremlin își ating scopul, alteori eșuează rămânând la fel de infame și de sfidătoare.

În ultimă instanță, de noi, cetățenii și liderii țărilor amenințate de Putin depinde dacă îi permitem acestui golan să ne agreseze, să ne umilească și să ne dicteze cum să trăim și ce să gândim, sau îi arătăm că nu ne poate intimida și că toate eforturile lui se lovesc de zidul rezistenței noastre.

Comentariul integral a fost publicat în Revista Golan, nr. 1, ediția de toamnă 2021.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Dan Nicu
Dan Nicu
Dan Nicu a studiat științe politice la Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București și a scris două volume de analiză socială și politică. A cercetat tranziția post-sovietică din Republica Moldova într-o paradigmă mai largă a transformărilor social-politice din acest teritoriu pe parcursul ultimelor două secole. A colaborat cu Adevărul, Adevărul Moldova, Cotidianul (București), Timpul (Chișinău). În 2019-2020 s-a specializat în comunicare strategică la Universitatea din Varșovia cu o bursă de cercetare obținută în cadrul programului Lane Kirkland. Trăiește la Chișinău

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Despre cum și cu cine se face politica externă a României. Selectarea ambasadorilor

La 1 august, pe o vreme toridă, Ministerul Afacerilor...

Concursul Internațional „George Enescu” – seria recitalurilor – Săptămâna Violoncelului

Odată demarat Concursul Internațional „George Enescu” (31 august-27 septembrie),...

Scandal, rumoare, splendoare! Noua/veche descriere a lumii culturale de la noi (I)

Scandal, rumoare, splendoare! Noua/veche descriere a lumii culturale de...

Mici manevre electorale | Revista22

Mici manevre electorale. În sfârșit Ciucă, lansat oficial drept...