Războiul din Ucraina. Şeful MAE cere activarea Articolului 4 din Tratatul de la Washington

Data:

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a anunţat joi, după atacarea Ucrainei de către Rusia, că a cerut activarea articolului 4 al Tratatului de la Washington, care stabileşte un mecanism de consultare între aliaţi.

„În urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, am cerut Misiunii României la NATO să ceară împreună cu alţi aliaţi activarea Articolului 4 din Tratatul de la Washington – care stabileşte un mecanism de consultare între aliaţi – cu privire la impactul situaţiei actuale asupra securităţii aliaţilor”, a declarat Aurescu, pe Twitter.

Potrivit acestui articol, părţile vor avea consultări comune ori de câte ori vreuna dintre ele va considera că este ameninţată integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea vreuneia dintre părţi.

Anunţul lui Aurescu vine în contextul în care preşedintele Klaus Iohannis a convocat, pentru joi, începând cu ora 11:00, la Palatul Cotroceni, şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

Pe ordinea de zi a şedinţei este inclusă tematica privind implicaţiile asupra securităţii euroatlantice în contextul agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. La finalul şedinţei CSAT, Preşedintele României, Klaus Iohannis, va susţine o declaraţie de presă.

Reamintim că forţele ruse au lansat, joi dimineaţă, rachete către mai multe oraşe din Ucraina şi au debarcat trupe pe coasta sudică a acesteia, au declarat oficiali şi mass-media, după ce preşedintele Vladimir Putin a autorizat ceea ce a numit o „operaţiune militară specială”.

Exploziile au putut fi auzite în liniştea dinaintea zorilor din capitala ucraineană Kiev. În apropierea principalului aeroport al capitalei s-au auzit focuri de armă, a declarat agenţia de presă Interfax, iar sirenele au început să vestească atacuri aeriene, titrează THE EPOCHTIMES ROMANIA.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
The Epoch Times - România
The Epoch Times - Româniahttps://epochtimes-romania.com
"O nouă perspectivă asupra lumii noastre în schimbare"

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Nicușor Dan îl vede ca principal contracandidat pe Piedone

Nicușor Dan, actualul primar al Capitalei, spune că principalul...

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România: „Din 2022, sistemul judiciar a cunoscut un regres inacceptabil”

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România (AFJR) atrage atenția asupra...

Semnătura lui Stelian Ion apare fraudulos pe lista de susținători ai Dianei Șoșoacă

Semnătura lui Stelian Ion apare fraudulos pe lista de...