Record trist la Iaşi, cel mai mare din ultimii 60 de ani. 2022, al doilea an cu spor natural negativ

Data:

Puţin peste 171 de mii de copii s-au născut anul trecut în România. Cu câteva mii mai puţini decât în 2021. Cu un an înainte, veniseră pe lume peste 200 de mii. Până anul trecut, recordul ultimelor două decenii în această privinţă era stabilit în 2013, la capătul ultimei crize economice, când numărul născuţilor vii a fost 182.313, potrivit Eurostat, care citează date ale Institutului Naţional de Statistică.

Dar trendul naţional de scădere este cunoscut de mai mult timp, practic din 1990 încoace. Sporul natural s-a instalat şi el de câţiva ani sub zero. Judeţul Iaşi a rezistat mai mult în această privinţă, asta pentru că media de vârstă este una dintre cele mai mici din ţară, respectiv 40 de ani. O explicaţie a aceste medii de vârstă mici: foarte probabil, numărul mare de tineri care se stabilesc aici după absolvirea studiilor, mulţi formând apoi familii.

Citește și: O parte din angajații Ambulanței Tulcea s-au mutat într-un hotel. Sediul serviciului e în reabilitare

Însă trendul încurajator de la Iaşi s-a inversat: 2022 a fost al doilea an consecutiv în care şi la noi sporul natural s-a situat sub zero. Adică numărul naşterilor a fost mai mic decât cel al deceselor. Totuşi, această diferenţă a fost de trei ori mai mică decât cea înregistrată în 2021, an care a consemnat şi recorduri la numărul deceselor, recorduri nemaiîntâlnite de la Al Doilea Război Mondial.

Continuare în Ziarul de Iași!

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto descriptiv: Facebook Primăria Municipiului Iași)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Liceeni din Olanda voluntari în Bihor. Au ajutat bolnavi, orfani și oameni sărmani | Bihoreanul

Liceeni din Olanda voluntari în Bihor. Elevii olandezi au...

Un adolescent din Brăila, tăiat cu o macetă | De Brăila

Un adolescent din Brăila, tăiat cu o macetă. Tânărul...