Registru special pentru violatori și pedofili

Data:

spot_img

Poliția Română a operaționalizat Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor. Cei condamnați pentru astfel de fapte vor trebui să se supună unor reguli stricte, iar persoanele care vor să își dovedească integritatea vor putea solicita dovezi similare cazierului judiciar.

Registrul devenit operațional zilele trecute și în România reprezintă un mijloc de cunoaștere, supraveghere și identificare a persoanelor care au comis infracțiuni privind traficul și exploatarea persoanelor vulnerabile, infracțiuni contra libertății și integrității sexuale. Astfel de registre se vor regăsi la toate inspectoratele de poliție din țară și vor cuprinde numele și datele de identificare ale persoanelor condamnate pentru astfel de infracțiuni aflate în raza de competență.

Astfel, în registru vor fi trecuți cei condamnați definitiv cei față de care au fost dispuse măsuri procesual-penale în legătură cu infracțiunile anterior enumerate, persoanele de cetățenie română, despre care s-au primit comunicări de luare în evidență din partea autorităților străine și persoanele născute în străinătate, despre care s-au primit comunicări din partea autorităților străine, cu privire la care sunt date că se deplasează sau că se pot deplasa pe teritoriul României.

Nu se înscriu în Registru persoanele fizice care, la data comiterii faptelor, erau minore, cu excepția cazurilor în care instanța de judecată a dispus aceasta în mod expres.

Pozați si amprentați, fără acord

Persoanele care vor fi trecute în registrul de evidență nu au posibilitatea de a-și exprima acordul în acest sens, urmând a fi fotografiate, amprentate și supuse prelevării de probe biologice în vederea introducerii profilelor genetice în Sistemul Național de Date Genetice Judiciare.

În vederea efectuării acestor operațiuni, persoana în cauză trebuie să se prezinte în termen de cinci zile lucrătoare de la înștiințare, la sediul organului de poliție competent, pe raza căruia își are domiciliul sau reședința.

Persoanele născute sau condamnate în străinătate au obligația de a se prezenta la cel mai apropiat organ de poliție competent. Dacă persoana înscrisă în registru nu se prezintă la poliție sau dacă refuză să se supună fotografierii, înregistrării dactiloscopice sau prelevării probelor biologice, poliția va solicita un mandat care v-a fi pus în executare conform legii.

Persoanele înscrise în Registru au obligația de a se prezenta periodic la sediul poliției în raza căreia domiciliază sau își au reședința, dar nu mai târziu de o dată la 3 luni, pentru a comunica acestora informații relevante referitoare la profesia, meseria sau activitatea pe care o desfășoară, mijloacele de existență, persoanele minore, în vârstă, cu dizabilități sau vulnerabile cu care locuiesc sau cu care au intrat în contact în mod frecvent, unitățile de învățământ școlar sau preșcolar, taberele de copii, spitalele de copii sau orice loc frecventat în mod preponderent de copii, în care au avut acces în această perioadă,  adresa unde locuiesc și modalitatea de comunicare cu organele de poliție.

Citește articolul complet în Viața liberă.


.Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Viața Liberă
Viața Liberăhttps://www.viata-libera.ro/
Are 6 ediții săptămânal și din 1998 este auditat BRAT. Este distribuit în județul Galați prin rețeaua proprie și Poșta Română. www.viata-libera.ro este ediția online și are aproximativ 20.000 de vizitatori unici zilnic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ciolacu vrea să numească direct șefii AMEPIP

Guvernul vrea să modifice prin ordonanță de urgență modul...

Alfred Bulai a fost dus din arest la spital

Alfred Bulai a făcut infarct chiar în ziua în...

Cum ajung banii rusești să influențeze alegerile din SUA

Procurorii din Statele Unite au pus sub acuzare doi...